Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Buddha valóban mondott ilyet?

Buddha valóban mondott ilyet?

Figyelt kérdés

Egy keresztény oldalon olvastam a következőt:

"Buddha élete végén megvallja: még mindig az igazságot keresem."

Tényleg mondott volna ilyet, vagy ez csak egy újabb próbálkozás arra, hogy más vallásokat befeketítsenek?

A kérdés nem szándékozik provokáló, vitaszító, vagy hasonló lenni, hanem őszintén érdekel.

2014. ápr. 24. 14:33
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
szerinted ki élt akkor, hogy 100% pontossággal megmondja neked ezt?
2014. ápr. 24. 14:49
 2/12 A kérdező kommentje:
Nem is kértem 100% pontosságot. Nem ismerem a buddhista szövegeket, de gondoltam, hogy az oldalon van olyan, aki mélyrehatóan ismeri őket, szóval meg tudja mondani.
2014. ápr. 24. 14:51
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Amennyiben fixnek vesszük, hogy Buddha megvilágosodott a fügefa alatt, úgy ez az idézet hazugság, hiszen már jóval a halála előtt a teljes tudás az ő birtokában volt.
2014. ápr. 24. 14:57
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

De azt hogy ellenőrizte le bárki is h tényleg `megvilágosodott`. Ok voltak rá tanuk de mire? Honnan veszi bárki is hogy Buddha valóban elérte a Nirvánát? A semmiből nem tud visszajőnni, hogy igazolhassa, és aki él az nem igazolhatja h B. buddha lett, csak anyira, mint amennyire bárki más emberről lehet feltételezni.

Nem tudom, hogy mondott-e ilyet Buddha, de hátha, remélem.

2014. ápr. 24. 15:46
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

A szentiratok szerint nem mondott ilyet.

[link]

2014. ápr. 24. 15:54
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Ha mondott, akkor nagyon bölcs volt. Ha egy vallás azt mondja, " mi tudjuk az az igazat ", akkor vagy hazudnak, vagy nem tudják, csak azt hiszik. Ez is mutatja, hogy az élete az igazságkeresés volt, Úton volt, cél volt előtte. Aki megérkezett, annak már nincs célja. Nem azt mondta, hogy holnaptól jó ember leszek, hanem keresem az igazságot, a bölcsességet, a jóságot...miközben mindezeket gyakorolta. Szókratész is kereste a jó, a szép...kifejezésekben húzódó lényeget, hogy mitől az ami, eközben sok mindent megtudott e fogalmak jelentéséről. És bár többet tudott a kortársaitól mindazokról, amiről éppen dialógust folytatott, azt hangoztatta magáról, hogy tulajdonképpen semmit sem tud, ezért kérdezősködik másoktól, hátha jobban tudják. ( persze nem..) A szerény bölcs sosem kérkedik a tudásával, hanem azt mutatja, hogy még építi a jellemét. Megvan bennük a szerénység bátorsága. Mint Buddhában...
2014. ápr. 24. 16:52
 7/12 anonim ***** válasza:
egyetértek a 6ossal. ha mondta, jól tette. nem biztos, hogy tisztünk bírálni jézust, buddhát meg a többit. egy kicsit tiszteletlenség. ha bennük kételkedsz, magadban kételkedsz, azaz nem vagy benne biztos, hogy létezik az, amit keresel. ezek szerint nem tisztelet azt, amit keresel. ha mondott ilyet, az azért fontos, mert a mondat arra világít rá, hogy istent és a szeretetet odaadással és valóban keresni kell. fontos az, hogy ő teljesen megvilágosodott volt e? fontos abból a szempontból, hogy aki keres, az a leghitelesebbtől akar útmutatót. de az fontosabb kérdés, hogy te, aki keresel... valóban keresed e az igazságot, vagy csak az unalomtól nem jutott jobb az eszedbe?
2014. ápr. 24. 20:37
 8/12 feketepeter ***** válasza:
100%
Nem hiszem. Buddha ugyanis nem az "igazsagot", hanem a szenvedestol valo megszabadulast kereste.
2014. ápr. 25. 06:01
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

" a mondat arra világít rá, hogy istent és a szeretetet odaadással és valóban keresni kell"

Ezek a fogalmak az úgymond eredeti buddhizmusban elég nehezen értelmezhetők, mert effektíve lényeges istenek sincsenek, és nem a szeretet a központi téma. Más az elv, szerintem nem túl szerencsés nyugati fogalmakat (mert jelen esetben az "isten" és a "szeretet" is az) ráhúzni más gondolkodásmód alapján kialakult rendszerekre.

2014. ápr. 25. 15:12
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
nincs kizárva, nem a buddhizmusban vagyok jártas. de érted, hogy hova akarok kilyukadni.
2014. ápr. 25. 21:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!