Az izraelita templomban hogyan zajlik egy szentmise?
ott nem istenhez imádkoznak
teljesen más
Már kérdezted ez a reformátusokkal kapcsolatban is ezért elmondom hogy szentmise CSAK a katolikus egyházban van. A protestáns egyházaknál és a zsidó vallásban istentisztelet van.
Hogy a zsidó liturgia milyen azt nem tudom, soha nem voltam ilyenen. Az biztos, hogy tóra felolvasás és magyarázat van, de szerintem kérdezd meg egy zsidó oldalon.
azért alapfogalmakkal legyünk már tisztában legalább valamilyen szinten: a zsidó templomot zsinagógának hívják, és nem tartanak benne szentmisét, mert az katolikus dolog.
Teljesen jogosak a kijavítások.
És tényleg nem igazán lehet összehasonlítani (így írásban elmagyarázni meg még kevésbé), mert egészen más. Az olyan dolgokon túl, hogy zsinagógában értelemszerűen nincs feszület, ostya, oltáriszentség, hasonló keresztény/katolikus jelképek, az egész felfogása, menete, hangulata más.
Talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy nem mise van, hanem emberek összegyűlnek egy helyre közösen imádkozni (meg közben mondjuk sokszor beszélgetni, a zsinagóga eredetileg a 'gyülekezés háza', közösségi központ is volt anno), tehát messze nem olyan szertartásos, mint egy mise, itt emberek közben jönnek-mennek, köszönnek egymásnak, váltanak néhány szót, imádkoznak - nyüzsisebb egyszerűen.
Kb úgy néz ki, hogy valaki elől időnként hangosan imádkozik (általában kántor, aki lehet rabbi is), időnként csendben, a jelenlévők meg a maguk tempójában követik - a zsidóságban nincs olyan, hogy a pap (rabbi) közvetít Isten és az ember között, mindenki maga közvetlenül beszél az 'Öreg úrral', az egész esemény középpontja nem az elől lévőkön van, hanem mindenkinek magán és a saját környezetén inkább.
Ezt így elírva nehéz átadni, leginkább azt tudnám mondani, hogy menj el egyre, és rögtön látni fogod a különbséget, leírni nehéz.
Amikor egy hívő katolikus barátommal voltunk egy zsidó barátom bar micváján (férfivá avatásán) zsinagógában, rajta látszott, hogy mennyire teljesen más világ a kettő, teljesen le volt döbbenve, hogy itt emberek beszélgetnek, megy az élet, nem csendben figyelnek előre.
Kedves válaszoló! Mi az, hogy nem Istenhez imádkoznak, teljesen hülye vagy? Miért kell valamihez hozzászólni, amiről fogalmad sincs?
A zsidó vallási szertartások az úgynevezett zsinagógában zajlanak, ami szó szerint "a közöség" vagy "a gyülekezet házát" jelenti. A liturgia irányzattól függ, van különbség az ortodox, haszid, neológ stb. zsidó irányzatok között. A leggyakoribb és legnagyobb ünnep a zsidóság számára a sabbath, a szombat megünneplése, amit péntek esténként tartanak; énekelnek a kántor segítségével (pl. Lechá dodi, azaz himnusz Szombat anyának), kiddust tartanak, imádkoznak, a rabbi pedig beszédet mond, ez gyakran a Tóra adott hetiszakaszának magyarázatával áll összefüggésben. Ha többet akarsz tudni, keress rá a dologra az Interneten, bőven találhatsz infókat.
én úgy hallottam, hogy saját magukhoz imádkoznak, saját magukat imádják a zsinagógában
ezen kívül a gonosz, sötét szellemi erőktől kérnek segítséget, konkrétan Lucifertől
állítólag, aki otthon van a spirituális témákban, annak ez tény
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!