Szabad ilyet mondani egy hívőnek?
Pl. valaki megkér, hogy tegyek meg neki valamit, ami ellenkezik Isten igazságával, akkor mondhatom neki ezt?: a hitem nem engedi.
Mert nekem ebből az jönne le, hogy én magam megcsinálnám az adott dolgot, csak mivel hiszek, ezért nem csinálom.
De ha azt mondanám, hogy ellenkezik a hitnézeteimmel, akkor az már egészen más tészta.
Tehát szabad e ilyet mondani: a hitem nem engedi?
Szerintem szabad, bár sokan csak kibúvónak fogják tartani.
.
Finomítani is lehet válaszodon:
"Megtenném, de nem akarok hitem/vallásom ellen véteni. Úgye, nem akarod, hogy emiatt nekem sokáig rossz érzésem legyen?"
Mit tartasz Isten igazságának, amiért megtagadod valakinek a kérését?
Én még soha nem kerültem ilyen helyzetbe, pedig vallásos vagyok.
Persze,hogy szabad.Csak nem árt megvizsgálni,hogy mások meggyőződése(vagyis a nevezett Isten igazsága)valóban egyezik-e a te meggyőződéseddel,vagy csak tévesen a magadénak hiszed,mert mások meggyőztek.Nem tudom érthető-e?
Egy példa:Tegyük fel a vallásod szerint Isten tiltja,hogy alkoholt igyál.Barátok elhívnak bulizni,és isszák a sört.Neked is jól esne egy üveggel.Mondják neked,hogy igyál,egy üvegtől nem kell félned,nem fogsz berúgni,semmi bajod nem lesz,és ezt te is tudod mélyen magadban.Szíved szerint meginnád,csak hát ott a vallás,ami azt mondja,hogy ne...
"A" döntés:Veszel egy sört,megiszod,semmi bajod nem lesz tőle,tudod magadban,hogy Isten szeret,minden ok.De mégis bűntudatod van utána,hogy rosszat tettél,mert hát a vallásod szerint...
"B" döntés:Nem iszol sört,azt mondod,nem köszönöm,a hitem nem engedi.És utána vívódsz,hogy miért voltál ilyen merev? van józan eszed,egy sörtől semmi bajod nem lett volna,vágytál is rá,és most a haverok is furcsán néznek rád,egy ilyen apróság miatt.felteszed a kérdést magadban,miért ilyen merev a vallásod? Biztos,hogy mindennel azonosulni kell,amit mások mondanak Istenről?
"hogy én magam megcsinálnám az adott dolgot, csak mivel hiszek, ezért nem csinálom. "
Ez ellentmondásos! Nem hiszek, ha megcsinálnám azt, amitől "elvileg" a hit tart vissza. A hit a cselekedetben működik. A lelkiismeretem, ami nem engedi. A lelkiismeret egy nagyon érdekes dolog, az egyházatyák szépen levezetik, hogy miért az a bennem élő Isten. Lélek-ismeret. Ismeret,megismerés - és a "szól" ha figyelek rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!