Hogyan lehetnék adventista, mit kellene tennem?
Kedves 14:49 !
Az rendben van, hogy a Jelenések könyvében a babiloni szajha az Róma. A mi kommentárjainkban is mind az szerepel.
Viszont Róma alatt a régi pogány, keresztényüldöző Római Birodalmat értjük, mint az összes istennelenes hatalom előképét, és nem a Katolikus Egyházat.
És itt a bibi!
Babilon szajhája
Az antikatolikusok egy másik szép, keresztényi állítása az, miszerint a Katolikus Egyház, avagy a Vatikán a Jelenések könyve 17-18. fejezeteiben szereplő babiloni parázna szajha. Nézzük sorjában mire szokták ezt alapozni:
A hét hegy
A Jel 17,9 szerint a kéjnő hét hegyen ül, ami a katolikus ellenes barátaink szerint a Vatikánt jelenti, hiszen az ősi Róma 7 dombra épült.
Először is az itt szereplő görög szó, a „horosz” nem dombot jelent, hanem hegyet. Miként azt az összes magyar fordítás így is adja vissza (természetesen nemzetközi fordításokban is így van - kivétel egy-két amúgy is katolikusellenes fordítás). A domb szó a „bounosz”. A hegy a Bibliában közismert szimbolikus kifejezése a királyságoknak (vö. Zsolt 68,15; Dán 2,35; Ám 4,1, 6,1; Abd 8–21). Hogy itt is erről van szó, azt János apostol egyértelműen tisztázza, hiszen hozzá teszi: „De jelenti a hét királyt is.”. Tehát a hét hegy hét királyságot vagy országot jelent, de mivel a hetes szám a teljességet, a hiánytalanságot jelenti, így végső soron a hét királyság a Föld összes királyságát jelöli.
Másodszor a Vatikán nem épült 7 dombra, hanem csak egyre: a Vatikán dombra. De ez nem is tartozik a római 7 domb közé, amelyre az ősi Róma épült. Azok a Tiberis folyó keleti partján vannak, a Vatikán domb pedig a nyugati parton.
Babilon, a nagy város
A Jelenések könyve szerint Babilon azonos „a nagy város”-sal (vö. Jel 16,19; 17,18; 18,10.16.18.19.21). Az antikatolikusok ezt Vatikán városára értik.
Azonban a Jelenések könyve világossá teszi, hogy melyik is az „a nagy város”, ugyanis a Jel 11,8-ban ez áll: „A holttestük annak a nagy városnak az utcáján fog heverni, amelyet szellemi értelemben Szodomának és Egyiptomnak hívnak, és ahol Urukat is megfeszítették.” Tehát a város nem Róma, se nem a Vatikán, hanem Jeruzsálem, hiszen Jézust ott feszítették meg.
Természetesen ezen az aposztata Jeruzsálemet kell érteni.
bíborba és skarlátba öltözve
A Vatikánra való belemagyarázás következő állítása szerint a Jel 17,4-ben a bíbor és a skarlát szín a katolikus papság színe.
Itt először is az írásmagyarázat egyik súlyos hibájával találkozhatunk. Ugyanis míg a közvetlen szövegkörnyezetben szimbolikusan értelmezik ők is a szöveget, azaz pl. Babilont szimbolikusan Rómára vagy a Vatikánra értik, a paráználkodást, amit az asszony a királyokkal folytat szintén egyértelműen szimbolikus kifejezés, addig itt a két színt szó szerint veszik. Pedig egy bibliaolvasónak nyilvánvaló, hogy a bíbor szín a királyi méltóságra és hatalomra (vö. pl. Én 7,6; Dán 5,29; Mt 27,28), a skarlát szín pedig a kiontott vérre (Iz 63,2k; Náh 2,4; Jel 6,4), itt a keresztény vértanúk vérére, illetve a bűnre utal (Iz 1,18), de ugyanezt a szöveg is megerősíti (vö. 6. vers).
Aztán az is téves állítás, hogy a katolikus papság színe a bíbor és a skarlát lenne, ugyanis az a fehér. Az összes pap, püspök, bíboros és még a pápa alapruhája is a fehér alba. Ezenkívül számos más színű ünnepi ruhájuk van: pl. lila, zöld, fekete, arany, de a fehér ruha mindig rajtuk van.
Ha megfigyeljük a Jelenések könyvét, akkor észrevesszük, hogy a babiloni kéjnő bíbor és skarlátszínű ruhája kontrasztban áll az új Jeruzsálem, azaz Krisztus mennyasszonyának fehér ruhájával (vö. Jel 19,8). Ebből három dolog következhet:
1. ha a ruhák színét szó szerint vesszük, akkor az új Jeruzsálem fehér ruháját a katolikus papság fehér ruhájával lehet azonosítani.
2. mivel a Menyasszony ruhájának színéhez egy szimbolikus magyarázat van hozzáfűzve („A patyolat a szentek igaz tetteit jelenti.” 19,8), ebből kifolyólag a kéjnő ruhájának is szimbolikus jelentést kell adni.
3. a Menyasszonynak az a meghatározása, miszerint ő az Új Jeruzsálem, arra enged következtetni, hogy a kéjnő pedig a régi (aposztata) Jeruzsálem (Ilyen kontrasztokat nagyon gyakran használnak a Szentírásban, pl. Gal 4,25-26).
Ezenkívül a papok azért hordanak bíborlila és skarlátvörös ruhákat, hogy ezzel a bűnbánatot, illetve Krisztus vérét szimbolizálják.
Arról nem is beszélve, hogy a bíbor az igaz vallás liturgikus színe (vö. Lev 14,4.6.49-52; Szám 19,6), illetve azt, hogy a papok ruhája bíbor és skarlát színű legyen, maga az Isten parancsolta meg (Kiv 28,4–8.15.33; 39,1–8.24.29)!
(továbbiakat ugyanerről majd egy külön írásban szeretnék közzé tenni)
A 666 sátáni száma
A Pápa koronáján, sisakján (tiaráján) ez áll: VICARIVS FILII DEI, azaz Isten Fiának helytartója, és ennek a száma 666! Hallhatjuk ezt a rosszindulatú (és hamis) állítást elég gyakran.
Először is nézzük meg, hogy hogyan megy ez a számolás. Az ókori nyelvekben, így a héberben és a görögben is a betűknek számértékük is volt, illetve a latin betűket számoknak is használták, közismerten: I = 1; V = 5; X = 10; L = 50; C = 100; D = 500 és M = 1000. Ha a fenti példát nézzük, és összeadjuk a szóban lévő római betűket (az U betűt V betűnek véve), akkor kijön a 666.
VICARIVS FILII DEI = 5+1+100+1+5+1+50+1+1+500+1 = 666
Azonban van egy nagy gond ezzel az érvvel. Egyrészről ez a felirat egyik pápai tiarán sincs rajta. Néhány hetednapi adventista jött elő ezzel az állítással még a 19. század végén, és azt bizonygatták, hogy két állítólagos (névtelen, vö. a fenti 2. és 5. pontot) tanú látta ezt a feliratot XVI. Gergelynél (1831-1846), amint az ezzel a felirattal ellátott tiarát hordja az egyik pápai Szentmisén, illetve egy fotó is létezik erről. A nevetséges ebben az, hogy a pápák sohasem hordtak tiarát Szentmisén, illetve mint kiderült a fotó egy hamisítvány (de még így sem lehet igazán kivenni belőle semmit). A másik meg az, hogy az 1800-as évektől hordott összes tiara közszemlére van téve a Vatikáni Múzeumban. Összesen két tiarán van felirat, de az sem "Vicarius Filii Dei", hanem "CHRISTI VICARIO – IN TERRA – REGUM". De ennek a betűértéke 214.
Aztán a Vicarius Filii Dei (Isten Fiának helytartója) sohasem volt a pápák titulusa, soha nem nevezték így a pápákat. Róma püspökének helyes címe – mint a fentiekben láttuk – Christi Vicario (Krisztus helytartója). További címei lehetnek Servus Servorum Dei (Isten szolgáinak szolgája), Pontifex Maximus (a legfőbb főpap), Successor Petri (Péter utódja), de ezek közül egyiknél sem jön ki sehogy sem 666-ra.
Egyébként, ha így gematrikusan (a betűk számértékét olvasva) értelmezzük a 666-ot, akkor számtalan variációt lehetne alkotni. Pl. az előbbi eljárással Ellen Gould White, a hetednapi adventisták alapítóját is sátáni személlyé tehetjük:
ELLEN GOVLD VVHITE = 50 + 50 + 5 + 50 + 500 + 5 + 5 + 1 = 666
De Lutherre is kijön a számítás, ha nevének latin megfelelőjét vesszük (Lutera), és a görög betűk számértékét nézzük:
MARTIN LUTERA = 30 + 1 + 80 + 100 + 9 + 40 + 20 + 200 + 100 + 5 + 80 + 1 = 666
De ugyanígy ki lehet 666-ra hozni többek között a következőket is:
Néró császár (véleményem szerint ez a legvalószínűbb megfejtés, már ha a gematrikus megoldás a jó)
Caligula
Nerva
Traianus
Domitianus
Domitianus császár halálának évszáma
"Kaisar Theos" (isteni császár)
"Kaisar Romith" (római császár)
Julianus aposztata
Geuserich
Attila
Mohamed
VIII. Bonifác
XIV. Lajos
Napoleon
Hitler
stb.
De pl. ha a "w" betű héber számértékét nézzük, az 6. Így a 666 = www
;-)
Vagy egy másik megoldás, ami a 666 latin nevében rejlik:
sexcenti sexaginta sex
És még számtalan "megoldás" van.
Az már csak hab a tortán, hogy egy kéziratban a 666 helyett 616 van. (Néró neve így is kijön, ha nem görögösen (Neron Qaesar), hanem latinosan írjuk le a nevét: Nero Qaesar, mert így kiesik egy "N" betű, és ez mínusz 50-et jelent.)
Be kell azonban látni, hogy a megfejtő kulcs hiányában ez így megfejthetetlen, zűrzavaros és kusza, s mivel még az apostoli korban sem tudták ezt a kulcsot (pl. Ireneusz is csak találgatott) nem ezen az úton kell elindulni.
A szimbolikus értelmezés itt is sokkal valószínűbb. Egyrészről, mert ez a szám egy apokaliptikus műben van megemlítve, aminek a lényege éppen a szimbolikus beszéd, miként az összes többi benne szereplő számnál.
Másrészről sokkal kézenfekvőbb ez az értelmezés, mint egy bonyolult számítgatás.
Ebben az esetben a 666 nem egy számjegy, hanem három 6-os sorozata, egymásutánja. A zsidó szimbolikus nyelvben a 6-os a 7-es hiánya. A 7-es a tökéletesség, a jó, a megáldott, a béke, a megérkezés, beteljesedés szimbóluma. (Isten pl. 7 nap alatt teremtette a világot) A 6-os ennek a tökéletességnek a meg-nem-érkezettsége, be-nem-teljesültsége, azaz a kaotikus, a zavaros, a rossz szimbóluma. A háromszorossága pedig ennek a rossznak a felturbózása. A titáni, a sátáni rossz.
Kedves katolikus testvérem!
Először is az adventisták nem antikatolikusok!
Másodszor a jelenések 11-ben szereplő események nem "Babilonban" játszódnak.
Harmadszor az asszony fogalma a próféciákban mindig is Isten népét jelöli, a parázna asszony ilyen értelemben a hamis vallásosság.
A 666 azonosításának a Vicarius Filii Dei-vel semmi köze az adventistákhoz, ezt az azonosítást Andreas Helwig a berlini lutheránus főiskola rektora végezte el 1608-ban.
Üdvözlettel: Péter
Kedves Kérdező
Teljesen véletlenül akadt meg a szemem a kérdéseden.
Ledöbbentem.
Tudod, én adventista családban, közösségben nőttem fel.
Nem kaptam meg, nem találtam meg közöttük azt a lelki békét és szeretetet amit kerestem, viszont tapasztaltam nagyon sok képmutatást és más "nem helyes" dolgot.
Katolikus fiúhoz mentem férjhez és én is katolikusnak keresztelkedtem.
Erre a családom és a gyülekezet megnyilvánulása annyi volt, hogy "még jó, hogy nem Jehova tanúja lett".
Most, kapaszkodj meg! Pár éve, Jehova tanúival tanulmányozom a Szentírást. /nem keresztelkedtem át/
Ami megfogott bennük, az a képmutatás nélküli, őszinteség. Velük le tudok ülni beszélgetni, nem E.G.White-t idézgetik, vagy valamelyik rég meghalt és szentté avatott embert. Nem paráználkodnak és nem pedofilok.
Van a tanításukban sok olyan rész, amit nem úgy gondolok mint ők, de ezért nem hülyéznek le, nem veszekszenek velem.
Ezért csak azt tanácsolom neked, hogy mielőtt bárhova is bekeresztelkedsz, jó alaposan ismerd meg őket.
Ha a szíved mélyén érzed az odatartozást, akkor jó helyen vagy, ha nem, akkor inkább keress tovább.
Üdvözítő egyház nincs.
Az egyedüli üdvözítő Jézus!
B.
Abban teljesen egyetértek az utolsó hozzászólóval, hogy az egyedüli üdvözítő Jézus. Ezért írtam korábban azt, hogy Isten a bíró, majd Ő dönti el, hogy jól döntöttünk-e, amikor felekezetet választottunk.
Családom katolikus, mélyen vallásos emberekből áll, olyanokból, aki gyűlölve vallásosak. Ennek ellenére ismertem olyan katolikus papot, aki igazi elhívással élte meg papságát és az Úr dicsőségére munkálkodott.
Nem szabad félinformációkból vagy egyes emberekből megítélni egy egész felekezetet.
Ismerd meg őket, de főképp ismerd meg az Úr szándékát az életeddel.
Sziasztok!
Bizonyára lehet sorolni a példákat pro és kontra ki hogyan lett katolikusból - vagy az én példámat nézve - reformátusból adventista, vagy éppen fordítva.
Helytelen dolog azonban bárkinek bármelyik példából általánosításokat levonni, mert minden gyülekezet és minden ember más és más. Van akinek itt találja meg Krisztust, van aki ott, a lényeg, hogy megtalálja, és olyan közösségbe jár, ahol ezt a legjobban meg tudja élni.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!