Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Aki jobban szereti a szüleit,...

Aki jobban szereti a szüleit, mint Jézust, az megy az örök nemlétbe? (Valóban így van? Mi a véleményetek? )

Figyelt kérdés
2015. jan. 26. 21:47
1 2
 1/11 anonim válasza:

Van a keresztény vallásban "örök nemlét"? Ne higgy annak, aki ezt mondja, ilyen egy szeretetet hirdető vallásban nincs. A pokol is nagyon jó volt ijesztgetésre, de az eredeti kereszténységben nem hinném, hogy volt. Hogy az idők során visszaéltek Jézus szavaival (is), sajnálatos. Ma is így van ez, jehovatanui vagy róm.kat. egyház, számomra egykutya. A valódi Jézustól NEM félni kell, hanem szeretni Őt. Jézus tanításának lényege a szeretet. Ha szereted szüleidet, azzal bizonyítod, hogy Őt is szerted. Tehát az emberek iránti szereteteddel, nem mással.

Amúgy is, mit értesz "jobban" alatt? Szeretheted a barátodat és a szüleidet is, de mindkettőt másképp, ezért a "mértéke" nem is lehet összehasonlítás tárgya.

Remélem, segített valamennyit a válaszom!

2015. jan. 26. 22:00
 2/11 anonim ***** válasza:

ezzel a kijelentéseddel Isten szavát a Bibliát hazugságnak nyilvánitottad kedves válaszoló.

(Máté 10:37) 37 Aki jobban vonzódik apjához vagy anyjához, mint énhozzám, nem méltó hozzám; és aki jobban vonzódik fiához vagy leányához, mint énhozzám, nem méltó hozzám.

(Lukács 14:26) 26 „Ha valaki hozzám jön, és nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, igen, még a saját lelkét is, nem lehet a tanítványom.

Persze itt nem a családtagok abban az értelemben vett gyűlöletét jelenti ahogy Te drasztikusan értelmezed, ám nem véletlen mondta ezt Jézus.

A Bibliában a „gyűlöl” szó azt is jelentheti, hogy valaki kevésbé szeret egy személyt vagy egy tárgyat (1Móz 29:30, 31). A keresztények abban az értelemben ’gyűlölik’ a rokonaikat, hogy kevésbé szeretik őket, mint Jézust (Máté 10:37).

Jézus nyilvánvalóan nem azt értette ezen, hogy a követőinek szó szerint kell gyűlölniük családjuk tagjait, hiszen azt parancsolta az embereknek, hogy még ellenségeiket is szeressék (Máté 5:44). Jézus itt inkább arra gondolt, hogy követőinek kevésbé kell szeretniük a családtagokat, mint Istent. (Vö. Máté 6:24.) Ezzel az értelemmel összhangban a Biblia azt mondja, hogy Jákób ’gyűlölte’ Leát, és szerette Rákhelt, ami azt jelentette, hogy Leát nem szerette annyira, mint annak húgát, Rákhelt (1Mózes 29:30–32, Izr. Magyar Irodalmi Társulat fordítása). Jézus azt mondta, hogy még saját „lelkünket”, azaz életünket is gyűlölnünk kell, vagyis kevésbé kell szeretnünk azt,

az igazi tanítványnak még a saját életénél is jobban kell szeretnie őt. Jézus ezzel hangsúlyozza ki, hogy az ő tanítványává lenni súlyos felelősséget jelent. Ez nem olyan valami, amire gondos mérlegelés nélkül lehet vállalkozni.

A gyűlölni ige ebben az esetben azt jelenti: kevésbé szeretni.

2015. jan. 26. 23:05
 3/11 anonim ***** válasza:

Hogy Jézusra nem egy cupákként tekintenénk, akit keresztre feszítettek, akkor ilyen kérdés meg sem fogalmazódna bennetek.

Ha a szüleidet szereted, akkor Jézust szereted.

Ha egy nevet szeretsz és a szüleid (érdem nélkül) utálod, akkor semmit nem ér az név, vagy átkot mond magára, aki használja. (bár átkok nem léteznek).

2015. jan. 26. 23:29
 4/11 anonim ***** válasza:

Kérdezö,

Tudod mit jelentenek Jézusnak a szavai, hogy aki "jobban szereti apját anyját mint engem, nem méltó hozzám?"

Jézus azt is megjövendölte, hogy a tanítása egyes családokban egyes embereknél nem a békességet, hanem a viszály fogja elöidézni.

Miért? Hiszen a törvényei a szeretetet hangsúlyozzák az Isten és felebarát iránti szeretetet.

Jézus tudta, hogy sok lesz az ellensége, és hogy sokszor nagyon gonoszak lesznek. Tudta, ahogyan Öt üldözték, üldözni fogják a tanitványait is.

Ezért mondta, hogy ha a hitetlen családnak nem tetszik, ha valaki a Krisztus tanítványa lesz, és inkább a családjának fog akarni tetszeni és elhagyja Krisztust, hogy nem méltó hozzá.

Azok a rokonok sokszor látják a családtag hüségét, és ez sok esetben gondolkodásra kényszeríti azokat is akik támadnak. Jézus ezt tudta és így is van.

2015. jan. 27. 06:10
 5/11 anonim ***** válasza:
0%
Aki jobban szeret egy két ezer éve halott mentalistát, mint a saját szüleit, annál nincs minden rendben. Az se százas, aki ezt támogatja.
2015. jan. 27. 07:33
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Ja hát ezt tudni kell értelmezni, és akkor rá jönnél miért van ez igy----

Az Téyn hogy a szüleid hoztak a világra, és neveltek fel és ezért tisztelned szeretned kell, mivel aki nem szereti őket az a teremtőt is mint szűlőt sem szereti, akitől az élet ered.

DE az életedet a jövőben nem a rokonok biztositják, hanem a Teremtő és a megváltó, mert Ők létre hoztak egy olyan megoldást ami által vissza áll az örök élet és egészség szépség harmónia az emberek életébe a szüleid ezt nem tudják megvalósitani vagy megtenni mert maguk is halandó emberek akiknek az életük a Teremtő kezében van, Tőle fűgg minden és mindenki.

Talán ezzel megérted, hogy miről van szó. Ha nem akkor sajnálom,

A Teremtő sem mondta hogy ne szeresd a szüleidet sőt régen halállal lakolt aki a szüleit bántotta vagy csak szóban megalázta, és a szülőnek kellett az első követ rá vetni...

Remélem érted ha nem akkor i.j.

2015. jan. 27. 08:06
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

halott mentalista, szomorú,

amikor ünnepeled a kereszténynek nevezett ünnepeket akkor tedd fel a kérdést magadnak minek ünnepelsz ha ennyit jelent számodra,

2015. jan. 27. 08:07
 8/11 anonim ***** válasza:

A keresztény tanítás szerint nem értelmezhető az örök nemlét. A megteremtett lélek, attól kezdve, hogy megteremtődött az ember foganásakor, attól fogva már örök életű.

Halál után a lélek vagy a pokolra jut, vagy a mennybe. Krisztus második eljövetelekor a pokolban lévőknek is lesz esélyük fölkerülni a mennybe, de azután mindenki marad ahol van, az örökkévalóságig.

Krisztus két főparancsot hagyott nekünk. Ezek a legfontosabbak, ezért hívják főparancsnak: 1) szeresd Istenedet 2) szeresd felebarátodat.

Ezekkel ő a tízparancsolatot foglalta össze. az 1-4 parancsolat a szeresd Istenedet, az 5-10 parancsolat a szeresd felebarátaidat.

Az 5. parancsolat a szülők (és általában a korábbi generációk) szeretetét, tiszteletét parancsolja meg.

A szülőket tehát szeretni kell, nincs mese!

Krisztus szavait ("Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, nem méltó hozzám. Aki jobban szereti fiát vagy lányát, mint engem, nem méltó hozzám.") nem kell félreérteni.

Nem azt mondja Krisztus, hogy ne szeresd a szüleidet, hanem pontosan azt, hogy szeresd őket, de még náluk is egy fokkal jobban szeresd Krisztust.

És még saját magadnál is szeresd őt jobban, ezt pontosan a fenti mondattal együtt mondja. ("Aki nem veszi föl keresztjét és nem követ engem, nem méltó hozzám. Aki megtalálta életét, elveszíti azt, és aki elvesztette az életét énértem, megtalálja azt.")

2015. jan. 27. 11:01
 9/11 anonim válasza:
55%

Kedes második válaszoló!

Nem állt szándékomban a Bibliát hazugnak nevezni, sajnálom, ha félreértetted. De -ha jól tudom persze, javíts ki nyugodtan-, a Bibliát nem Jézus idejében írták és állították össze, hanem utána. Így is sokan sokféleképpen értelmeznek bizonyos részeket, máshol azt mondják, át is írtak itt-ott dolgokat. Ezeket nem tisztem eldönteni, de megértheted ezekután, hogy nem a Bibliának fogok hinni elsősorban. Akkor én most ettől eretnek leszek? Gonosz? Egy szeretetrvallás lényege nem a szeretet? Én nem foglak mindenféle bibliaidézetekkel "elbűvölni". És nem hiszem továbbá, hogy Jézus ezt mondta, ha mondta is, azt nem így értette. Illetve még halkan megjgyezném, hogy többféleképp fordítható szövegrészek is vannak. A Bibliát nem hiszem Isten szavának. Azt, sokan mondják, magunkban kell keresni, én is így vélem. Azt sem nagyon értem, mióta jelent a "gyűlölni" "kevésbé szertni"-t. Ezt miért fordították volna így, ha nem ezt látták volna a legmegfelelőbbnek arra, hogy visszaadja az eredeti szót?

Tisztelem a véleményed, de nem értek egyet azzal, hogy a Biblia mindenre válasz.

Ami pedig az ateista válaszokat illeti, nem értem mire jó ez. Miért jó itt kötekedni? Egyáltalán minek jöttök ebbe a témakörbe? Nagyon felvilágosultnak hiszitek magatokat, az a baj, pedig ha gondolkodnátok egy kicsit, rájönnétek, mi sem logikusabb, mint a Teremtő létezése. Bármelyik vallás szent könyve nélkül megállapítható ez.

Kedves Kérdező, annak hiszel, akinek akarsz. Én csak azt javaslom, ne bízz vakon bármiben, legyen az akár maga a Biblia. A történelemben már visszaéltek ezzel, és befolyásolták is az embereket(búcsúcédula, "kiátkozás", stb.), amikre nagybüszkén hivatkoznak az ateisták, hogy "na, ez a ti vallásotok", holott bármelyik önérzetes keresztény ember (bármely felekezethez tartozzon is, avagy ne tartozzon egyikhez se, nem ez a lényeg) megmondhatja, hogy ez nem igaz. A félelmetes, esetleg bosszuálló Istenképeket pedig ne hidd el.

2015. jan. 27. 17:55
 10/11 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a választ. :)

És második válaszoló bemásolta azt a bibliai idézetet, ami miatt feltettem a kérdést.

2015. jan. 28. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!