Mit csinál egy pap, lelkész. Hétköznap?
Ok. vasárnap mise- előtte felkészül.
De más napokon?
Van egy rendszer - folyamat mint nekem a munkahelyemen?
Vagy azt csinál amit akar - ha van kedve meglátogatja a .. ha nincs akkor nem?
Ne lepődj meg, de hétköznap is van mise. A római katolikusok, ezeket a miséket szokták felajánlani a halottaikért. Minden nap egy más családért (Hétfőn a szomszéd családjáért, kedden boltos Panka halottaiért stb).
De vannak beteg látogatások, mise iratások, s egy halom egyéb apróság.
Esküvő, keresztelő, utolsó kenet, bérmálkozás, áldozás, gyóntatás, stb...
Van egy papnak is bőven tennivalója.
Ok. a hétköznapi misékkel nem vagyok tisztában.
De remélem nem hal meg minden nap valaki mert akkor röviden kihal a falu.
A többi olyan esemény ami inkább hétvégén van mert akkor érnek rá a családok, rokonok.
a beteglátogatás követelmény vagy csak ha van kedve hozzá?
Nekem van református lelkész rokonom nem is egy, így első kézből válaszolok:
-Felkészülés először is a különböző alkalmakra ( lásd lentebb, hogy milyenekre)
-Temetés/Esküvő/Keresztelő általában pénteken vagy szombaton van
-Iskolákban tart hittan órát
-A környékbeli idősek otthonait látogatni szokta és közös alkalmakat tart;
-Kórházakat is látogatja, és ha egy betegnek lelkészre van szüksége, akkor ott van...
-Látogatja a híveket, főleg ha beteg. Pl. egy egyedül élő idős néninek ez sokat jelent, de több család is jár templomba, mivel hogy közvetlen kapcsolata van a lelkésszel.
-Néha vannak konferenciák meg ilyenek.
-A gyülekezet alapítványainak a könyvelése / pénzek csoportosítás stb is sok munka
-Karácsonykor / évnyitókor / évzárókor gyerekműsorokat szervez
-Mivel református lelkész, neki is van családja...
ja meg:
-Bibliaórákat is tart (hasonló mint egy hittanóra, csak felnőtteknek, főleg időseknek).
-Fiataloknak pedig "ifjúsági alkalmakat" tart, ezek ilyen beszélgetős-játékos dolgok.
"...és elfogadja a pénzt az öregektől, betegektől..."
...ahogy a helyi boltos is...
Mert nem kap-e mindenki borravalót/hálapénzt ha igénybeveszed a szolgáltatását? Orvos, pincér, pizzafutár, utcazenész, stb...
Kettő (élő és azzal foglalkozó) lelkész van a rokonságomban. Az egyik nagyon csóró helyen szolgál, és olyan szegény hogy az én családom szokta kisegíteni anyagilag hogy pl. tudjanak a gyerekei nyaralni nyáron...
A másik meg egy faluban lelkész, ahol komoly tojás/hús/szalonna/pálinka/bor stb kereskedelem folyik baráti alapon... Tehát hozzá is jön, meg ő is ad másoknak.
Szóval ne legyen savanyú a szőlő, nem minden lelkész a római Pápa!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!