Összeegyeztethető-e a vallás (lélek, reinkarnáció, Isten) az evolúcióval?
Volt egy vitám az egyik ismerősömmel. Ő vallásos valami Krisna hívő, zsidó. Kérdezte, hogy miben hiszek, milyen a világképem. Én mondtam, hogy egy kozmikus lélekben (ha úgy tetszik akkor Istennek), a reinkarnációban (hívjuk inkább lélekvándorlásnak), mágiában és az okkult politkai összeeskövés-elmélteben meg természetesen az evolúcióban (bár az utóbbihoz nincs is szükség akkora hitre, ha megnézzük a bizonyítékokat). Erre egyből mondta, hogy az evolúcióval ellentétes fogalom és nem lehet összeegyeztetni őket. Én meg, hogy számos buddhista elfogadja az evolúció elméletet és a hinduk is, mivel tudomásom szerint burkoltan írnak a Védákban egy evolúcióhoz hasonló elméletről.
Másrészt sokat foglalkoztam tudománnyal (olvasgattam evolúció biológia könyveket is, főleg Dawkins nem vallás ellenes műveit) bár inkább a felsőbb matek (differenciál egyenletek, mátrix számítás, csoportelmélet stb.), fizikát értem jobban; illetve hobbi szinten a meditációkkal, amiből voltak élményeim (szerintem az előző éltemet láttam, bár lehet, hogy csak hallucináltam stb.). Szóval abból a kevéske tudásból amit magamhoz szedtem, ezt a világképpet alakítottam ki ez adja meg a lelki békét.
Most akkor kinek van igaza? Tényleg nem egyeztethető össze a vallás az evolúcióval semmilyen körülmények között?
Naturalisták, materialisták, ateisták, meg nem tudom milyen isták: ne haragudjatok, de nem szeretném, ha rám támadnátok a néztem miatt! Kérlek titeket ne fikázzátok a világképemet (meg engem se...), tartsuk tiszteletben egymást! Számomra ez a világképp adja meg a nyugalmat...
Köszi!
Minden normális választ zöldkézzel jutalmazok! :)
26/F
#2 vagyok.
Elmagyarázná az a kretén agyatlan, aki lepontozott, hogy miért tette?
Persze írni semmit nem írt... ahhoz már 3 agysejt is kellene.
Amúgy én is azt gondolom, hogy úgy lehet "összeegyeztetni", ha elhanyagolsz innen is valamit - meg onnan is valamit.
Tökéletes tudást tökéletes hittel lehetetlen összeegyeztetni. Még szerencse, hogy nekünk egyik se tökéletes - és nem is lesz az.
Maga a kérdés evolúciós lépés volt nekem, hogy valaki gondolkodik és kérdést tesz fel. Te is tartottál, hogy megköveznek érte. Engem egy érdekes meglátáshoz vezetett a kérdésed, válaszolás közben. Köszönet érte.
Az emberi fejlődése, más mint minden másé, amit ismerünk.
A természetben, minden látszólag automatikus: akció-reakció.
De az ember beleszólhat ebbe a folyamatba, ha akar. Megfordíthatja, megállíthatja, vagy körbe-körbe ismételheti ugyanazt. Így Darwin komának az elmélete óvodában egy állatos mesekönyvbe való.
Nem is használnám tovább ezt a szót.
Fejlődni képes:
Test-Szellem-Lélek:
Erő/Akarat-Tudás/Értés-Alkotás/Teremtés
A fejlődésnél is ez a sorrend.
Mai ember: Erő/Akarat -20 pont
Lelki-fejlődés: -50 pont
Szellemi: - 10 pont
Társadalmi fejlődés: -100 pont
Aztán ez jutott eszembe:
És mi a helyzet a történelem első civilizációjával, Mezopotámiával?
A vallásuk:
A szentháromság : Atya-fiú-Anya(-szentlélek-kereszténység). A szellem-a tudás, az test-erő, lélek-teremtő és egy egység. Aki a templomban keresztet vet: atya-fej, anya-szív, fiú-gyökér csakra, a test
És ez nem vallás, vagy filozofikus fantazmagória, hanem maga a tudás.
És nem voltak genetikai mutáns keverék szörnyek sem régen. Az oroszlán test a testi erő-egészség, (a legerősebb állat), az ember fej, szellem (a legokosabb) és a sas vagy angyal szárny (A legnagyobb-legerősebb égi lény)
A magyar ősvallásban is ez a szentháromság állt középpontba: Atya/teremtő, Anya/Föld, és Fiú/Ember-test
Minden esetben kiemelhető a szoros kapcsolat, az egysége. De csak a Test-Lélek-Szellem-nél nyer ez igazi értelmet.
Két világ és két dimenzió összekapcsolódása (Test-Lélek) egy harmadik(Szellem-Agy) egy közvetítő által, amely mindkettő egyszerre.
akkor osztályozzuk Mezopotámiát:
test-akarat: 50 pont
lélek.tudás: 50+1 pont
szellemi alkotás-teremtés: 50 pont
Társadalmi fejlődés: 100 pont
Aztán elveszett, elfelejtették, de a forma megmaradt, csak név jelentését megváltoztatták, és tudás nélkül az akarat teremtő erejét Istenre ruházták át, és többet fel sem merült a gondolat, hogy egy egyszerű halandónak is lehet ilyen ereje,
A legelső civilizáció, amit aranykornak hívnak, majd
lelki-értelmi fejlődés majdnem 0-ra csökken. Lassu technikai fejlődés mellett, Krisztus után a lelki fejlődés torzulni kezdet, degenerálódott, és a testről alkotott fogalom követte ebben, majd a technológia hirtelen fejlődést mutatott a szellemi téren, ezzel a lelki és
testi gondolkodása is megváltozott, de nem fejlődött, csak 180 fokkal egy másik holtvágányra került. A vallási terror a tagadásba taszította, a lélek halálát és a testi, fizikai dolgok mindenhatóságához, és a technológia, mint szellemi fejlődése nem teremtő, hanem pusztító jellegű, de abban óriásit lépett előre.
Eredeti kérdésed: Összeegyeztethető-e a vallás (lélek, reinkarnáció, Isten) az evolúcióval?
Persze hogy nem ebben a felfogásban.
természetes formájába, pedig nem is lehetne elválasztani a itt a Földön.
Egy jelentés megváltóztatása, vagy elfelejtése ezt okozhatja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!