Bűnmegvallás kötelező egy kereszténynek?
Kedves Kérdező! Nem teljesen értem, milyen bűnmegvallásról beszélsz. Hogyan gyakoroljátok ezt abban a gyülekezetben, ahová jársz?
Az én gyülekezetemben az a szokás, hogy bemerítkezés előtt a bemerítkezendő valakivel a gyülekezetből (aki érettebb keresztyén és aki felé bizalmat érez) együtt imádkozik, és együtt viszik Isten elé az addig elkövetett bűneit. Igazából ha egyedül imádkozol és kéred Isten bocsánatát, az is ugyanúgy elegendő, de mással együtt imádkozni nagyon hasznos lehet, mert sok minden ekkor jön felszínre, aki pl. teljesen a világból tért meg sokszor nincs tisztában minden bűnnel. A megtérés/bemerítkezés után elkövetett bűnöket, bukásokat is elég Istennek megvallani, de ha pl. valakivel van bűnvalló közösséged, abban nagy erő van, mert a társad tud erősíteni, bátorítani, vagy ha mondjuk visszatérő bűnről van szó, akkor szintén nagy segítség, mert jobban szégyelled a bűnt, ha állandóan ugyanazt kell megvallanod egy ember előtt (sokszor Isten előtt könnyebben vesszük a bűnvallást).
Egyébként a problémádat azért nem értem, mert állítólag már elhagyott, múltbéli de megbánt bűnökről van szó.
A nyilvános gyónás annak a kifejezése, hogy ezekhez a bűnökhöz már ugyanannyira nincs közöd, mintha akár valaki más, ismeretlen ember követte volna el. Arról könnyű beszélni, hogy másik országban, más emberek milyen bűnöket tesznek.
Ha mégis problémát okoz számodra, azaz valamiért nehéz beszélni a bűneidről, akkor lehet hogy el kellene gondolkodnod, miért. Milyen érzést kelt benned legbelül, hogy nyilvánosságra kellene hozni? Szégyent? Haragot? Frusztrációt? Felháborodást? Miért vált ki benned ilyen érzéseket?
Lehet, hogy ez segít mélyebben eldolgozni a még benned munkáló esetleges pld bűntudatot.
A lényeg ez, de mindenképpen személyesen beszélj erről az illetékes egyházi elöljáróddal. (Nem tudom, ami nálatok van, gyóntatópap, lelkész, elder, guru, stb)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!