Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért ünneplik a húsvétot...

Miért ünneplik a húsvétot azok, akik nem hisznek Istenben?

Figyelt kérdés
Ennyire jellemtelenül tudnak csak a saját elveikhez tartani?

2014. dec. 24. 11:18
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
58%
10: ha nem telefonon hanem gep elott leszek akkor nagyon szivesen, ugyanugy ahogy mar linkeltem a tobbi muveletlennek a korabbi ugyanilyen kerdesneknel.
2014. dec. 24. 12:19
 12/26 anonim ***** válasza:
71%
Tudomásom szerint nem Isten (vagy bármelyik másik) jelenik meg nyuszi képében, szóval nem értem, hol van itt a vallásos szál?
2014. dec. 24. 12:56
 13/26 anonim ***** válasza:
13%
A húsvét az húsvét, és ha tetszik, ha nem, akkor is egy vallási ünnep függetlenül attól, hogy milyen egyéb pogány ünnepek vannak, voltak régen. A természeti népek ünnepeinek is van neve, időpontja is. Az meg már teljesen természetes, hogy napfordulókhoz köthető ünnepek is vannak, voltak. Még a pogány magyaroknak is voltak ilyen ünnepeik, sőt, a zsidóknak is. Azt hamarabb eltudom képzelni, hogy a keresztséget felvett népek áttértek a vallási ünnepekre, vagy összefésülték azokat a régi ünnepeikkel, de az nem állja meg a helyét, hogy a pogány ünnepeket tették keresztény ünnepekké.
2014. dec. 24. 13:08
 14/26 anonim ***** válasza:
87%

"... de az nem állja meg a helyét, hogy a pogány ünnepeket tették keresztény ünnepekké."

Pedig pontosan ez történt.

2014. dec. 24. 13:21
 15/26 anonim ***** válasza:
78%

"Ennyire jellemtelenül tudnak csak a saját elveikhez tartani?"

Nekem a tavasz és a nyuszi ünnepe vallásos körítés nélkül :)

2014. dec. 24. 13:27
 16/26 anonim válasza:
58%
Fúú..hogy egy kérdés mennyire fel tud b@$n¡,nem ismétlem az előttem szólóka de imádom ha olyanok okoskodnak akiknek fingjuk sincs arról miről beszélnek
2014. dec. 24. 13:36
 17/26 anonim ***** válasza:
0%

Biztos nem egyetemi tanár vagy, de biztos sok "fingod" van hozzá, úgyhogy "hallgatom" a Te "okoskodásodat"!

Azért ne kapj agyvérzést! Nyugalom! :)

Attól, hogy itt a sok tizenéves sosem hallott Jézusról, a böjtről, keresztre feszítéséről, feltámadásáról, az nem azt jelenti, hogy a húsvét a nyusziról és a locsolkodásról szól igazából.

2014. dec. 24. 13:52
 18/26 anonim ***** válasza:
83%
Nem vagyok kamasz, hallottam már mindegyikről, de kicsit nevetségesnek tartom, hogy a keresztények szerint MINDEN ünnepet ők találtak ki, a spanyol viaszt is nyilván ők szrják, mert hát ki más, és az csak vééééletlen, hogy minden egyes univerzálisan ünnepelt ünnepük pont egy már létező ünnepre esett. Micsoda véletlenek vannak, he?
2014. dec. 24. 14:06
 19/26 anonim ***** válasza:
22%

Miért fáj, hogy van pár vallási ünnep a naptárban? Van sok nem vallási ünnep is, de a húsvét, a karácsony, a pünkösd és a mindenszentek vallási ünnepek. Ezek globális ünnepek, mivel keresztények mindenhol vannak. A növekvő ateizmus ellenére ezek tények.

De továbbra is várom ezeknek az ünnepeknek az "igazi" eredetével kapcsolatos forrásokat.

2014. dec. 24. 14:21
 20/26 anonim ***** válasza:
81%

10:

[link]

A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

...

A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

...

Az angol Easter a német Ostern szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti (v.ö. angol East, német Ost) úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt.

...

A húsvét helyes időpontja gyakran vita tárgya volt.

Az első niceai zsinat 325-ben határozott úgy, hogy az egyház tagjai a húsvétot ugyanazon a vasárnapon ünnepeljék, éspedig legyen a keresztény húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.

VAGYIS RÁTOLTÁTOK A HÚSVÉTOTOKAT A POGÁNY ÜNNEPRE!

2014. dec. 24. 14:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!