Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Bele szeretnék mélyedni a...

Bele szeretnék mélyedni a buddhista vallásba, filozófiába. Milyen könyveket olvassak?

Figyelt kérdés
Úgy értem, tudnátok ajánlani könyveket? Író - cím. Esetleg a taoizmussal is kapcsolatosakat..
2010. jan. 4. 14:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
A "buddhizmus" nem egy vallás. Inkább egy világszemlélet, egy gondolkodási mód. A teológiája majdnem teljenes megegyezik a hindukéval. Lévén, hogy abból alakult ki 2500éve. Csak a végcél más, s persze mások a gyakorlatok.
2010. jan. 4. 15:03
 2/13 A kérdező kommentje:
Akkor felejtsük el a vallásos részt.. egyszerűen utána szeretnék olvasni a dolgoknak, és nem a wikipédiáról.. s szerintem nem bűn az, ha az ember érdeklődik más dolgok iránt. Nem azt mondtam, hogy buddhista akarok lenni.. Pár könyvcímet szerettem volna, ebben a témában (saját tapasztalatokból.) Köszönöm.
2010. jan. 4. 15:44
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Szerintem a legalapabb az a Buddha beszédei. (Vekerdi József fordítása, Helikon kiadó)Ez tartalmazza Buddha életét és tanításait.

Ezen kívül nagyon ajánlom Helmuth von Glasenapp-tól Az öt világvallás vonatkozó fejezetét.

2010. jan. 4. 15:56
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm az igazán hasznos választ!
2010. jan. 4. 16:00
 5/13 anonim ***** válasza:
25%
A google-ba ird be Sai Baba, mindent megtalálsz.
2010. jan. 4. 16:20
 6/13 anonim ***** válasza:
Sai Baba nem buddhista, hanem hindu. A kettő nem ugyan az! Ránéztem a honlapjukra is, azt írja, hogy a buddhizmus nem is jó, nem a helyes út. Szóval Sai Baba nem jó irány, ha a buddhizmust akarod megismerni.
2010. jan. 4. 16:28
 7/13 anonim ***** válasza:

Az Öt világvallást én nyugodt szívvel ajánlom.

Egy buddhista számára semmi sem tiltja hogy hívő keresztény legyen. Fordítva már egy kicsit neccesebb, nekem nem okozna lelkiismereti problémát.

Egyébként sokak szerint Jézus eletének azt a 18 évét amiről nem szólnak az evangéliumok Indiában töltötte annak a "távol keleti szennynek" a tanulmányozásával.

2010. jan. 4. 16:46
 8/13 anonim ***** válasza:
2010. jan. 4. 21:46
 9/13 A kérdező kommentje:
KÖNYV érdekelne, nem az internetről akarok olvasni.
2010. jan. 5. 13:20
 10/13 anonim válasza:

1. Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak

2. Andrew Skilton: A buddhizmus rövid története

3. Vekerdi József (ford): Buddha beszédei

Tudtommal egyik se kapható könyvesboltban, de mindegyik megtalálható könyvtárakban, pl. a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Illetve ha tudsz nyomtatni, akkor a Terebess Ázsia E-Tár-ból letölthetsz a három könyvből kettőt...

Én a Nydahl könyvet szeretem a legjobban, elég rövid és tömör, de érdemes úgy olvasni, hogy át is gondolod a leírtakat, és úgy meglepően sokáig tart. A Skilton könyv arra nagyon jó, hogy lásd: elég sokféle buddhizmus van, és talán segít megelőzni az általánosítást. A Vekerdi-féle könyvet én nem annyira szeretem, de aki buddhizmussal akar foglalkozni, annak kötelező olvasmány. Én amikor olvastam, akkor sokkal nem lettem okosabb a témában, de az biztos, hogy sok türelmet tanultam belőle.

2010. jan. 8. 01:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!