Ha keresztény vagyok áttérhetek a zsidó vallásra?
11/21 A kérdező kommentje:
Nah végre találtam egy normális szöveget ahol le van írva minden. :)
Legjobb tudásom szerint, ha betérsz, akkor is csak a reform zsidó ágba, ami a zsidó vallás nyitottabb, liberálisabb formája. Ortodox zsidó csak az lehet, aki tudja bizonyítani a zsidó származását.
2010. jan. 23. 13:56
13/21 A kérdező kommentje:
Gér - "zsidó vallásra áttérő": prozelita. A -->Talmud meghatározza a zsidó vallásra áttérni akarók befogadását. Ha valaki áttérésre jelentkezik, megvizsgálják vajon pénzügyi okokból, állásszerzés miatt vagy félelemből akarja felvenni a zsidó vallást (-->Rámbám). A Talmud így szabja meg az áttérés rendjét: Megkérdezik az áttérőtől, miért akar áttérni. Vajon nem tudja, milyen nehéz a zsidóság sorsa? Mindenütt üldözik, elnyomják, meggyalázzák. Ha azt feleli: 'Tudom és éppen ezért nem is vagyok méltó rá, hogy befogadjanak', akkor azonnal áttérítik. Megtanítják a könnyebben és nehezebben teljesíthető parancsolatok egyes fontosabb részeire és megmagyarázzák neki, hogy a parancsok nem teljesítése büntetést von maga után. Majd figyelmeztetik, hogy addig ehetett mindenféle ételeket megszorítás nélkül, de mostantól kezdve csak azokat eheti, amelyeket a zsidó vallás megenged. De nem csak a büntetésre kell figyelmeztetni, hanem a parancsteljesítés jutalmaira is. Semmi képpen sem mennek bele a részletekbe, csak nagy általánosságban világosítják fel mindezekről. A Szentélyek idejében az áttéréshez szükséges volt a körülmetélésre, a mikvében (rituális fürdő) való megmártózásra és áldozat bemutatására. A Szentélyek elpusztulása után csak az első két feltétel maradt. Nőnek csak a mikvében kell megmeritkeznie. Az áttérő férfit Ábráhám ősapánkról nevezik el, így lesz a héber neve: -->Ávráhám ben Ávráhám Ávínú. Áttérés után minden "gér" teljes értékű zsidóvá válik és a vallás minden parancsát köteles betartani: "Egy törvénye legyen az állampolgárnak, az áttértnek és a köztetek lakó idegennek" (3 Móz. 23,22).
Nem bántás képen, de csak névleges keresztyén vagy. Ha ismernéd a Bibliát, tudnád, a körülmetélés semmit nem használ az üdvösség szempontjából, pont úgy, mint a gyermekkeresztség. De ettől még persze áttérhetsz, de a Biblia tanítása szerint vagy zsidónak születsz, vagy pogánynak. És ebből a kettőből térhetsz meg Jézushoz, és akkor leszel keresztyén. Keresztyénnek nem lehet születni, akkor sem vagy az, ha kisgyermekként megkereszteltek. Nézz utána nyugodtan.
A Jézusba vetett hit reményt ad, hinni lehet az evolúcióban is, de az nem ad semmit.
2010. jan. 23. 19:40
Épeszű keresztény miért akar zsidó lenni?
2010. jan. 23. 21:41
a zsidók tagadják Jézust. akinél pedig nincs a Fiú, az Atya sincs.
2010. jan. 24. 18:01
só a százalékodból erősen gyanítom, hogy Jehova tanúja vagy. Ajánlom részedre a Római levél 11. részét ami így kezdődik: Azt kérdem tehát: elvetette Isten az ő népét? Szó sincs róla!...
Isten szereti az Ő népét, és eljön az az idő mikor Ők is felismerik Jézusban a megváltót és megtérnek.
A kérdésre annyit reagálnék, hogy természetesen át lehet térni, de egy pogány (a szó itt nem zsidót jelent mint a Bibliában) számára ennek semmi haszna nincs. Ma már az Új szövetség korát éljük, és Istenhez Jézus Krisztuson, mint egyetlen és tökéletes áldozaton keresztül mehetünk. A kérdésedből nekem is az jön le, hogy névlegesen vagy keresztény (gondolom megkereszteltek gyerekként). Szerintem próbáld meg megismerni Jézus tanítását és térj meg hozzá.
2010. jan. 24. 23:05
só helyett utolsó, csak kínlódik a gépem és nem vettem észre :)
2010. jan. 24. 23:06
köszönöm az ajánlásodat. a bibliából egyértelműen kiderűl hogy Isten elvetette a kiválasztott nemzetét, ámde ezen elvetett népnek a tagjai előtt is nyitva áll az a lehetőség, hogy Isten minden nemzetből, népből, és nyelvből való népéhez tartozzon, mivel minden nemzetből elfogadható előtte az, aki cselekszi az Ő akaratát. Ő minden nemzetből begyűjti a kívánatos kincseket. sajnos az, aki tagadja, hogy Jézus Isten fia, kizárja magát ebből a népből. persze még van lehetősége megtérni, mint pál is tette.
2010. jan. 25. 14:33
20/21 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, abban igazatokat va nem ismerem a bibliát, nem vagyok vallásos, de jehova sem, református vagyok. De ez a kérdést csak kíváncsiságból tettem fel, mert vki azt mondta hogy zsidónak születni kell, én meg nem hittem neki és gondoltam itt kapok rá választ.
Kapcsolódó kérdések: