Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a teendőm ha nem kívánom...

Mi a teendőm ha nem kívánom fizetni az egyházközségi hozzájárulást?

Figyelt kérdés
reformátusként vagyok megkeresztelve, a család minden évben fizeti az "egyházadót" amit még mindig szeretnek kötelező jelleggel beszedni holott az már rég csak egyházközségi hozzájárulás és önkéntes alapon kéne működnie. nem tartom az egyházzal a kapcsolatot, nem voltam konfirmálni sem, és nem szándékszom a jövőben fizetni ezt. szüleimet nem tudom lebeszélni róla hogy ne fizessék be helyettem is, és nem is akarom megváltoztatni a nézőpontjukat ha ennyire ragaszkodnak hozzá bár ők sem járnak szinte soha templomba, de majd hogy közöljem ha aktuális lesz hogy többet ne jöjjön az úriember? most is kereste édesanyámat és még ő is egyházadóként említette holott nekik kéne a legjobban tudni, nem hogy még konkrétan fix összeget elvárni
2014. okt. 14. 13:45
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

így ahogy itt is.

Mond meg, hogy ne vagy hajlandó ezt megfizetni, mivel nem kötelező! És anyukád fizette az egy dolog, de te nem fogod és kész.

2014. okt. 14. 13:49
 2/13 A kérdező kommentje:
tudom hogy még a jövő problémája lesz csak nem akarok majd összetűzésbe keveredni sem a beszedő emberkével, (nem tudom ki lehet az a képviselt egyház gondnoka?) sem a pappal esetleg bár nem tudom mennyire tolerálják az ilyesmit bár előfordulhat hogy tényleg nem temetnek majd el addig míg nincs kifizetve visszamenőleg pl. ilyen következményeit hallottam dehát úgyis mindennek külön költsége van temetésnél is nem is tudom miért gondolkodom ilyeneken fiatalon, csak gondolatok:D
2014. okt. 14. 13:58
 3/13 anonim ***** válasza:
80%

Mi az, hogy "kötelező jelleggel beszedni"? Kötelező jelleggel az SzJA-dat szedik be, mikor levonják a fizuból. Meg a TB-t. Ha nem akarsz ilyesmire fizetni, akkor ne fizess. Még csak megindokolnod sem kell.

Majd ha adni akarsz, akkor elmész a misére aztán bedobod a perselybe, amit szánsz.

2014. okt. 14. 14:02
 4/13 anonim ***** válasza:
39%
Ja, és temetéshez nem szükséges pap. Majd esetleg ha templomban akarsz házasodni, akkor ott lehet, hogy genyózni fognak, hogy visszamenőleg ki kell fizetni, de hidd el, ott se kell. Egyszerűen átsétálsz egy másik templomba, ahol nem sz.r.skodnak az ilyesmivel, és kész.
2014. okt. 14. 14:05
 5/13 Andizsuzsi ***** válasza:
80%
Elmondod, hogy nem akarsz az egyházközség tagja lenni, és ezért egyházfenntartói járulékot sem kívánsz a továbbiakban fizetni.
2014. okt. 14. 14:17
 6/13 szp72 ***** válasza:
80%
Ha nincs szükséged az egyházad szolgálataira, akkor semmit se kell fizetned, mert önkéntes. Mégis hogyan tudnák behajtani rajtad?
2014. okt. 14. 14:55
 7/13 sztrecskó ***** válasza:
100%

Mindenképp azt ajánlom, hogy légy emberi. De komolyan, a papok és lelkészek rengeteg bunkóval találkoznak. Ha normálisan tudsz velük beszélni, több esélyed van, hogy normálisan fogadják el az álláspontodat.

Mellesleg való igaz, hogy templomi esküvő és temetés elméletileg nem lehetséges az egyházadó nélkül, és ez nem a papon múlik, hanem egyházi rendelet. Templomi esküvőhöz egyébként konfirmáció is szükséges. Ha nem szeretnéd fizetni, akkor ne fizesd.

Az egyházadó egyébként tényleg rossz kifejezés. Viszont ami miatt az egyház rá van szorulva erre, az az, hogy nem kap állai támogatást. Pályázhat dolgokra, de a lelkészi fizetés, a templomfűtés, karbantartás, világítás, takarítás, stb., az mind abból megy, amit az emberek bedobnak a perselybe és befizetnek egyházadóként.

Nyilván, ha te nem jársz templomba, és nem akarsz ehhez hozzájárulni, azt kifejezheted. Valószínűsítem, hogy nagyon sokan, pl a szüleid is azért ragaszkodnak ehhez, mert úgy gondolják, hogy ez egyfajta bűnbocsátócédulaként használ, és Isten majd szemet huny afölött, hogy nem vagy alig jártak templomba az évben és mennyi rosszat tettek még. Ne vedd bántásnak, ezt én gondolom, nem állítom, hogy valóban így van.

2014. okt. 14. 17:40
 8/13 anonim ***** válasza:

Iratkozz ki azon a plébánián, ahol kereszteltek.

De előtte beszéld meg a szüleiddel, vagy várj vele.

2014. okt. 14. 17:57
 9/13 anonim ***** válasza:

"Az egyházadó egyébként tényleg rossz kifejezés. Viszont ami miatt az egyház rá van szorulva erre, az az, hogy nem kap állai támogatást."

Már hogy a lótúróba ne kapna? Nem is keveset. Sok-sok milliárdot (!) tol az állam minden évben az egyházak részére. Gondoltam megemlítem, csak hogy tudj a dologról.

2014. okt. 15. 01:16
 10/13 Napfonat ***** válasza:

"Mellesleg való igaz, hogy templomi esküvő és temetés elméletileg nem lehetséges az egyházadó nélkül,"

Ez egyáltalán nem igaz! Sohasem fizettem egyházadót, és volt templomi esküvőm!

"Templomi esküvőhöz egyébként konfirmáció is szükséges."

Ez is badarság! Reformátusként sohasem jártam templomba, és nem is konfirmáltam. Mégis volt templomi esküvőm!

2014. okt. 15. 10:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!