Kedves Jehova tanúi, hiszitek e, hogy Jónás 3 nap és 3 éjjel volt a cet gyomrában?
A kérdés nem provokáció. Ha nem vagy elég erős, ne olvasd tovább, nehogy megrendüljön a hited.(Semmi durva rész nincs benne, csak kérdések).
Ha hiszitek, akkor felvetődik néhány kérdés:
1. Hogyan tudta lenyelni Jónás? A legnagyobb ma ismert halfaj a cetcápa, ami planktonevő, tehát a nyelőcsöve nem emberi táplálékra van specializálva(tehát kicsi, szűk). De tegyük fel, hogy lenyelte őt.
2. Hogyan maradt életben Jónás levegő nélkül?
3. A gyomorsav miért nem marta szét Jónás testét?
Ha nem hiszitek, akkor meg megkérdőjelezitek a Biblia, sőt Jézus szavát? Hiszen Jónást Jézus is megemlítette.
És ha hiszitek, hogy Jónás tényleg túlélte(sőt megtörtént az eset) ezt, akkor miért nem hiszitek, hogy Isten 6 nap alatt teremtette meg a világegyetemet?
És még lenne egy utolsó kérdésem, Mózes idejében hány napból állt egy év? Mármint az ő időszámításuk szerint?
Mivel én úgy tudom, hogy ők a hold állását nézik, de ez nem biztos. Valaki elmagyarázhatná.
A válaszokat előre is köszönöm.
Nem ilyen bonyolult kerdesekkel kellene kezdened.
Azert mert a valaszokat nem tudnad mihez kapcsolni.
pl;Isten,hogy kepes iranyitani a termeszeti eroket,allatokat,es meg sok mindent.
Ha ezeket megerted,Jonas mar kispista lessz.
Szia
Igen elhiszem hogy három napig ott volt, és ha nem a teremtő intézte volna ezt, akkor akár a sírja is lehetett volna.
Ezen kívül maga Jézus is hitelesnek és valósnak tartotta, és Ő nem hazudik sem a biblia.
Mert mint ahogy Jónás három nap és három éjjel volt az óriási hal gyomrában, úgy az Emberfia is három nap és három éjjel lesz a föld szívében.
A rablócápa, amely a legnagyobb a ma élő halak közül, átlagosan 7,5 méter hosszú, ám néhány egyede ennek akár a kétszeresére is megnőhet. A szája akár 1,4 méter széles is lehet, így könnyedén le tud nyelni egy embert. De egyáltalán nem mondható róla, hogy más nagy tengeri teremtmények félelmetes ellensége lenne, ugyanis ez a szelíd óriás apró planktonokkal és kishalakkal táplálkozik.
A National Geographic magazin szerint „a rablócápa emésztőrendszerének szokatlan anatómiája összhangban van a Jónás történetében leírtakkal”. A Biblia szerint Jónás prófétát lenyelte egy nagy hal. A rablócápára jellemző, hogy „ha véletlenül lenyel valamit, amit nem biztos, hogy meg tud emészteni, akkor úgy tud megszabadulni ezektől a nagyobb tárgyaktól, hogy azok nem sérülnek meg” (Jónás 1:17; 2:10).
akár a nagy ámbráscet, akár a fehér cápa le tud nyelni egy embert. A National Geographic (1992. december)
A National Geographic ezt mondja: „A cápák erőszak nélküli módon szabadulnak meg azoktól a kétes emészthetőségű nagyobb tárgyaktól, amelyeket lenyelnek . . . A cápa lassan ki tudja üríteni gyomorszáját oly módon, hogy teljesen kifordítja, és kitolja a száján keresztül . . . Így tehát nyálasabban, de egy tapasztalattal gazdagabban kicsúszhatsz egy nyálkás szőnyegen.”
A Biblia nem határozza meg pontosan, milyen fajta tengeri teremtményt használt fel Jehova, maga Jézus viszont megerősítette, hogy Jónás beszámolója igaz (Máté 12:39, 40).
Katy Weaver
Mózes idejében is ugyan annyiból állt egy év, mint ma,
az hogy a hold szerint számolták sz időt, az azt jelentette, hogy náluk este 6. óra után kezdődött egy nap és másnap este 6.-ig tartott.
ennyi különbség van.
Katy Weaver
Figyi, Kérdező!
Szerinted az normális, hogy Mózes negyven napig volt a hegyen étlen-szomjan? Hogy a három héber a lángoló kemencében sértetlenül elvoltak? Vagy normális, hogy Jézus feltámadt? Soroljam még, hogy kettéválhatott-e a tenger erős szél hatására? Meggyógyított egy csomó beteget Jézus? A vizet borrá változtatta, hatalmas vihar közepén sétált a vízen, stb???
Tudod, nem vagyok Tanú, de elhiszem Jónás történetét és a többit is. Ahogy a 6 napos teremtést is elhiszem. Miért hihetetlenebb, hogy Isten hat nap alatt megteremtett mindent, mint az, hogy a nagy büdös semmi felrobbant és lett minden?
Mózes idejében nem holdéveket számítottak!
"Élt vala pedig Ádám száz harmincz esztendőt, és nemze fiat az ő képére és hasonlatosságára és nevezé annak nevét Séthnek. "
Átkonvertálva "holdévről a mi időszámításunkra kb. 12 éves korában nemzette.
"Éle pedig Séth száz öt esztendőt, és nemzé Énóst. "
Azaz kb 8 éves volt?
"Éle pedig Énós kilenczven esztendőt, és nemzé Kénánt. "
7-8 éves korában???
Sokáig éltek akkoriban... :D
Szervusz
Krissztus idejéig a legtöbb nemzet holdéveket használt az idő számítására.A holdév, és napév között mutatkozó kisebb-nagyyobb eltérések kiküszöbölésére különböző évkiegészítésekről gondoskodtak. A 12 holdhónapból álló holdév 354 napot tesz ki. Mimden hónap 29 vagy 30 napból áll attól függően, hogy mikor jelenik meg az újhold. A holdév tehát 11 nappal rövidebb a 365 és 1/4 napból álló teljes napévnél. A zsidók a holdévet követték. A holdév kiigazítását, hogy az egybeessék a napévvel és az évszakokkal, a Biblia nem említi, de bizonyára szükség volt egy pót- vagy kiegészítő hónap beiktatására.A kiegésszítő hónapokat később, az i.e.V században rendszerezték. Ez a rendszer ma metonikus ciklus néven ismeretes. Minden 19 éves cikluson belül hétszer iktatnak be kiegészítő hónapot. Ezt a zsidó naptárban a 12. hónap(adár) után illesztették és elnevezték adár séminek vagy "második adárnak". Mivel a holdnaptár igazodott a naphoz, a 12, illetve 13 hónapból álló éveket "luniszoláris évek"-nek nevezték el.
Látom a terelés most is megy. No nem baj.
1. - te JT vagy? Mert én úgy tudom, hogy a JT-k szerint Isten akár több ezer év alatt teremtett meg mindent. Szóval te gyanús vagy.
2. A cetcápa az ugyanaz mint a bálnacápa. De itt még felmerül az is, hogy hogyan kapott levegőt.
3. Mivel kezdjem?? Istennek amúgy minden lehetséges.
4. Első bekezdés, ezt írtam én is. Második bekezdés eleje,(planktonok, stb.) ugyanezt írtam én is. Igen egy fehér cápa is le tud nyelni egy embert, de ő inkább darabokban szereti. Mivel nem vagyok tengerbiológus, ezért nem tudom, hogy hogyan, s miként üríti ki a cápa a gyomrát, de akkor is, hogyan maradt életben Jónás 3 nap levegő nélkül. Azt írod, hogy hiszel benne, de erre a kérdésre nem kaptam választ: És ha hiszitek, hogy Jónás tényleg túlélte(sőt megtörtént az eset) ezt, akkor miért nem hiszitek, hogy Isten 6 nap alatt teremtette meg a világegyetemet?
A mózesi időszámításra a választ köszönöm.
6. Istennek minden lehetséges, én nem kételkedek benne. Na látod, azt írod nem vagy tanú, de idejössz hozzászólni, pedig direkt kértem, hogy csak tanúk válaszoljanak, mivel szerintük Isten több ezer évig is teremthette a világegyetemet. Látom a mózesi időszámításra a kérdésemet nem értetted meg. Csak azt gondoltam, hogy pár nappal több vagy kevesebb napig tartott nekik az év, mivel a teliholdak száma "minden" évben más.
7. köszönöm a választ. Ha hiszed ezt, akkor ezzel hogy állsz:És ha hiszitek, hogy Jónás tényleg túlélte(sőt megtörtént az eset) ezt, akkor miért nem hiszitek, hogy Isten 6 nap alatt teremtette meg a világegyetemet?
9. van humorérzéked, ez tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!