Tényleg a bűn következménye a betegség? Akkor mindenki bűnösnek érezheti magát, aki beteg, még ha kisgyermekről van is szó?
Az állatok is immunisak voltak!
Vagy pedig az édenben naponta volt betegség, járvány közöttük?
Én úgy gondolom, hogy egy újszülöttet, aki néhány másodperce jön világra, nem bélyegezném bűnösnek.
Az pedig, hogy a legelső emberek egy bűnt elkövettek, ami miatt sok billió megszületett embert és még eddig meg nem született embert bűnösnek bélyegezni látatlanban, hát.. nem túl fair.
11-es, Te magad válaszoltad meg ezzel előző kérdésedet. :)
Egyébként arról mit gondolsz, hogy az Édenen kívül mi volt? Vagy nem volt olyan, hogy Édenen belül és kívül?
Utolsó, ez mellébeszélés.
A teremtés után, a bűnbeesésig nem voltak betegségek. Sem az állatok, sem az emberek között. Sem az édenen kívül, sem azon belül.
Akkor viszont addig mit csináltak a kórokozók?
Merthogy a bűnbeesés után nem volt új teremtés.
Tehát a kórokozók már előtte is ott voltak.
Ha ugyan az van az Édenen belül és kívül, akkor mi szükség van magának az Éden megnevezésére? Miért van egy Éden az Édenen belül?
Az Édenen kívül szerintem a mai világ volt megtalálható. Ahol a kórokozók nyugodtan élhettek. Az Édenen belül meg eleve nem működnek az általunk ismert szabályok, hiszen nem volt halál...
Értem, és egyet is értek.
Azért tettem fel a kérdést, mert teológiai szakembertől kaptam a benne foglalt választ.
Mivel az ártatlanok /kisgyerekek/ betegségeire, szenvedéseire nincs más magyarázat, mint az ősbűn,ill. hogy a felmenők követtek el valamit, akkor meg büntetés, megbosszulás, "hetediziglen" jellege van az egésznek. Nekem ez nem fér össze a szerető, jó Isten képpel.Hogy mindehhez Istennek semmi köze, hanem a Sátán műve a szenvedés? Hát ő az erősebb?
Bár, ha meggondolom, hogy szegény Jóbbal is mi történt...
Nem a Sátán az erősebb, bizonyítja ezt az is, hogy az embereknek csupán segítségül kell hívniuk Jézus nevét és már menekül is. Jézusnál nem erősebb, viszont az embernél nem csak erősebb, hanem okosabb is.
A szenvedés és a betegségek: Ádám anno választott Isten és a Sátán között. A Sátánt választotta, aki ezzel ennek a világnak a fejedelme lett.
Ha Isten nem engedi meg Ádámnak a döntést, azt hogy elárulja Őt, akkor az nem lett volna szabad akarat, ennyi erővel robotokat is teremthetett volna magának. Ha viszont már van szabad akarat, azt tisztelni fogja, tehát ha az ember a Sátánt választotta, akkor megadja neki ezt.
Itt viszont igenis megnyilvánul Isten szeretete, hiszen képzeljük el, ha valaki elárul, akkor utána nem nagyon szeretnénk vele közösséget vállalni. Isten viszont nem így van ezzel, elkészített egy üdvtervet, ami által újra olyan közösségben lehetünk vele, mint egykor Ádám volt.
Tehát, a mai világban élő rosszat nem Isten okozza, ő csupán tiszteletben tartja az ember választását, és hagyja a Sátánt tevékenykedni. VISZONT, és ez nagyon fontos. Ha valaki személyesen kéri Istent, hogy szabadítsa meg a Sátán uralma alól, bevallja neki a bűneit, és kész arra, hogy átengedje az életét neki, akkor Őt kiragadja a Sátán kezéből, azaz onnantól kezdve a Sátánnak nincs rá hatása.
Ez nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve nem lesz beteg és nem fog meghalni, hiszen az emberi test bűnnel van szennyezve. Amikor valaki elfogadja Istent, eleve nem a teste fogadja el, az továbbra is vágyik azokra a dolgokra, amik Isten előtt nem kedvesek. Belül a lélek az, ami dönt, és az az, ami megmenekül a Sátán karmai közül.
Üdv. mindekinek!
> Isten nem büntet minket! Isten senkinek sem okoz betegséget, se nem öli meg, nem kínoz minket. Az a Sátán munkája!
> Ennélfogva nem biztosíték a gyógyulásra az sem, ha megpróbálod helyrehozni a hibádat.
Nem biztosíték de mégis sokszor előfordul hogy a hiba helyrehozása, a kiengesztelődés, a megbocsátás által valaki meggyógyul lelki és fizikai
betegségből is. Ha pl. valaki haragot tart akkor ezzel a harag lelkével tart kapcsolatot. Az ilyen kapcsolat eredménye lehet egy betegség.
Mindaddig ameddig ragaszkodik a gyűlölethez, nem fog tudni meggyógyulni. És amikor megbocsát, megnyílik a gyógyulásra a lehetőség.
> Jajj, anyám, komolyan, a középkorban érzem magam.
Bizony vannak itt ilyen kifordult gondolkodású fanatikusok mint én :)
> Beteg vagy? Úgy kell neked! Biztos valami bűnt követtél el. Vagy ha nem te, akkor a szüleid. Gratulálok, nagyon kersztényi...
Olvasd el még egyszer amit írtam, mert leírtam hogy lehet hogy aki beteg az nem követett el semmit (és a szülei se).
> Én úgy gondolom, hogy egy újszülöttet, aki néhány másodperce jön világra, nem bélyegezném bűnösnek.
Olyan értelemben az újszülött nem bűnös hogy nem követett el még bűnt. Olyan értelemben viszont igen hogy az eredendő bűnben mint Ádám és Éva
leszármazotta részesül. Ez inkább egy rosszra való hajlamot jelent.
> Mivel az ártatlanok /kisgyerekek/ betegségeire, szenvedéseire nincs más magyarázat, mint az ősbűn,ill. hogy a felmenők követtek el valamit, akkor meg büntetés,
> megbosszulás, "hetediziglen" jellege van az egésznek. Nekem ez nem fér össze a szerető, jó Isten képpel.
Ha valaki mondjuk bemászik egy éhes oroszlán ketrecébe az állatkertben akkor az a következménye hogy az oroszlán felfajla. Ha valaki bűnöket követ el akkor az a
következménye hogy megbetegszik testileg és lelkileg és elkárhozik. Ezt Isten megmondta előre. Ő a betegségeket meggyógyítja, a bűnöket pedig megbocsátja.
Saját magát is odaadta áldozatként értünk. Ez szerintem belefér a szerető, jó Istenképbe.
"Az Édenen kívül szerintem a mai világ volt megtalálható. Ahol a kórokozók nyugodtan élhettek."
Kár, hogy erről egy szó sincs a Bibliában, valamint a teremtéstörténetbe sem fér bele, ezen kívül az eredendő bűn is értelmét veszti így. Mivel így nem arról szól a dolog, hogy mindenki örök életű lett volna - hanem arról, hogy mindenki olyan halandó volt, mint most, de volt egy kiválasztott emberpár, aki akár örökké is élhetett volna az Édenben, csak kidobták őket is.
Viszont akkor nem mindenki az ő utóduk!
De a Biblia nem erről szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!