Isten miért bünteti azokat, akik nem kaptak jó hátteret az életükhöz? Elsősorban keresztények válaszát várom.
A jó Isten nem büntet senkit. Istennek nem feladata a büntetés. Isten csak teremt. Istennek a teremtés a feladata. Folytamosan teremt. Csak a Biblia hazudja azt, hogy Isten büntet.
A jó erkölcsi nevelést elsősorban mindenki a családjától kapja, ha ez nem történik meg, akkor sajnos, az illetőnek saját magának kell ráébrednie az erkölcsre. Az erkölcsösség, a jó és rossznak tudása eredendően benne van az ember lelkében, ez a lelki ismeret. Jó lelkiismerettel születünk a világra, csak tudatosítanunk kell magunkban, hogy mi a jó, és mi a rossz.
Mivel ilyen háttérből indultam én is, ezért bizton állítom, hogy van tovább és nekem ez a kedvenc ígém ezzel kapcsolatban :
János 9:3 Jézus így válaszolt:
"Nem ő vétkezett, nem is a
szülei, hanem azért van ez így,
hogy nyilvánvalóvá legyenek.
Ámen
...nos, akkor a továbbiak.
Szerintem nagyon nagy szükséged van a Biblia és egy idősebb hívő ember vezetésére, hogy a félelmeid / múltbeli bűneid / sérüléseid (ezeket Isten a tenger mélyére vetette, onnan te se akard kihalászni!!) ne befolyásolhassák a hívő életedet rossz irányba. Ezt kérlek nagyon fogadd meg, lelkigondozok olyan embereket, akik ha korábban fordulnak valakihez, akkor jobban járnak. FONTOS AZ, HOGY OLYAN EMBERT VÁLASSZ, AKI KIPRÓBÁLT ÉS TAPASZTALT HÍVŐ, mert sokan úgy választanak lelkigondozót, hogy "viszket a fülük", és ő meg mindent rájuk hagy. Te ne légy ilyen.
A keresztyén növekedésben nagyon sokat segít az Istennek való rendszeres szolgálat. Ezt azt hiszem, hogy nem is kell magyarázni. :)
És akkor az okok
1. Én nem gondolom, hogy mindenki egyenlő esélyt kap Istentől az életben. Van, aki okosnak születik, van olyan is, aki butának, alacsonynak, csúnyának esetleg mozgássérültnek vagy fogyatékosnak. Isten bűntetése ez? Semmiképpen nem! Ez az ember bűnének (eredendő bűn) a következménye.
A tízparancsolatban van egy olyan rész, hogy "megbüntetem az atyák vétkét a fiakban harmad- és negyedíziglen".Ez sajnos pont ere vonatkozik. Tudom, hogy ez nem vígasztalás azoknak, akik ebben a helyzetben vannak, azaz a szüleik bűnéért bűnhődnek, de mellette ott van az örömhír is, hogy Isten irgalmas azokkal, akik engedelmesek, akár ezeríziglen is. Egyszer tartottam erről egy Bibliaórát fiataloknak, és ott azt emeltem ki, hogy óriási felelősséged van a gyerekeid fel és, hogy te mit csinálsz, mert ha bűnben élsz, az rájuk is kihat. Tudom, hogy ez így nagyon ijesztően hangzik, de ne feledd, hogy te az Istennek engedelmes élethez szükséges minden szabályt és útmutatást megtalálsz a Bibliában, és idősebb keresztyének is biztos nagyon szívesen segítenek.
2. Másrészről pedig Isten a te bűneid miatt büntet téged. A sok "fölösleges bűnt" te követted el, azokért te vagy felelős, és a bűneid következménye alól nem mentenek fel az akkori körülményeid. Ne érts félre, Isten megbocsátotta azokat, de a következményeit viselned kell. (Mondok egy bibliai példát: Dávid bűnét Betsabéval Isten megbocsátotta, de a gyerek meghalt ÉS utána nem távozott el a fegyver Dávid házától, tehát Isten a következményeket nem vette el.) Persze Isten lehet irgalmas, és elveheti ezeket, de ezt nem feltétlenül fogja megtenni.
Ezékiel próféta (Ez 18; 2) is hangsúlyozza, hogy Istennél nem arról van szó, hogy "Az atyák ettek egrest, és a fiak foga vásott meg bele?", hanem mindenki a saját bűnéért bűnhődik, tehát te is a bűneid következménye miatt vagy ebben a helyzetben.
Szuper dolog, hogy ezt felismerted.
Ha valami kérdésed van, igyekszem rá válaszolni.
27/F/református
T. Kerdezo!
Mivel Isten a "szivek es vesek" vizsgaloja, O mindenkinek a legbenso erzeseit, indittatasat ismeri. Azaz, hogy mi lakik a szive melyen.
Az ilyen psziches betegek sorsa Isten kezeben van. Ha Isten azt latja, hogy a szive tiszta, akkor gondoskodni fog arrol, hogy az illeto megismerje Ot, es biztos, hogy megvaltasba reszesul. De ezek kozott az emberek kozott is van, aki ugymond "gonosz szivu". Tehat biznunk kell Isten iteleteben, O szereto es igazsagos Isten.
Sokan irtak itt, hogy Isten nem buntet. Nos a Biblia azt irja, hogy Isten "gyuloli a bunt".
Es akkor mi a helyzet az ozonvizzel, Szodoma es Gomora varosaval, vagy mikor Mozes lejott a hegyrol, es meglatta azt, hogy a nep aranyborjut keszitett imadat celjabol?
Mindezek eseteben Isten bizony buntetett, meghozza halallal.
Azt, hogy Isten maga a "szeretet", nem szabad osszemosni azzal, hogy elnezi a bunt.
Kovessunk el barmit, ha szivbol megbantuk, megbocsattatnak a buneink /kiveve a szent szellem ellen valo vetket/. Viszont aki megmarad a buneben makacsul, annak el kell szenvednie a buntetest is.
Ha kerdesed van, szivesen valaszolok. Udv: Judit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!