Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan tudhatjuk hogy az...

Honnan tudhatjuk hogy az szövetséget előbb/később írták mint az újszövetséget?

Figyelt kérdés
2014. szept. 26. 09:34
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Akkor az Ószövetséget kik írták? a zsidók? hogy bizonyítható így h szent könyv, mi az ószövetség eredete?

bocsi h ennyi kérdésem van :)

2014. szept. 27. 11:37
 12/18 szp72 ***** válasza:

Igen az Ószövetséget valóban zsidók írták, de persze ők nem így nevezik, hiszen ők nem fogadják el az Újat, számukra ez nem egy Ó, vagyis régi szövetség. Az Ószövetség a zsidóság történelmét beszéli el, s a zsidó próféták intelmeit, imádságait, s persze jövendöléseit tartalmazza.

S mi bizonyítja a szent voltukat? Hát a zsidók és a keresztények annak tartják, hiszik, hogy Isten sugalmazta. A keresztények szeretnek hivatkozni az Ószövetségi próféciákra, amelyek beteljesedtek Jézus Krisztusban, persze a zsidók ezt vitatják, szerintük ez egyáltalán nem nyilvánvaló. Persze a nem hívők azt tartják, hogy mind az Ó, mind az Újszövetség úgy hülyeség, ahogy van. Én személy szerint nem tartozok közéjük.

2014. szept. 27. 12:08
 13/18 szp72 ***** válasza:
Túl sok persze lett a válaszomba, de persze azért még helyes.
2014. szept. 27. 12:13
 14/18 A kérdező kommentje:
akkor nem értem ha lejött közénk isten, miért nem Ő maga írta meg. Azért mégis csak kézzelfoghatóbb így és hitelesebb, mint azt mondani h az emberek által írta meg a kézikönyvünket. Simán rá lehetne mondani h az ószövetséget emberek írták mert megvolt rá akkor az indítékuk, és céljaik ezzel.
2014. szept. 27. 13:03
 15/18 szp72 ***** válasza:
Miért nem maga Jézus írt, ha egyszer emberként közénk jött? Ez nagyon jó kérdés. Én katolikusként azt mondom, hogy Jézus alapvetően nem egy könyvre, tintára és papírra akarta hagyni az igazság megőrzését, hanem egy folyamatosan fennálló közösségre, vagyis az Egyházra. A Biblia, pontosabban az Újszövetség azért olyan nagy tekintélyű, mert az Egyház első vezetői írták, nem pedig azért, mert Isten dobta le az égből.
2014. szept. 27. 23:07
 16/18 A kérdező kommentje:

pedig ez nekem elég fontos info, szerintem ha erre a kérdésre választ kapnék, akkor tudnék csak hinni Istenben. Más írta meg a bibliát, nem isten??? Miért... Ez nem logikus, amit fent hagy 1 dolgot, azt se Ő írja hanem más által csinálja meg :S

Ugyanúgy ahogy Királyt sem akart, ellenzi is, mégis van mert tudja h fizikálisan is vezetie kell mindket, nincs ekkora hitünk h csak egy könyvet kövessünk. Ezért adott királyokat. Nekem ezek a tények mind arra következtetnek hogy az egész könyvet emberek írták, azért h mentálisan is tudjanak minket befolyásolni stb. :S

2014. szept. 28. 17:18
 17/18 anonim ***** válasza:

"nincs ekkora hitünk h csak egy könyvet kövessünk. "

Szia!

Az első válaszoló vagyok. Nem egy könyvet kell követni, hanem Jézust, azonban a róla szóló evangélium négy változatban maradt fent - Máté, Márk, Lukács, János - így aki nem olvassa a Bibliát, az Istent sem tudja megismerni. A próféták világossá teszi, hogy Istentől kapták a parancsot, hogy a Biblia könyveit örökítsék meg. Ami pedig egyértelműen igazolja, hogy a szent szerzők Istennel beszéltek, az a Bibliából áradó életátformáló erő. Jézus beszédeiben ugyanis a mai napig erő van. Úgy tűnik, hogy nem igen ismered a Szentírást. Azt tanácsolom Neked, hogy tegyél félre minden előítéletet és kezd el olvasni a Lukács Evangéliumát, de előtte kérj Istentől bölcsességet annak megértéséhez.

2014. szept. 28. 21:26
 18/18 A kérdező kommentje:

"de előtte kérj Istentől bölcsességet annak megértéséhez."

Hát ez rosszul esett, de ilyen szépen még nem szóltak be nekem, ezért megbocsájtok ( csak viccelek :) )

amúgy köszönöm a válaszod :)

2014. szept. 29. 17:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!