Katolikusként tanulmányozhatók, és bizonyos értelemben követhetők a buddhista nemes nyolcrétű ösvény alábbi pontjai?
1) Helyes szemlélet
2) Helyes szándék
3) Helyes beszéd, helyes cselekvés, helyes megélhetési mód.
4) Helyes erőfeszítés
5) Helyes éberség
6) Helyes koncentráció
7) A bölcsesség kifejlesztése
Számomra Buddha csak egy ember volt, és nem a "megvilágosodás" a cél, sem a mantrák mormolása, vagy ezoterikus tanok, energiák átvétele, stb stb.
Hanem úgy vettem észre, hogy a kiemelt részek igenis hasznosak a hétköznapi életben, és ami fontos: gyakorlatias, nem csak elmélkedésről lehet benne olvasni.
Természetesen. A jóra való törekvés, az emberi jellem fejlesztése nem ellentétes a katolikus tanokkal.
Tulajdonképpen ez sokban hasonlít a tízparancsolatra. II. János Pál is megmondta: "Istent lehet rockzenével és futballal is dicsérni". Azaz művészetek, fejlesztett test, kreativitás, jó közösségi élmények, az elme és a test pallérozása stb. mind-mind Istennek tetsző dolgok.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat!
Én is így gondolom, ahogy Ti írtátok, azért is jegyeztem meg ezt:
"Számomra Buddha csak egy ember volt, és nem a "megvilágosodás" a cél, sem a mantrák mormolása, vagy ezoterikus tanok, energiák átvétele, stb stb.
Hanem úgy vettem észre, hogy a kiemelt részek igenis hasznosak a hétköznapi életben, és ami fontos: gyakorlatias, nem csak elmélkedésről lehet benne olvasni."
kiegészítésképpen.
Valóban a jóra való törekvés és a jellem fejlesztése a célom, nem az önmegváltás vagy megvilágosodás.
Ha kapcsolatba kerülsz a buddhizmussal, észrevétlenül hálóz majd be a lelkiségük, hallottam olyan gyerekről aki megőrült, miután a szülei buddhizmussal kezdtek el foglalkozni. Mindez bekövetkezhet úgy is, ha te nem is akarsz "annyira" közel kerülni a spiritualitásukhoz.
Olyan ez mint Csernobil. A sugárzás nem fogja megkérdezni, hogy te végül is mennyire szerettél volna sugárfertőzött lenni, ha ott állsz a felrobbant reaktor mellett.
Ha tényleg katolikus lennél,és ismernéd a hited gazdagságát, eszedbe se jutna semmiféle ösvény követése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!