Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi történik egy pappal,...

Mi történik egy pappal, amikor kiderül, hogy gyereke született. Mármint a felszentelés utáni kapcsolatból? Ekkor milyen jogi eljárásoknak esik alá és milyen következményekkel kell számolnia?

Figyelt kérdés
2014. máj. 4. 21:29
 1/10 anonim ***** válasza:

Szerintem nem lehet többet pap, de csak tipp.

Nem fognak vele kegyetlenül elbánni.

2014. máj. 4. 21:30
 2/10 anonim ***** válasza:
Nyilván nem korbácsolják meg szögesdróttal, és főzik meg forró olajban, de van mód arra, hogy az állását és a gyerekét is megtartsa?
2014. máj. 4. 21:49
 3/10 mustafa33 ***** válasza:
Semmi, megyónja a gyóntatójának és felodozást kap, persze valmilyen penitenciát kirónak rá, és ilyenkor átthelyezi a felettese messzebbi vidékre, távol a nőttől, az ellen nem szólhat. Nálunk volt pap, aki a templomban is megmondta, ha jöttek a fiai látogatóba és emiatt módosította a szentmisék időpontját.
2014. máj. 4. 21:52
 4/10 A kérdező kommentje:
Na igen, de ha megözvegyült valaki, akkoris papnak tanulhat. Vagy konkrétan rákérdeztél?
2014. máj. 4. 21:54
 5/10 anonim ***** válasza:
Kap egy ejnye-bejnyét. Nekem is van ilyen az ismeretségi körömben, a papot nem helyezték át, ugyanúgy együtt él a 'házvezető nőjével'. A lánya viszont kapott támogatást az egyháztól havi támogatás fejében (egyfajta gyerektartás volt ez amit az egyház állt). Sőt amikor egyetemre ment még az egyház által jutott szálláshoz is.
2014. máj. 4. 22:11
 6/10 A kérdező kommentje:
És ez egyedi példa, vagy a kánonjog biztosít ilyen lehetőséget?
2014. máj. 4. 22:12
 7/10 anonim ***** válasza:

A kánonjogot nem ismerem, vszont tudok két példát:

VI. Sándor pápa ( a Borgia családból származott ) két gyereke is volt: Cesare Borgia és Lucretia Borgia. Mindkettõ már pap korában született. ( Igaz, akkor még nem volt pápa ).

Horváth Mihály ( 1809-1878, a róla elnevezett téren van a Fazekas Mihály Gimnázium ) rkat püspök volt, mellesleg a Batthyány kormány vallás és közoktatási minisztere. Pontosan nem tudom, hány, de egy kíváló történész egyszer rádióelõadásban azt mondta, nem volt katolikus pap, akinek annyi lett volna, mint neki, így kizárt, hogy ne lett volna, aki már pap korában született, akár már püspök korában. Hogy kapott-e emiatt ejnye-bejnyét vagy büntit, azt nem tudom, de mellesleg megírta Magyarország történelmét összesen 16 kötetben ( 8 1823-ig, 4 23-48, 4 48-49 ), azonkívül számos rövidebb történelmi dolgozatot.

( Az említett három mû megtalálható az [link] -on : [link]

[link]

[link] - érdemes keresni is, lehet, azóta újabb kiadás is van fönn, mert az elsõ 8 kötetnek van 1872 -tõl kezdõdõ kiadása )

2014. máj. 4. 23:38
 8/10 A kérdező kommentje:
Érdekes, én eddig gy tudtam, hogy kirúgják őket, de akkor ezek szerint mégsem...
2014. máj. 5. 00:14
 9/10 mustafa33 ***** válasza:

Ha tőlem kérdezted, hogy rákérdeztem e, nem kérdeztem rá, de szülővárosában szolgált és mindenki ismerte. Nem volt átthelyezve sem, a gyerekek anyja lakott más városban. Azt is tudta mindenki, hogy ki ő.

A Borgia pápa pedig mindig rosz példa ebben a kérdésben. Más viszonyok voltak a maiakhoz képest, külöböző krokban másképp áltak e kérdéshez. A kiírt kérdés a máról szól.

2014. máj. 5. 00:23
 10/10 anonim ***** válasza:
Az ilyeneket kirúgják, utána világi életet élnek. Sokuknak van civil hivatása és sikerül a családi életük. Meg kellene engedni, hogy ők is házasodhassanak, mint görög és protestáns kollégáik. Akkor nem lenne ennyi baj.
2014. máj. 5. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!