Buddha valóban mondott ilyet?
Egy keresztény oldalon olvastam a következőt:
"Buddha élete végén megvallja: még mindig az igazságot keresem."
Tényleg mondott volna ilyet, vagy ez csak egy újabb próbálkozás arra, hogy más vallásokat befeketítsenek?
A kérdés nem szándékozik provokáló, vitaszító, vagy hasonló lenni, hanem őszintén érdekel.
De azt hogy ellenőrizte le bárki is h tényleg `megvilágosodott`. Ok voltak rá tanuk de mire? Honnan veszi bárki is hogy Buddha valóban elérte a Nirvánát? A semmiből nem tud visszajőnni, hogy igazolhassa, és aki él az nem igazolhatja h B. buddha lett, csak anyira, mint amennyire bárki más emberről lehet feltételezni.
Nem tudom, hogy mondott-e ilyet Buddha, de hátha, remélem.
" a mondat arra világít rá, hogy istent és a szeretetet odaadással és valóban keresni kell"
Ezek a fogalmak az úgymond eredeti buddhizmusban elég nehezen értelmezhetők, mert effektíve lényeges istenek sincsenek, és nem a szeretet a központi téma. Más az elv, szerintem nem túl szerencsés nyugati fogalmakat (mert jelen esetben az "isten" és a "szeretet" is az) ráhúzni más gondolkodásmód alapján kialakult rendszerekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!