Hol találok ilyen listát az Újszövetség könyveiből?
Valójában szeretném elolvasni a teljes Újszövetséget, ez a tervem.
Természetesen már olvastam belőle részeket, azt is mondhatnám, hogy elolvastam az Újszövetséget, de nem elejétől a végéig, vagy a könyvek keletkezésének időrendjében, stb. hanem pl. egy időszakban az Evangéliumokat, máskor az egy-egy szerzőtől származó leveleket, megint máskor az Apostolok cselekedeteit, és bevallom a Jelenések könyvét még nem olvastam, mert annak a szimbólumai nagyon mélyek, nehezek...nem egyértelműek számomra.
Nem tudom, hogy az én esetemben akkor érdemes lehet a Máté evangéliumával kezdeni és olyan sorrendben elolvasni az Újszövetség könyveit, ahogy azok a kiadásban találhatók?
Nem szeretnék olyan vitát generálni, amiben bárki megsértene mást. Beszéljük meg, érveljünk, vitassuk meg, de figyeljünk oda egymásra!
Egyébként római katolikus vagyok, ha esetleg ez számít valamit az Újszövetség olvasásánál. Természetesen ragaszkodom a hagyományunkhoz, ugyanakkor szívesen veszem mások meglátásait is, amennyiben ők is inkább történeti csoportokhoz tartoznak.
Kedves Kérdező, ha adhatok egy tippet a Jelenések olvasásához:
A Jelenések képeit a szerzői az Ószövetségből kölcsönözte. Ha tehát meg szeretnéd érteni a Jelenéseket, az Ószövetséget kell hozzá olvasnod. Majd észre fogod venni, hogy például a 4 lovas Zakariástól kölcsönzött kép, míg a vadállatok Dánielnél jelennek meg stb... Tehát vissza kell keresni, akkor megnyílnak számodra a szimbólumok.
Szia kérdező.
A felsorolási listát Én irtam, a megirás idő rendjében, ám ezek között van amit irtak mondjuk 60-ban de 33-ban játszódik, ezért érdemes erre oda figyelni
Írás befejezése: i. sz. kb. 41
Megírt időtartam: i. e. 2 – i. sz. 33. Máté
Írás befejezése: i. sz. kb. 60–65 Márk
Megírt időtartam: i. sz. 29–33 (Ekkor történt)
Írás befejezése: i. sz. kb. 56–58 Lukács
Megírt időtartam: i. e. 3 – i. sz. 33
Írás befejezése: i. sz. kb. 98 János ev.
Megírt időtartam: A bevezető után i. sz. 29–33
Cselekedetek
Író: Lukács
Írás helye: Róma
Írás befejezése: i. sz. kb. 61 Ekkor irta
Megírt időtartam: i. sz. 33 – kb. 61 ekkor játszódik
Te írsz butaságokat. Már hogy keletkezhettek volna egy időben? Szent Pál egyszerre írta az első meg a második levelét is ugyanazoknak? :D
Hagyd abba a butaságot.
Egyik azonnal kirívó példa Máté Evangéliuma,ami i.sz. 80-ban íródott.
Másik, még kirívóbb, hogy Márk Evangéliumát egyszerűen nem írhatta a névtelen szerző i.sz 70 előtt.
Leginkább kirívó pedig hogy marha módon "megírás idejáéket"írsz, ráadásul úgy igyekszel beállítani mintha Jézus kortársailettek volna azírók.
Pedig nem voltakazok, egyáltalán.
-----------
KÉRDEZŐ:
Fel kell hívnunk figyelmed hogy egy jó szótár (lévén elavult nyelvezet és nyelvtan), történelemkönyvek, és az Ószövetség ismerete nélkül (nem össze-vissza olvasgatni, hanem balról jobbra minden sort!) az Újszövetségnek jórészt elveszik az értelme.
Valamint olyan "apróságok" is elsiklanak, mint János evangéliumát, János leveleit, és János Jelenéseit legalább három különböző személy írta (vagy épp hogy Márk evangéliumába a halál utáni részeket csak vagy 50 évvel később írták bele).
Az olyan MARHASÁGOKKAL ne foglalkozz mikor olyanokat mondanak hogy János Jelenéseinek képei megegyeznek pl. Dániel próféta könyvének képeivel, mert ez NEM IGAZ. Azon kívül hogy az értelmezési módokatvalóban onnan lehet látni, másközös pontja a két műnek NINCSEN.
Az Újszövetség írói egész egyszerűen nem ismerték, de legalábbis nem értették az Ószövetség szövegeit, így kerülhet bele pl. Máté evangéliumába hogy Jézus KÉT SZAMÁRON ÁLLVA lovagol be betlehembe mint valami székely csikóslegény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!