Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova Tanúi tudják, hogy a...

Jehova Tanúi tudják, hogy a héberben nincs szó a személyre?

Figyelt kérdés

"A zsidók Istent a mai napig úgy is hívják: “a Név” (ha Sém). A bibliai héberben ugyanis nincs szó a “személy”-re, ezért használja a “név” szót: pl. “Isten nevét segítségül hívni” = magát Istent segítségül hívni; “Isten nevét magasztalni” = magát Istent magasztalni azért, aki Ő. Ez a számunkra furcsa szóhasználat átment az Újszövetségbe is, pl. Apostolok Cselekedetei 1:15 “százhúsz név sokasága” = százhúsz főnyi sokaság, vagy Apostolok Cselekedetei 4:12 “nem is adatott az embereknek az ég alatt más név” = nem adatott senki más."

A héberben a név nem csupán fonetika, hanem maga a személy megszemélyesítője. Lásd Ádám - ember, Jákób - csaló, Izrael - Isten ereje, harcosa, ahogy maga az Úr változtatta meg a nevét, mert személyisége nem illett az "eredeti" nevére. De a Bibliából tucatjával lehetne felsorolni.

Arra akarok kilyukadni, hogy nem a fonetikai JHWH magánhangzókkal felspékelt nevet kell kántálni, hanem a jelentéséhez tartozó Istent kell imádni. De ehhez a név kiejtésének semmi köze. Legyen az Jahve, Jehova, Jahova, vagy Béla.

2014. ápr. 6. 15:51
1 2 3
 11/21 tanu válasza:
0%
Kerdezo.a kerdesed epp annyira erdekes mintha a te neved mondjuk Geza lenne es en azt allitanam,hogy nem Gezat kell szolitani,hanem azt a szemelyt,aki viseli a Geza nevet.??????????hat nem ugyanaz te? teged nem a neveden szolitanak?ha igen,kozben te mindenkinek mondod hogy teged szolitsanak es nem a nevedet?
2014. ápr. 7. 13:22
 12/21 anonim ***** válasza:
0%

"Arra akarok kilyukadni, hogy nem a fonetikai JHWH magánhangzókkal felspékelt nevet kell kántálni, hanem a jelentéséhez tartozó Istent kell imádni. De ehhez a név kiejtésének semmi köze. Legyen az Jahve, Jehova, Jahova, vagy Béla."

Szerinted a Tanúk nem imádják ezt az Istent?

Szerinted nem lehet a mindenható Istennek személyes neve, ahogy minden más piti kis hamis istennek van?

Nagyon csiklintja a füledet a "Jehova" név?

Szeinted azok akik nem használják Isten nevét, mennyire megfelelöen imádják Öt?

Azt akarod mondani, hogy a Tanúk csak mondogatják a Jehova nevet, de nem imádják Öt?

2014. ápr. 7. 17:27
 13/21 anonim ***** válasza:

"De ehhez a név kiejtésének semmi köze. "

Ugye, csak viccelsz?

Hogy nincs köze a Isten neve kiejtésének az imádatához?

Kihez imádkozól, ha nincs megkülömböztetve a többitöl?

Hogy beszélsz másoknak róla, ha nem mondod meg konkrétan, hogy kiröl akarsz beszélni?

Számodra mit jelent Isten imádata? Neked annyiból áll, hogy gondólsz egy névtelen személyre?

2014. ápr. 7. 17:35
 14/21 anonim ***** válasza:
Ezzel egyetértek. Az ókori időkben az ,,isteneknek,,-nek is adtak nevet, olyanoknak amik nem is léteztek. Érdekes hogy egy létezőnek meg nem lenne Neve...
2014. ápr. 8. 12:12
 15/21 A kérdező kommentje:

A név az elválasztáshoz kell. A hamis isteneknek azért voltak nevei, mert felvértezték emberi tulajdonságokkal, és aszerint adtak nevet nekik. Azért, hogy megkülönböztessék egymástól. Az egy igaz Istennek minek is név? Ha van is, az a tulajdonságát hivatott kiemelni, ahogy a héberben is. JHWH, Jahveh, örökkévaló. Tehát VAGYOK, AKI VAGYOK. A létező. És nagyon nem "azzá válok, amivé válni akarok", mivel az Isten időn felül áll, nincs benne változás. Egy változáshoz az idő is kell, viszont időn felül nem lehet változás. Akiben változás van, az időtől függő lény. De erre bizonyságot tesz a Biblia szava is:

Jak 1,17 Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.

A kérdést azért tettem fel, mert előszeretettel idéztek olyan szakaszokat, mint az ilyen is: Megismertettem a nevedet velük. Viszont ez a héber fülnek így hangzott: Megismertettelek Téged velük. Nagyon nem mindegy. Az egyik egy tök lényegtelen fonetikai hangzás, a másik az egész lény.

2014. ápr. 8. 19:07
 16/21 anonim ***** válasza:
0%
Kedves Kérdező. Nekem egy 1918-as Károli fordításom van, és ott ez áll: ,,Megjelentettem a te nevedet az embereknek,, illetve ,,Atyám dicsőítsd meg a nevedet,, Ebbe nem köthetsz bele, mert ezt a fordítást nem a Tanúk készítették.
2014. ápr. 9. 12:22
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Az Úr neve:Jézus

JHVH =vagyok ,ez nem egy név hanem létige.Mindenhol létezem.

Miért is maradtunk le az Ószövetségnél?

2014. ápr. 9. 12:39
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

De ha a tanúk ki akarják mondani JHVH -t tegyék meg ,csak óvatosan ,tisztelettel.

...mert én, az Örökkévaló, a te Istened, féltékeny Isten vagyok. פֹּקֵד עֲוֹן אָבֹת עַל־בָּנִים ... Ne vedd fel az Örökkévaló nevét hiába(valóságra),. כִּי לֹא יְנַקֶּה יהוה.

2014. ápr. 9. 12:44
 19/21 A kérdező kommentje:

12:22-es!

Mivel nincs a héberben szó a személyre, ezért mondták így. Nézd meg magad, hogyan ment át ez az újszövetségi iratokba is. Cselekedetei 1:15, Apostolok Cselekedetei 4:12

Tehát: Megjelentettelek Téged az embereknek, Atyám dicsőítsd meg magadat.

Nem érted, igaz? Nézz magad utána a héber szóhasználatnak. Mindjárt más értelmet nyernek a Biblia kijelentései. Szó nincs arról, hogy egy nevet kellene kántálni, ráadásul idegen nyelven. Ez baromság is. Jézus megjelentetett egy nevet, amit ráadásul ismertek is az emberek? Ugyanis tévedés, hogy nem ejthették ki, és már elfelejtették, ugyanis az engesztelés napján kötelezően ejtették ki a templomban. Olvasd csak el az evangéliumokat, néhányszor meg akarták kövezni, ölni Jézust, de egyetlen egyszer sem olvasni olyat, hogy a nevének kiejtéséért akarták volna. Egy kicsit próbáljatok meg gondolkodni.

2014. ápr. 9. 13:02
 20/21 anonim ***** válasza:

A válaszoló Tanú testvérek nem értették meg a kérdést, sem a problémát.

Héberben: a "név" szó jelentheti magát a személyt. (nem a személy nevét)

Vagyis amikor azt olvassuk Jézusról, hogy megismertette az Atya nevét, az azt jelenti, hogy a személyét, azaz magát az Atyát ismertette meg.

Ebből származik a gyakorlat héberül:

'ha Shem" = 'a Név' --> az Örökkévaló Isten

2014. ápr. 11. 00:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!