Kit illet az első hely?
Mt.22.37 Jézus pedig így válaszolt: Szeresd az Urat(JHVH), a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. 38 Ez az első és nagy parancsolat.
vagy
Mt.10.37 Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem,(Jézust) az nem méltó hozzám; aki jobban szereti fiát vagy leányát, mint engem, az nem méltó hozzám;
Atya/Isten(Úr)= Jézus Krisztus
Tehát mindegy, hogy melyik az "első": Atya/Isten(Úr) vagy Jézus Krisztus.
Pl. ez olyan, mintha - tételezzük fel, h édesanyád neve Tóth Piroska - azt kérdeznéd: Kit illet meg az első hely? Édesanyámat vagy Tóth Piroskát (aki egyben az Édesanyám is)?
Így fel van oldva a látszólagos ellentmondás a két igehely között.
Ami pedig az Isten vs család elsőbbségét illeti:
Ha Istent teszed elsőnek, az nem azt jelenti, hogy a családodat elveted, hanem még inkább a családodért vagy!
Mert pl. a szeretet (Isten a szeretet) vezet...és nem az emberi egoizmus.
Egy Római Katolikus
Tóth Piroska = édesanyám
jaj... hogyan mondhatja akkor édesanyám Tóth Piroskának, hogy ne az én akaratom legyen meg hanem a tiéd....magával beszélget?
Az helyes, hogy Jézus Krisztusnak ez az utasítása, ha nem veszük figyelembe a kontexet, mást érthetünk belöle mint amit mondani akart. Nem szabad kitépni az összefüggésböl.
Söt Bibliai kötelesség szeretni és tiszteletben tartani családtagjainkat.
De mikor a helyes cselekedetéröl van szó, vagyis Krisztus tanítványává válni, ami egyébkénk az örök élet elnyerésével jár....akkor ha a családunk ellenáll, nekünk dönteni kell.
Ha helyesen döntünk, akkor megmenthetjük még az ellenségeskedö családtagjainkat is, mert gyakran elgondolkodnak afelett, miért is lett Jézus Krisztus követöje ez a szeretett családtagunk. El kezdenek gondolkodni rajta....és sokszor aztán ök is az élet útját választják.
"jaj... hogyan mondhatja akkor édesanyám Tóth Piroskának, hogy ne az én akaratom legyen meg hanem a tiéd....magával beszélget?"
"Ne az én akaratom legyen meg" = Ne az emberi önzés, egoizmus vezessen.
Ez ennyire egyszerű.
Egy Római Katolikus
saját magával beszélget? Magához imátkozik? Az egyik fele tudja a dolgokat a másik nem?
Nem komlikálják ezt túl az emberek? :)
Kedves Katy!
Te most minden egyes szóba belekötsz?
A mondatvégi írásjelekbe nem akarsz?
Elvakulttal nem tudok mit kezdeni.
Sőt, mivel a kérdés kiírója is Jehova Tanúja valószínűleg, így tulajdonképpen ez csak egy álkérdés:
így akarjátok teljesíteni a napi strigula-követelményt.
Egyébként az elmúlt két hétben négyszer küldtem el Jehova Tanúit az ajtómtól. Ugyanazok voltak mind a négy alkalommal.
Megkérdezhetem, hogy miért nem értik meg azt a Jehova Tanúi, ha azt mondom: Nem vagyok kíváncsi az ő nézetükre, ne keressenek fel többé! ?
Egy Római Katolikus
én csupán hiszek a Bibliának :) de nem szabad itt vitáznunk..... megsértjük a kérdezöt ugye?
A kérdés kit illet az elsö hely?
Kedves kérdezö, de most egy kicsit nem értem mit is akarsz tudni.... tudnád egy kicsit bövebben kifejteni?
Szia!
„Én és az Atya egyek vagyunk”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!