Mit írnátok a szövegről 3 oldal terjedelemben?
"A legtöbb emberi szerencsétlenség, nyomorúság, a reménytelen, szégyenletes és baljós emberi helyzetek igazi oka leggyakrabban nem is az emberek gonoszsága, hanem egyszerűen a tunyaság. Az a bizonyos "jóra való restség", melyről a Biblia beszél. Egy gyilkos meglehetősen ritka emberi tünemény. A gyilkossághoz már erő kell, egyéniség, képzelőerő, nagy indulatok. Gyilkosok ellen lehet védekezni is. Aki gyakoribb, s aki ellen nem lehet védekezni, s aki az emberi nyomorúságot és tragédiákat milliószámra tenyészti, az a jámbor és tunya ember, aki elfordítja a fejét, ha vmilyen aljasságot vagy jogtalanságot lát, nem emeli fel a telefonkagylót, ha segíthetne is e figyelmeztetéssel, óvatosan körüljárja az emberi nyomorúságot, és szótlanul odább megy mellőle, holott különösebb áldozat és erőfeszítés nélkül visszaadhatná egy ember kedvét az élethez, vagy segíthetne egy nyomorulton. Az ember aki harcra kel a világgal a mga zsarnoksága érdekében, nem olyan veszedelmes, mint az udvarias, sunyi és megfontolt középszerűség, a hümmögő középutasság, a gyáva és lusta önzés. Ez a főbűn. Ez a fajta ember csinálja a világot olyanná, amilyen, s neki köszönhetjük, ha e tapasztalatok birtokában különösebb sajnálkozás nélkül búcsúzunk halálunk órájában az emberi világtól."
Erről kell 3 oldalas érvelést be adnom. Ti mit gondoltok róla? Mit írnátok? Egyet értetek vele vagy nem?
Neked kell írnod, szóval neked kell eldöntened, mellette, vagy ellene érvelsz. Én biztos mondatokra, két mondatokra szedném és úgy fejteném ki a véleményem.
Az érvelésnek alaposnak, tényekre támaszkodónak és megfontoltnak kell lennie.
Nagyrészt igaz, bár sokminden van, amiért és ami ellen a kisember mit sem tehet. Persze ha a fejesek is restek a jóra, akkor már teljesen igaz.
Szerintem ez azért könnyű téma, mert nagyon könnyen, nagyon röviden és egyszerűen lehet érvelni mellette, és rengeteg példát is lehet találni hozzá, főleg itt Magyarországon (sajnos).
Például mibe kerülne a bolti eladónak, hogy kedves legyen veled, mosolyogjon rád (persze tisztelet mindegyiknek, amelyik eddig is ezt tette, de sajna ők vannak kevesebben)? Vagy a hivatalnoknak, hogy ne egy utolsó gazemberként nézzen rád, amiért munkát mersz adni neki, hanem valóban lássa el a feladatát, legyen segítőkész és ténylegesen intézze - ne pedig bonyolítsa - az ügyedet (szintén tisztelet a kivételnek (a továbbiakban: TAK))? Vagy a szemetelőknek, hogy a szemetüket a kukába dobják (TAK)? Vagy a politikusoknak, hogy értelmesen és civilizáltan beszéljenek és közösen dolgozzanak az ország előbbrevitelén (TAK)? Vagy a buszsofőröknek, hogy ha már egyszer megvárták, amíg odarohansz, akkor már hagyják is nyitva előtted az ajtót, és ne csapják be előtted röhögve (TAK)?
És így tovább.
Sajna teli vagyunk példákkal arra, hogy milyen restek az apró jóságokra is az emberek, pedig már ilyen apróságoktól is mennyivel jobb lenne a közhangulat. Nézz csak körül, gondolkodj, hogy neked milyen hasonló élményeid voltak, és máris lesz példáid bőven. :)
Nem tudom miként kellene erről írni 3 oldalt, csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy egyetértek a leírtakkal. Biztos vagyok benne, hogy a látható, egyértelműen rámutatható gonosz ember ellen sokkal könnyebb védekezni, mint a láthatatlantól, vagy attól, ami a tudatlanságból, és az ismeretlenségből adódóan gerjedő problémáktól.
Remélem érteni a lényget. Nem vagyok jó fogalmazó.
Nincs mit, szívesen, remélem, jól fog sikerülni. :)
Előzőnek: látszik, hogy nem vagy bölcsész. :D Bocs, ezt ne vedd sértésnek, nem is annak szánom, sokkal inkább öniróniának - mert tény, sajnos, magam is megtapasztalhattam, hogy a legtöbb bölcsész-szaknak tényleg a világon semmi értelme nincs, de ha valamire, hát arra mindenképp megtanítanak, hogyan kell nem ám 3, de akár 3.000 oldalt is írni a semiről. Szóval bölcsész-szemszögből ez kimondottan könnyű feladat. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!