Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az Iszlám miben haladja meg a...

Az Iszlám miben haladja meg a kereszténységet?

Figyelt kérdés
Ha lehet ilyet mondani, akkor az iszlám a kereszténység továbbfejlesztése (ha ez butaság, elnézést). Mivel haladóbb eszme, mint a kereszténység?
2014. dec. 29. 16:05
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
15%

Kedves Hatos!

A politeizmus azt jelenti, amit az általad említett szentek tisztelete is takar. A különféle feladatkörökhöz különféle isteneket rendeltek és különféle neveken tisztelték. A mitológiában a széthúzás sem ritkaság az ún. istenek között. Engem a démonvilág hierarchikus felépítésére emlékeztet, és szerintem szellemi kijelentésből születtek ezek a vallások, de nem az igazi Isten kijelentéséből, hanem gonosz angyalok és démonok kijelentéseiből, és a hamis istenek mögött létező gonosz szellemi lények vannak, akik sokkal alacsonyabb rendűek, mint Isten.A szentek és angyalok tisztelete azonban nem keresztény tanítás, hanem ősi pogány hitvilág elegyítése a Biblia tanításával, és a Biblia szerint súlyos bűn, a Mária kultusszal együtt.

Ami a Szentháromságot illeti, a Biblia elejétől a végéig többesszámot használ Istennel kapcsolatban. A Jahve Elohimot Jahve Isteneknek lehetne lefordítani. Így mutatkozott be: Jahve Elohim(Istenek) egy Jahve. A Biblia igenis tanít arról, hogy van egy Atyaisten, van egy Fiúisten, és van egy Szent Szellem. A jehovisták hivatkozása, miszerint az Ószövetség királyi többest használ, elfogadhatatlan, ugyanis az egy középkori pogány találmány, amit a félig-meddig tudathasadásos francia uralkodók vezettek be. A Bibliában szereplő három isteni személy abban különbözik a politeizmus hamis isteneitől, hogy Ők teljes és tökéletes egységben vannak egymással, de személyileg nem azonosak. Az Atyaistentől született a Fiúisten, Aki nem a teremtménye a jehovisták bánatára, hanem a Fia. A Szent Szellem is az Atyától származik, Aki valóságos személy, megint csak a jehovisták bánatára. Egyébként a Biblia világképe nem azért ilyen, mert így tartották logikusnak, hanem azért, mert Isten így jelentette ki magát. Gondolom, Isten sokkal jobban ismeri a szellemi valóságot, mint mi emberek, ezért én Neki hiszek, Aki a mai napig is a Szentháromságnak nevezett felállást preferálja, nem pedig mást. Aki nem hiszi, kérdezze meg Őt!

2014. dec. 29. 20:21
 12/32 anonim ***** válasza:
Kedves tizedik, majdnem teljesen jó, de egy dolgot nem veszel figyelembe, hogy Jézus azt mondta, hogy az Atya nagyobb nála. Ez az én számomra azt jelenti, hogy az Atyáé az elsőség.
2014. dec. 29. 20:24
 13/32 anonim ***** válasza:
A hatos válaszolónak még annyit, hogy a monoteizmus nem bibliai fogalom. Isten azt mondja önmagáról, hogy egy, de három önálló személyben jelentette ki magát.
2014. dec. 29. 20:26
 14/32 anonim ***** válasza:
57%

Szerintem nem "haladja meg" semmiben, bár ez nem tudom mit akar jelenteni. Csupán más. És persze egyszerűbb, mert a kereszténység igen bonyolult, a görög filozófiából táplálkozó teológiát épített ki, míg az iszlám megtartotta igen egyszerű isten- és túlvilágképét, nem épített bele más elemeket.

Persze a keresztény teológia erősen, szinte nevetségesen túlkomplikált, ezért van ennyi felekezet, és ezért volt annyi dogmatikai vita az első 5-6 században olyan magasröptű témákról, mint, hogy Jézus természete duo-, mia- vagy monofizita e, meg hasonlók.

2014. dec. 29. 21:13
 15/32 Peter__Griffin ***** válasza:
Az ISILnek jobb hadserege van, mint Feri bának.
2014. dec. 29. 22:45
 16/32 anonim ***** válasza:
hogy ma milyen vicces mindenki ittend ! :D
2014. dec. 29. 22:50
 17/32 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Asperrimus!

Amikor Jézus azt mondta, hogy az "Atya nagyobb nála", már emberré lett, és letette az isteni hatalmát is. Ilyen értelemben valóban nagyobb volt nála. De ne felejtsük el, hogy a testté létele előtt egyenlő volt Istennel, (Fil 2,6) sőt Ő teremtett mindent (Jn 1,1-3). Jézus Krisztus maga a Teremtő Isten!

2014. dec. 29. 23:07
 18/32 Peter__Griffin ***** válasza:
ALLAH Akbar!!!!!
2014. dec. 29. 23:12
 19/32 anonim ***** válasza:

17-es - egy gyönyörű Rilke vers, a világ egyik legszebb verse - erről szól:

"S akkor, evangélistám, kérdezem:

s ő Örökkévalóként emleget.

Az atya vagyok. Ám a fiú több:

minden, ami az atya vala, sőt,

az is, ami nem lett, naggyá benne ér.

A visszatérés ő és a jövő,

az öl ő és a tenger ő…"

[link]

2014. dec. 29. 23:12
 20/32 Peter__Griffin ***** válasza:

"المفاتيح التي لا تفتح الأبواب

هي المفاتيح التي تغلق الأبواب

والمفاتيح المشنوقة في السلاسل

لا تملك إلا دراما الرنين

لكن المفتاح الذي يموت في جيبي

يذكرني بأنه قد آن"

2014. dec. 29. 23:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!