JT-k: azért ugye nem baj, ha nekem megfelel
a Teremtő Atyaúristen vagy
Isten - zengzetes magyar nyelven? ?
utána jön görögül
Ἅγιος ὁ Θεός -Τρισάγιος Ύμνος O Trisagios Ymnos
Szent Isten, Szent Erős, Szent Halhatatlan
Ἀμήν.
Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς.
hogy baj-e azt nem a Tanúktól kellene megkérdezni hanem Jézustól, vagy magától a teremtőtől aki ezt a nevet adta magának
Istennek nem Jézus a neve, mert nem Jézus a teremtő mindenható Isten,
S nem Jézus hatalmát, Istenségét, kérdőjelezte meg Sátán és nem Jézusnak voltak engedetlenek Ádámék
Sátán ezért nem is használta szavaiban ezt a nevet,s ennek érdekében tett és tesz is, mert akkor elismerte volna Istenségét és hatalmát, már pedig pont ez a szándéka hogy ne derüljön ki az igazság az utlsó napokban se, sajnos ezért is lesz azon a napon hogy a földön élők legnagyobb része itélet alatt áll mert makacsúl ragaszkodnak az évszázados hazugságokhoz.
óriási
kerekek a kocsi alatt!
De én a JT-ket kérdem, meg tudják-e bocsátani nekem.
Nem a Tanúk elleni vétek ez, ennél fogva miért is kell megbocsátani?
egyebek mellett a Teremtő akkor bocsájt meg egyéneknek, ha ők is megbocsátanak az ellenük vétkezőnek
Isten: így nevezik régóta a mi nyelvünkben. Nem hinném, hogy vétek. Esti ima, archaikus azoktól, akik megőrizték azt ami fontos. Moldvai csángó:
Én Uram, Teremtőm!
Mikor engem teremtettél.
Szent lelkeddel szerettél.
Szent véreddel megváltottál.
Fogódj hozzám, Úristenem!
Fogódj hozzám, Úristenem!
Én lefekszem én ágyamba.
Testi, lelki koporsómba.
Estéli ima (jó éjszakát mindenkinek):
1. A fényes nap immár elnyugodott,
A föld színe sötétben maradott,
Nappali fény éjjelre változott,
Fáradtaknak nyugodalmat hozott.
...
5. Vessünk számot hát, édes ISTENEM,
Hogy lelkemet ne kelljen féltenem,
Hogy lehessen bátrabban szólanom,
Midőn meg kell előtted állanom.
6. Színed előtt mindennap elesem,
De van nekem tenálad kezesem.
Ha megtartasz holnapi napodra,
Nem fordítom ezt megbántásodra.
Itt a neve a versben, Pál apostol idézi. Újszövetségben vagyunk:
"számunkra valójában egy Isten van az Atya"
"Én nem írtam, hogy Jehova! Jahveh már inkább!"
Na csak ne légy abban olyan biztos! Jó támpontokat biztosítanak a helyes kiejtést illetően a a bibliai nevek héberül, melyeknek tudjuk a helyes kiejtését:
Gesenius, XIX. századi hébertudós a Hebrew and Chaldee Lexicon to the Old Testament Scriptures című művében a következőt:.„ Azok, akik úgy gondolják, hogy הה [Jehovah] volt Isten nevének helyes kiejtése,.egyáltalán nem állítják ezt alaptalanul. Ha ezt a kiejtést használták, a rövidített szótagok, a ה [Je-ho] és a י [Jo], amely szótagokkal sok tulajdonnév kezdődik, sokkal kielégítőbb magyarázatot nyernek.”
Ilyen tulajdon nevek: Jó‧na‧than′ vagy Jéó‧na‧than′, amelynek jelentése ’Jaho vagy Jahova adta’. Illés próféta neve a héberben ’E‧li‧jah′ vagy ’E‧li‧ja′hu.A név azt jelenti: 'Jahoo vagy Jahoo-vah az én Istenem'.Jósafát név héber megfelelője a Jéó-sa‧phat′, ennek jelentése pedig ’Jaho ítél’.
A Tetragramma két szótagos kiejtése, a „Jahve” például nem teszi lehetővé, hogy az o magánhangzó része legyen az isteni névnek. Viszont számtalan bibliai névben, amelyben szerepel az isteni név, szerepel ez a középső magánhangzó mind az eredeti, mind a rövidített formákban, ilyen például a Jehonathán és a Jonathán.
„Egyetlen esetben sem marad ki az oo vagy az oh hangzó. Néha a szót lerövidítik »Ja«-ra, de soha nem »Ja-ve«- ra. . . . Amikor a Tetragrammát egy szótaggal ejtették ki, azt »Jah« vagy »Jo« formában tették. Amikor három szótaggal ejtették ki, »Jahova« vagy. »Jahoova« lehetett. Ha bármikor is lerövidítették két szótagra, az valószínűleg a »Jaho«volt” (Biblical Archaeology Review).
Tehát a 'Jehova' alak még ha valószínűleg nem is a helyes kiejtési forma, de nagyon jól megközelíti azt, sokkal közelebb áll hozzá, mint a sokak által hangoztatott 'Jahve'!
És igen, természetesen Isten azért adta ezt a nevet, hogy használjuk, a Szentírás valóban használ a teremtőnkre más megnevezéseket, de ezek csak címek, jelzők, valójában egyetlen egy tulajdoneve van, amit örök használatra adott nekünk, s melyet jóval többször használ Őrá a Szentírás, mint az összes többi más megnevezész együttvéve. Ez a JHVH, melyet a 2 Mózes 3:14-ben közölt velünk, s melynek legismertebb/legelterjedtebb kiejtési formája a Jehova, ez tény!
Itt bővebben ki lett tárgyalva a téma egyébként:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!