Helyes a szentgyónást az alábbi módon végezni? (Lásd az idézőjelbe tett részt a kifejtősben. )
Az idén februárban részesültem a bevezető szentségekben felnőttként, római katolikus szertartás szerint.
Azóta - sajnos - nem gyóntam és nem áldoztam. Ennek oka az, hogy előtte évekig (10+) egy neoprotestáns kisegyház tagja voltam, ahol az égett belém, hogy a gyónás nem biblikus, az tévtanítás, stb.
De most már katolikusként szeretnék gyónni rendszeresen.
Az alábbi kérdéseim vannak ezzel kapcsolatban:
Gyónáskor elég, ha azt mondom, hogy:
"Februárban részesültem a bevezető szentségekben, és ez az első gyónásom.
A keresztség felvétele óta az alábbi bűnöket követtem el:
- imádkozást és bibliaolvasást többször elmulasztottam
- vita során több alkalommal felemeltem a hangomat
- egyik elöljárómmal szemben tiszteletlenül viselkedtem
- részt vettem nem keresztény istentiszteleten
- többször türelmetlen voltam másokkal szemben
Több bűnömre most nem emlékszem.
Tudom, hogy ezzel embertársaimat és a Jóistent megbántottam. Ezért őszintén, szívemből bánom bűneimet, és fogadom, hogy Isten segítségével kerülöm a bűnt és az arra vezető alkalmakat."
Még az is fontos, hogy nem abban a közösségben részesültem a bevezető szentségekben, ahova tartozom. Ennek az az oka, hogy akkoriban más helyen kellett tartózkodnom.
Az az atya, aki a lakóhely szerinti közösséget vezeti, nem tud még erről, csak annyit lát, hogy rendszeresen járok most már a lakóhelyem szerinti közösségbe, de még soha nem gyóntam.
Azt viszont tudom, hogy a mi templomunkban nincs igazi gyóntató fülke, hanem szemtől szemben van a pap és a gyónást végző. Nekem ez így nehéz lesz. :(
A krisnásokhoz látogattam el egyik alkalmukra, mert meghívtak, és találkozni akartam régi ismerőseimmel is. (Még a neoprotestáns közösség előtt szoros kapcsolatban voltam velük.)
Legbelül tudtam, hogy nem helyénvaló részt venni ilyen szertartáson, de valami miatt mégis megtettem.
Utólag lelkiismeret-furdalásom is van ez miatt.
Fölösleges ennyit izgulni a dolgon. Nézzél ki egy szimpatikus papot.
Bemész mondod, hogy még életedbe nem gyóntál, nem rég keresztelkedtél. A bűneidet tudnod kell, a többiben a pap is tud segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!