A tanúk tényleg nem ehetnek bejglit, és szaloncukrot?
Ehetnek, csak karácsonyra nem. Mivel szaloncukrot nyilván csak decemberben árulnak, nyáron bajosan ennék, de nem tehetik a karácsonyfa alá meg hasonlók.
Szegényeknek elég nehéz lehet. Nekem van több Tanú kollégám, nincsenek könnyű helyzetben ilyenkor, és tesznek engedményeket maguknak. Tegnap pl. behozott a főnök egy rakás csokit Mikulás alkalmából, délután mondta a Tanúnak is, hogy egyen már, ő kicsit habozott, de aztán vett belőle. A névnaposok is be szoktak hozni sütit, ropit, elvileg abból sem esznek, de gyakorlatilag azért megesik. Tudom, többen megvetik őket ezért, hogy nem állnak ki az elveik mellett, de én nem. Nem ők választották ezt az életformát, beleszülettek, ha kilépnének, elveszítenék az egész családjukat, nem fogjuk őket megszólni, ha néha nem tudnak ellenállni a sütinek.
Az első válaszoló félre van tájékozódva (nincs egyedül :-)), a Tanúk nem ételeket utasítanak vissza, hanem az ehhez tartozó szellemiséget! Nem fognak azért szaloncukrot venni és enni, mert jön a karácsony, nem fognak azért tortát sütni, mert születésnapja van valakinek, ezen ünnepek szellemiségével nem azonosulnak. De ettől elfogadnak bárkitől ilyen ételeket, ha azt nem kimondottan ilyen alkalmakból kínálja. Pl. nem feltétlenül utasítom vissza egy kollégám szülinapos sütijét, csak megbeszélem vele, hogy számomra ezen alkalomból nem elfogadható. Ha azt mondja, hogy vegyem egy tőle jövő egyszerű ajándéknak, elfogadom.
És ezen ünnepek szellemiségének az elutasításán kívül azért az sem mellékes szempont, hogy egy társadalmilag ELŐÍRT és KIKÉNYSZERÍTETT alkalomból adni (ezt hívják 'kényszer ajándékozásnak'), gyakran éppen nem jön szívből, mert nem is jöhet abból. Ne azért örömködjön és tegye a szépet nekem egy kollégám, meg születésnapom, névnapom, vagy egyéb más ünnep van, hanem mert tényleg fontos vagyok neki valamilyen értelemben!
Mire akarsz konkrét verset?
(A következő válaszod is sokat elárul arról, hogy mit gondolsz a bibliáról.) :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!