A görög-katolikus egyház is ezt a fajta keresztet használja szimbólumaként? (Kép linkje a kiegészítésben)
Ha nem ez, akkor érdekelne, h mi a görög-katolikus egyház szimbóluma.
Köszönöm a válaszokat!!
Tudom, h a görög-katolikus egyház általában egy olyan hármaskeresztet használ, aminek a legalsó keresztező vonása is egyenes, és aminek ferde az utolsó kereszteződése, az első sorban az ortodox egyházban használatos, de pl. a Szigethalomi görög-katolikus templom tetején is a kiegészítésben belinkelt típusú kereszt van(KÉP: [link] ) valamint ezen a görög-kat. szertartáson is egy ilyen kereszt látható:
Ezen kívül még az érdekelne, h az első sorban a római-katolikus egyház által használt feszület, Jézussal, egy keresztező vonással ( [link] ) is használatos-e a görög rítusú katolikus egyházban, vagy ez egyértelműen a római egyházra utal?
Nagyon érdekelne a dolog, ha esetleg tud vki linket a témával kapcsolatosan azt is megköszönném :)
Nincs ez olyan szigorúan elkülönülve.
Se megtiltva, hogy egyes felekezetek az említettek közül ilyen vagy olyan keresztet használjanak.
Ezek pusztán gyakoriságok.
Valóban, a rómaiaknál a leggyakoribb a latin kereszt,
a görög katolikusok valóban a kettős keresztet használják leggyakrabban, az ortodoxok a 3-ast, amelynek az alsó vízszintes szára lkegtöbbször ferde, de én pl. már láttam fotón orosz ortodox templomon is latin keresztet.
A hármas keresztet, melynek mind3 vízszintes szára egyenes, a latin egyház is használja, pápai keresztz a neve. Tehát ilyen kereszt is előfordulhat egyes kiemelkedő templomokon, pl. a pápa saját templomán (Szt. Péter)
A római egyházban a 3-as kereszt ált. 3 egymás alatti, rövidülő vízszintes vonalból áll, míg keleten a legaló ferde.
A kettős kereszt sem ismeretlen a római egyházban, ez itt az érseki hatalom jelképe, tehát az esztergomi bazilikán is előfordulhat.
ha jól megnézed, azon a kereszten is, ami a görög katolikus pap kezében van, ott látható a corpus
Tehát a görög katolikusok is használják a corpusos keresztet, csak a szobor féle változatot nem, de náluk eleve nincsenek szobrok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!