A rabbik derekán mi az a lógó madzag? Hogy hívják és miért van ott?
A pontos nevét nem tudom, de amikor megtanulnak egy törvényt, akkor kapnak egy csomót a madzagra, amit a fő rabbi köt rá, erről ismerik fel azt, hogy ki mennyire ismeri az írást és a törvényeket. Így amikor vita támad két zsidó között, akkor, ha döntést akarnak, akkor megkérdeznek olyat, aki jól ismeri a törvényeket és ez által az írást.
Anonymus
Szervusz
Ma nem tudom mi a célja, de eredetileg ez volt: Az izraelitáknak ’bojtokat kellett készíteniük az ő ruháik szegleteire’, és „a szeglet bojtjára kék zsinórt” kellett tenniük. Mi volt ennek a célja? Az, hogy emlékezzenek Jehova parancsolataira, tartsák be azokat, és „szentek” legyenek Istenük előtt; erről a4Mózes 15:38–40 olvashatsz.
Cicesznek hívják, de nem csak a rabbik, hanem elvileg minden zsidó férfi hordja. Persze ma már csak a nagyon mélyen vallásosak hordják. Ez tulajdonképpen egy téglalap alakú "ruha" (talit katan), lyukkal a közepén (azon megy át a fej), a 4 sarkán pedig sodrott rojtok vannak, csomókkal rajta. Mindenképpen kell alá is vmi ruha, mert közvetlenül nem érintkezhet a bőrrel, a ciceszeket (rojtokat) pedig kívülre kell tenni, úgy h mindenki lássa.
Az célját jól leírta az előttem szóló, ma is ezért hordja, aki hordja.
Az első válasz nem helyes, semmi köze a csomóknak a tanultsághoz. Igaz, többféle mód létezik a csomók megkötésére, ez vallási közösségtől függ, de csomók és a szálak számának spirituális jelentősége van. Most meg nem mondom, pontosan hogy jön ki számolásilag, de a 613-as számnak kell kijönnie, ami a 613 tórai parancsra emlékeztet, amit (elvileg) minden felnőtt zsidó férfinak be kell tartania. Ha lesz időm, lehet kikeresem majd neked, de fejből sajnos nem tudom, h hogy jön ez ki, a számmisztika sosem volt erősségem...:D
A neve: cicisz ( más kejtéssel cicesz, cicit ( nem félreérteni! :), a szóvégi táv-ot többn yire sz-nek ejtik, de az ivritbe)n soxor t-nek ).
Azért van, hogy emlékeztesse a zsidót I-ten parancsaira:
"És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván:
Num 15,38 Szólj Izráel fiaihoz és mondd nekik, hogy készítsenek maguknak rojtot ruháik szögleteire nemzedékeiken át és tegyenek mindegyik szöglet rojtjára kék-bíbor zsinórt. És legyen számotokra néző rojt, hogy megnézzétek és emlékezzetek az Örökkévalónak minden parancsolatára és tegyétek meg azokat, hogy ne keressetek utat saját szívetek és saját szemetek után, amelyek után ti gyakran vétkeztek, hogy emlékezzetek és megtegyétek parancsolataimat és szentek legyetek Isteneteknek." ( 15:37-40 ) - A részlet része Izrael hitvallomásának, a S'má Yiszraél imának, amit minden nap reggel és este elmondunk.
++++++
Anonymus!
Gondolod, hogy aki megtanulta mind a 613 parancsot, ami a Tórában van, annak a 20 - 40 cm-es ciciszén 613 csomó van?
Attól tartok, nem a legjobb hellyrõl szerzed be a zsidóságra vonatkozó ismereteidet.
Ezt mutatja az is, amit nem régiben a Talmud tanításáról írtál a két sivatagi vándor és a víz kapcsán.
Abban a történetben ugyanis nem az a helyzet, hogy mindkettõnek fél adag vize van, hanem az, hogy EGYIKNEK van annyi, amennyivel biztosan elérheti az oázist, de bármilyen keveset átad belõle, akkor biztosan nem elég és õ is meghal ( persze, a társa is ).
A kérdés pedig az, mi a teendõ, kinek van joga az adg vízhez?
A válaszért keresd meg a történetet a Talmudban. A Soncino-féle ( mind zsidók, mind antiszemiták által elismerten megbízható ) fordítás: [link] .
Keresõszó lehet pl water. Ez persze soxor fordul elõ, de biztosan köztük lesz ez a történet.
( Vigyázat! Van egy Come and Hear ... oldal is, ahol azonban csak válogatás van, ez esetleg pont nincs. )
++++++
KZitus vá´lasza majdnem jó, ha nem írt volna olyat, ami nincs ( Jehova ) akkor teljesen jó lett volna.
( Arról, hogy "Jehova" részletesebben: boldogult Raj Tamás fõrabbitól: [link] ; Magyarlexikon.com : [link] ; Pallas: [link] ; Magyar Zsidó Lexikonban: [link] és [link] )
"Attól tartok, nem a legjobb hellyrõl szerzed be a zsidóságra vonatkozó ismereteidet. "
Angliában élő ugyan, de egyenesen egy kóserséget felügyelő rabbitól tudom. Szóval, ha én szarul tudom, akkor ő is szarul tudja. De te vagy a zokos...
A kóserséget is kifejtsem? Azt is tőle tanultam meg, hogy mi... De persze biztos azt is rosszul tudom, úgyhogy inkább le sem írom...
Anonymus
"Angliában élő ugyan, de egyenesen egy kóserséget felügyelő rabbitól tudom."
Akkor lehet, h félreértettél 1-2 dolgot, elvégre a zsidósággal kapcsolatos kérdésekre jellemzően elég bonyolultak a válaszok, aki beleszületik, az sok év alatt tanulja meg ezeket a dolgokat, persze csak akkor valóban rászánja az időt. Vagy szenilis a rabbi, vagy a zsidóságon belül egy nagyon marginális csoportnak lehet a vezetője.
Tény és való, h egy kérdésre sokszor több megfelelő válasz is létezik, vannak különböző nézőpontok, minhágok (helyi szokás), nem beszélve arról, h a szefárdok teljesen másként magyaráznak dolgokat, mint mondjuk a lubovicsi haszidok, de a minden megtanult törvényért 1-1 csomós megoldás egyszerűen nincs. Technikailag is megoldhatatlan, mint ahogy azt Neddudgi is jól leírta (most képzeld el, ezek alapján minden egyes szálra jutna 153,25 csomó...:D), és értelmetlen is lenne, mert azokban a családokban, ahol ekkora hangsúlyt fektetnek a vallásra, ott a garantáltan minden kisfiúnak 13 éves korára beleverik a fejébe azt a 613 parancsot, ha addig él is, különben nem lehetne bár micvója. Az az ünnepség speciel pont arról szól, a gyerek tanúbizonyságot tesz arról, h ismeri az összes parancsot, vagyis vallási értelemben felnőtt ember, akin számon kérhetők a cselekedetei/mulasztásai.
Jólvan, te vagy a helikopter, most már boldog vagy?
Anonymus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!