Mi a vélemeényetek az én vallási életemről?
"Mert hát mennyi esély van arra hogy valahogy a semmiből lett valami és megszületett a világegyetem,"
Vajon mikor fog kikopni ez a baromság a vallásosak tudatából, hogy univerzumunk a semmiből keletkezett? Attól félek, hogy soha...
Egy birka elkezdte valamikor, a többi meg bőőőszen ismételgeti gondolkodás nélkül a hülyeséget.
"Hiszek az evulúcióban"
Na ez baj. Abban nem hinni kell, hanem megérteni kell(ene). Azzal sokkal többre mégy az életben is.
A vallási életedről kérsz véleményt? Legyen.
Az ifjú ember a szemléletet, környezetéhez való viszonyát és róla alkotott véleményét kicsi gyermekkora neveltetéséből kapja. Ha az erősen vallásos, akkor ilyent. Ez esetben, ha szerencséje van, tanul, és ezáltal ellentmondásokat vél felfedezni a szemlélet és tapasztalat között. Ha az ellentmondások kellően sokan összejöttek, az ifjú ember tanácstalanná válik és válaszút elé kerül, döntenie kell. Ez történt veled most.
Több eset lehetséges.
Vagy visszafordulsz, ekkor nagy valószínűséggel bigott vallásos leszel, hogy az védjen meg az ellentmondások nehézségeitől. Ez esetben többé nem törődsz a valósággal, marad a hit és csak a hit.
Lehetséges, hogy új tanokat, új vallást keresel. Mindegy, meglévőt, vagy magad akarsz létrehozni. Amíg az új vallás ki nem teljesedik számodra, könnyebb lesz (és ezét csábítóbb), mert annak megismerésével leszel elfoglalva, nem jut idő a változatlanul előjövő ellentmondások vizsgálatára. Ha padig már több időt szentelsz ismét a környezetnek, rájössz, hogy semmi nem változott. Jellemedtől függően vagy újabb felé fordulsz (remélve, hogy az ismét leköt egy darabig), vagy nihilista leszel. Rosszabb esetben depressziós.
De rájöhetsz arra is, hogy az ellentmondások feloldhatók. Persze ennek ára van, a sok tanulás. Sokaknak ez terhes, ezért nem választják, később pedig nem is tudják, mert az idő annyira előrehaladt, hogy csak segítséggel lehetséges ez az út. De ha valaki ezen halad, két dolgot tapasztal meg. Egyfelől apránként meg tudja magyarázni az ellentmondásokat és megállapítja, hogy nem is azok. Ez hatalmas sikerélmény, ez visz tovább az úton. Másfelől fokozatosan rájön, hogy valójában ellentmondás nem is létezik, csak még nem ismeri a megoldást. És ez nagy különbség. Ezzel már lehet élni, sőt, ez lehet hajtóerő is. Így találhatod meg lelked békéjét, egyúttal a boldogulásodat és szerencsés esetben a jólétedet is.
Javaslom hogy tanulmányozd a Bibliát továbbra is jó alaposan. A saját vallásoddal kapcsolatban, kérdezz meg több hívő, istenfélő embert minél több felekezetből hogy ismereteid bővüljenek. A bibliai nézet pedig mit takar ha megkérdezhetem? A mai tudomány nem mond ellent az alapvető teremtésnek.
Ja és fontos! Gravitáció, evolúció.. nem hit kérdése, értelmetlen megközelítés kérdező. :)
Kérdező, én javasolnék egy gyakorlati módszert.
1: amit a tudomány már elfogadott - azt fogadd el te is.
Ősrobbanás, evolúció...
Elhiheted, hogy elég jól ellenőrizték.
Ja: és rendesen nézz utána, ne szalmabábokkal vitatkozz. Az ősrobbanás pl. nem a semmiből jött létre.
Amit a tudomány valószínűsít (élet keletkezése) azt is érdemes valószínűnek elfogadni.
2: A tudomány nem fog neked válaszolni az élet nagy kérdéseire.
Miért vagyunk, mi a célunk, teremtette-e valaki a világunkat a leges-legelején...
ezeket a kérdéseket, ha nem szeretnéd magad eldönteni valahogy, akkor keress egy rokonszenves hitet, amelyik megmagyarázza ezeket.
De a hitből, ami ellenkezik a fentiekkel, azt nem érdemes elfogadni. Egyrészt a normális emberek hülyének, vagy jobb esetben butának néznek... másrészt ártasz is magadnak ezzel. Elzárod magad jó dolgoktól.
Ja: és nagyon vigyázz a fanatikus emberekkel!
Szervusz
Megdöbbentő számomra, hogy 4 éves korodtól jársz templomba, és az írásod alapján teljesen hiányában vagy a bibliai ismeretnek. Bocsás meg a kérdésért, de mit tanultál az évek alatt? Mitől vagy "vallásos"?, mert a templomba jártál? ...
Azt gondolom, mivel nem ismered Isten tanítását, ezért alakult ki nálad, hogy "lassan kezdek egy saját vallás felé tendálni". Pedig hidd el, sokkal boldogabb és kiegynsúlyozottab lehetne az életed, ha Isten útján járnál. Tudod mire kér TÉGEDET Isten? Erre: „Én, Jehova, vagyok a te Istened, aki arra tanítalak, ami javadra válik, aki azon az úton vezetem lépteidet, amelyen járnod kell. Ó, bárcsak odafigyelnél parancsolataimra! Akkor olyan lenne békéd, mint egy folyó, és igazságosságod, mint a tenger habjai." Ézs.48:17,18
Azért írtam neked ezt, mert nekem néhány hónap Biblia olvasás, az onan szerzett ismeret, teljesen megváltoztatta "vallásos" életemet, sokkal, de sokkal jobb irányba:-)
Bárcsak neked is sikerülne:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!