Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia mit részesít előnyben...

A Biblia mit részesít előnyben: az érzelmeket vagy a racionalitást?

Figyelt kérdés
Valószínűnek tartom, hogy a mértékletességet, de kíváncsi lennék azokra a részekre, ahol ezzel foglalkoznak.

2014. ápr. 29. 20:02
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
11%

Igazából én azt nem értem, hogy az érzelmek miért ne lehetnének racionálisak?

Amit egyek hozzájuk kapcsolnak, na az nem racionális.

2014. ápr. 29. 20:28
 2/14 anonim ***** válasza:
17%

Vicces ez a kérdés... mutatnál valamilyen racionalitást a Bibliában?

Nem olyat, amiről most már tudjuk, hogy így helyes... hanem olyat, amiről akkoriban is tudni lehetett - és az, hogy miért lehet tudni, ott is van a Bibliában.

2014. ápr. 29. 21:11
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

A Bibla nem érzelmi vallásosságot kínál az olvasóknak, még annak ellenére sem, hogy korunkban eléggé divatos lett az "érzelmi kereszténység". Amikor Jézus a földön járt, nem érzelemközpontú tanításokat hirdetett, hanem gondolkodásra nevelte az embereket. A törvénytudó kérdésére, nem azt a feleletet adta, hogy a sugallataira, érzéseire halgasson, hanem az Ótestamentumra mutatva feltette a kérdést: "A törvényben mi van megírva? mint olvasod?" (Luk 10,26). Ennek az lett az eredménye, hogy rögtön eszébe jutott. A próféták és az apostolok sem hirdettek mást. Jézus tanítványa, Péter apostol külön felhívta a figyelmet a tiszta gondolkodás fontosságára:

"Ez immár második levélírásom néktek, szeretteim, amelylyel a ti tiszta gondolkozástokat emlékeztetés által serkentgetem;" (2Pét 3,1).

A Szentlélek munkája sem az érzelemeken keresztül mutatkozik meg. Azért nem, mert akin Isten Lelke megnyugszik, azon többek között a "bölcseségnek és értelemnek lelke" (Ésa 11,2) nyugszik meg.

Ennek ellenére azonban mégsem tudom azt mondani, hogy a Szentírás a racionalitásra bíztatna. Ez a szó a 21. században a 18. század végén lefektetett "ész-kultuszon" alapszik, amikor mindennek mértékévé az emberi bölcsességet tették meg. A Szentírás az Isten iránti hitre tanít. A görög eredetiben azonban a "hit" nem a hiszékenységgel egyenlő. A "pisztisz" kifejezést bizalmat jelent. A Biblia tehát az Istenben való bizalomra tanítja az embert. Bízni azonban csak abban tudunk, akinél meggyőződtünk abban, hogy megbízható. A hitet ezért is nevezi a Szentírás "meggyőződésnek" (Zsid 11,1)

2014. ápr. 29. 21:28
 4/14 anonim ***** válasza:
0%

Aki 0%-ra lepontozott, az tud valami racionalitást mutatni a Bibliában, ahogy kértem?

Ha nem - akkor ő egy gazember?

2014. ápr. 29. 22:05
 5/14 Anxo ***** válasza:

Jézus mindig azt kérdezte az apostoloktól: "még mindig nem értitek", és nem azt, hogy "még mindig nem érzitek?".

A lelkesedés nem hatotta meg soha: az a jeruzsálemi nép, amelyik pálmaágakat dobált eléje jeruzsálemi bevonulásakor, pár nap múlva a keresztre kívánta. Péter fogadkozott hogy ő nem engedi, hogy a mesternek baja legyen, aztán még aznap 3x tagadta meg.

Még nem olvastam a bibliában, hogy valakit is az érzelmeinél fogott volna meg Jézus, nézz utána.

Nem mondom, hogy nincsenek néha "vallásos" érzelmeim, nagyon meg tudnak erősíteni nehéz helyzetben, és érző lények vagyunk, kellenek az érzelmek. A lényeg, hogy a hit ne az érzelmekre alapuljon, hogy épp milyen kedvem van. A hit Isten ajándéka, de nekünk is meg kell tennünk a magunkét: tanulni kell a hitünket.

2014. ápr. 29. 22:15
 6/14 anonim ***** válasza:
76%
Egyiket sem. A maga helyén mindegyik fontos, de Isten Szellem, ezért a Biblia a szellemi dolgokat a racionális és emocionális dolgok elé sorolja. Egyébként, aki azt gondolja, hogy a Biblia nem racionális, az nem ismeri a Bibliát.
2014. ápr. 30. 05:24
 7/14 anonim ***** válasza:
38%
Akkor te nyilván válaszolni is tudsz a kérdésemre(?)
2014. ápr. 30. 13:02
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem egyértelmű, hogy a Biblia racionalitását vitatod-e, vagy árnyaltabb dologról van szó. Tedd fel egyértelműen a kérdést, utána meglátom, hogy van-e rá válaszom.
2014. ápr. 30. 16:11
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
#2-es hozzászólásban írtam.
2014. ápr. 30. 16:29
 10/14 anonim ***** válasza:
Mi nektek a racionális?
2014. ápr. 30. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!