Tisztelt Kérdező,
Nem ez az első eset, amikor valami olyasmit hallok, hogy valakinek Isten megmutatta a Mennyet és a Pokolt, vagy hogy látomást kapott...A 21. században nem mennek ritkaságszámba ezek a jelenségek (csak nekem tűnt fel, hogy megsokasodtak a "próféták"? :O)
Nem néztem végig a videót, elég volt az elejébe belehallgatnom, mert amit elmondd az illető, az nem ismeretlen, tudjuk, hogy kb miket mondhat, mivel más is hasonlókat mondd. Azonban abban is biztos vagyok, ez az ember nem Isten embere. A Biblia nem tanít a lélek halhatatlanságáról. Általában azok hisznek benne, akik felszínes teológiai ismerettel rendelkeznek. A kutatás ugyanis ma már nagyon jól be tudja határolni, hogy mikor szivárgott be ez a tanítás a kereszténységbe és a zsidóságba egyaránt. Ezért van az, hogy míg a katolikus és protestáns népi hit szintjén hitelt nyer ez a tanítás, addig a katolikus és protestáns hittudomány már épp az ellenkezőjére teszi le a voksát. Ugyanez igaz, a pokollal való fenyegetőzésre is. Ma már tudjuk, hogy a közel-keleti apokaliptikus képek önkényes értelmezéséből fakad, amikor nem néznek utána annak, hogy a szerző korában egy jelkép mit jelenthetett, hanem 21. századi szemmel nézik, és így az egyiptomi, illetve a hellenisztikus mitológiára cserélődik ki a Biblia eszkatologikus szemlélete.
A lélek halhatatlansága bibliai tanítás. Sokkal kevesebben vannak azok, akik egy félremagyarázó tévtanítás miatt ezt vallják, lásd jehovisták vagy adventisták. Olyan kacifántosan félremagyarázzák, hogy illeszkedjen imádott tévtanítóik kitalációikhoz. Felcserélték Isten igazságát emberi kitalációkra. Ők azok, akiknek a Biblia nem elég, tévtaníóik magyarázatával tehetik csak és mindent készpénznek vesznek tőlük, csak mert azt állították, hogy kiválasztottak.
Jézus minek példálózott volna olyan dologról, ami nem létezik? De már ezerszer le lettek írva ide azok, amik mutatják. De aki a Szent Szellem vezetése helyett emberi kitalációt választott, attól sok megértést nem is lehet talán várni, mert nekik azt súlykolták a fejükbe, hogy a magyarázatra szükség van.
Szia.
A kettes válaszolónak a kérdésem:
Ez mit jelent szerinted?
(Ezékiel 18:4) . . .. Amely lélek vétkezik, az hal meg.
A lélek nem halhatatlan. Vagy is meghalhat. Miért?
Ha elolvasnád ahogy más is a 1Mózes könyvében ezt a verset rá jönnél:
(1Mózes 2:7) 7 És ekkor Jehova Isten megformálta az embert a föld porából, (1Mózes 2:7) 7 És ekkor Jehova Isten megformálta az embert a föld porából, és az orrába lehelte az élet leheletét, így lett az ember élő lélekké.
.... és az orrába lehelte az élet leheletét, így lett az ember élő lélekké.
Vagy is az ember élő lélekké lett, azzal, hogy az élet funkciókat elindította Isten.
Nem lelket lehelt belé, hanem az orrába "fújt" mint egy élesztés képen, mert a légzés indítja el a szervek működését
Ennél fogva nem sulykoltak belénk idegenek semmit, hanem a biblia tanítja így.
Mert egyébként a Te általad állított tanítás, ellene van a biblia mondani valójának,
Így vagy Te mondasz igazat és a Biblia hazudik, vagy fordítva.....
A lélek halhatatlanságával kapcsolatban számomra Lukács 16. a mérvadó:
Bocs nem tudom most megnézni a videót, de a pokol és a menny (és a tisztítótűz) is létezik én is kaptam néhány ezzel kapcsolatos élményt álmomban. Nem átlagos álmokra gondolok hanem olyanokra amik inkább olyanok mint egy látomás, sokkal valóságosabbak és egész mások az ilyen álmok mint a többi. Ha érdekel szívesen írok ezekről.
Nem bolond vagyok egyébként hanem erről van itt szó: :)
Jo 3 - 1„Mindezek után kiárasztom Lelkemet minden testre. Fiaitok és leányaitok jövendölni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok meg látomásokat látnak.
Én egy ilyen "vén" vagyok :)
Kedves második
Miről is beszélsz?
"Felcserélték Isten igazságát emberi kitalációkra. Ők azok, akiknek a Biblia nem elég, tévtaníóik magyarázatával tehetik csak és mindent készpénznek vesznek tőlük, csak mert azt állították, hogy kiválasztottak." - vajon van e a vádjainak valamilyen bibliai alapja? Gondolom ha tudtál volna ilyenről, akkor azt is leírod.
Viszont, azt írja a Biblia: " Isten megformálta az embert a föld porából, és az orrába lehelte az élet leheletét, ÍGY lett az EMBER ÉLŐ LÉLEKKÉ."1Mózes 2:7 Tehát mi az ember? Élő lélek. Nem ember véleménye, Isten leírása szerint.
És ezt is Írja a Biblia: Ezékiel 18:4,20 " Íme, minden lélek az enyém. Ahogy az apa lelke, úgy a fiú lelke is az enyém. Amely lélek vétkezik, az hal meg.Amely lélek vétkezik, az hal meg." - hát sajnos minden ember bűnös lélek.
Mit cseréltem most fel Isten igazságából?, a saját kitalációmra? Lehet, hogy újra kellene fogalmaznod a véleményedet? :)
Angelica Zambrano bizonyságát mintegy két éve láttam. Nem igazán látok benne olyat, ami a Biblia fényében meglepne, vagy megkérdőjelezhetném. Bár van amit furcsállottam, pl. azt, hogy az egész testét megkenték olajjal, de ezt egyáltalán nem tartom sarkalatos pontnak. Egyébként sok mindenben hasonlít Bill Wiese beszámolójához ( http://www.youtube.com/watch?v=2l2rTroPsks), vagy Kathryn Mary Baxter beszámolójához ( [link]
Jópár ilyen beszámolót láttam a Mennyről és a Pokolról. Egy kicsit mindegyik más. De lényegüket tekintve egyáltalán nem különböznek. Ha figyelembe vesszük, hogy a Föld porszem létére milyen hatalmas méretű hozzánk képest, akkor érthető, ha különbözőségek is vannak ezekben a beszámolókban. Például mennyivel másabb Jeruzsálem, Budapest vagy Nürnberg utcáin járni. Csak az emberi képzelet korlátoltsága miatt hajlamos az ember azt feltételezni, hogy a Menny homogén és unalmas, ahol minden egyforma. Ezt gondolják a Pokolról is, mindenhol tűz és kénkő. Ez azonban nem így van, a rossznak is vannak fokozatai.
Egyébként minden ilyen beszámolónak az a lényege, hogy igyekszik felrázni a keresztényeket, hogy ébredjenek fel a langyos laodíceai hitélet gyakorlásából és teljes szívükből forduljanak Istenhez, mert közel az Úr visszajövetele. Úgyhogy nem a szenzáció a lényeg, hanem a figyelmeztetés, ami miatt ezek az emberek ezekben a megtapasztalásokból részesültek. Isten figyelmezteti a népét, hogy ne aludjon, hanem vegye komolyan a megtérést, mert amikor üt az óra, akkor csak az Úr tiszta és szent gyermekei ragadtatnak el, a többiek itt maradnak az A.K. prédájának.
Ajánlok még egy videót: http://www.youtube.com/watch?v=h1W4bx3UW8k
"A lélek halhatatlansága bibliai tanítás."
Lássuk akkor, hogy mit mondd erről a zsidó enciklopédia. Ha valakiknek, akkor az ókori zsidóknak biztosan kellett tudni arról, hogy a lélek halhatatlan-e vagy sem:
""Az a nézet, miszerint a test enyészete után a lélek tovább él, egy spekuláció … a Szentírásban nincs ilyen tanítás … A halhatatlan lélekbe vetett hit a görögökkel való kapcsolat által [a hellenizmus hatása alatt] került a zsidókhoz, elsősorban Platón filozófiája által, aki ennek a fő terjesztője volt, s aki a babiloni és egyiptomi nézeteket furcsán egybeolvasztó ofíri és eleusiniani misztériumok átvételével jutott erre a meggyőződésre" (Jewish Encyclopedia, 1941, 6. Köt. "A lélek halhatatlansága" címszó, 564., 566. oldalak)."
Lukács 16 nem mérvadó, mivel az nem egy megtörtént esemény, hanem egy olyan példázat, mint a kecskék és juhok, vagy a tűz szűz. Ma már tudjuk, hogy az abban a példázatban használt képanyag egy korabeli, zsidó hiedelem volt, ezt Josephus Flavius nyilvánvalóvá teszi. Jézus Krisztus azt a képanyagot használja fel a tanításához. Kb úgy, mint ahogy Dániel könyvében is megtaláljuk a korabeli mitologikus elemeket. (pl a szárnyas oroszlán, amely a babiloni művészet egyik jellegzetessége)
Az Ószövetség csak az Újszövetség fényében érthető meg, azaz a zsidóknak kevesebb kijelentésük volt a természetfeletti világról, mint a keresztényeknek, noha az Újszövetség is zsidók által adatott, kivéve Lukácsot, aki nem volt zsidó.
Jézus pedig azt mondta, hogy amikor meghalt a gazdag ember, és eltemettetett, a Pokolban felemelte a szemeit. Lázár pedig Ábrahám kebelébe vitetett. Ha igaz volna a jehovisták tévtanítása, akkor Jézus azt mondta volna, hogy a gazdag ember meghalt, elvesztette az öntudatát, és felszívódott a semmiben. Lázár hasonlóképpen, de ahogy utolsót pislákolt élete lángja, a reménység is megcsillant Lázár szemében, hogy a Messiás életre fogja őt kelteni, miután több ezer éves kényszerpihenőt töltött a föld porában. Ehelyett azt mondta Jézus, hogy a gazdag ember gyötrődött, míg Lázár vigasztalásban részesült. Azt is találta mondani Jézus, hogy a gazdag ember Ábrahámmal beszélgetett. Azt mondta neki: "Atyám Ábrahám! könyörülj rajtam, és bocsásd el Lázárt, hogy mártsa az ő ujjának hegyét vízbe, és hűsítse meg az én nyelvemet; mert gyötrettetem e lángban.Monda pedig Ábrahám: Fiam, emlékezzél meg róla, hogy te javaidat elvetted a te életedben, hasonlóképpen Lázár is az ő bajait: most pedig ez vígasztaltatik, te pedig gyötrettetel. És mindenekfelett, mi köztünk és ti közöttetek nagy közbevetés van, úgy, hogy akik akarnának innét ti hozzátok általmenni, nem mehetnek, sem azok onnét hozzánk át nem jöhetnek. Monda pedig amaz: Kérlek azért téged Atyám, hogy bocsásd el őt az én atyámnak házához; Mert van öt testvérem; hogy bizonyságot tegyen nékik, hogy ők is ide, e gyötrelemnek helyére ne jussanak. Monda néki Ábrahám: Van Mózesök és prófétáik; hallgassák azokat. Ama pedig monda: Nem úgy, atyám Ábrahám; hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájok, megtérnek! Ő pedig monda néki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad." (Lk 16,31)
A Bibliának van egy érdekes tulajdonsága. Van, amikor szó szerint értendő, van amikor allegorikusan. De hogy mikor értendő szó szerint és mikor allegorikusan, azt nem mi határozzuk meg, hanem a Biblia mondja meg. Senkinek sincs joga ahhoz, hogy amit kellemesnek talál azt szó szerint értse, amit pedig kellemetlennek, azt allegorikusan. Amit fel szoktak hozni, hogy pl. a tű fokán átmenő tevét, vagy az ember szemében levő gerendát sem kell szó szerint érteni. Igen, ahogyan azt sem kell szó szerint érteni, amikor a fák elmentek királyt választani. Amikor azonban a Biblia a természetfeletti világról, élet és halál kérdéseiről beszél, akkor nem allegóriákban szól hozzánk. Jézus nem azért beszélt példázatokban, mert elragadta a költői képzelet, hanem azért, mert a hallgatóinak volt ugyan szeme, a látásra, mégsem látott, volt ugyan füle a hallásra, mégsem hallott. Meg is mondja a Biblia, hogy ennek mi volt a valódi oka. A szívükön lévő kéreg, azaz érzéketlenség. Ugyanarról a valóságról beszél, amiről Pál apostol a 2 Korinthus 3,14-15-ben. Egy lepel borul a szellemi érzékükre, amit a Biblia görögül "nusznak" nevez, magyarra azonban nehezen ültethető át. Egy biztos, nem elméről van szó, ahogyan Károli - jobb híján - lefordította. A pogányok "nusza" ugyanúgy meg van vakítva, mint a zsidóké, lásd a következő fejezetet(2Kor 4,4). Vagyis Jézus azért használt példázatokat,mert a hallgatói szellemi szempontból vakok voltak és süketek, azaz nem tudta példázatok nélkül megértetni magát.
A Pokol azonban nem példázat, hanem a rideg tényállás. Semmilyen más módon, például allegorikusan értelmezve nem illik bele a kontextusba. A példázatok ugyanis nem arra valók, hogy zűrzavart keltsenek a megtompult szellemi érzékekkel rendelkező hallgatókban, hanem arra, hogy általuk mégiscsak behatolhasson az isteni élet magva az ember szívébe, ahogyan Péter apostol mondja: "És igen biztos nálunk a prófétai beszéd is, amelyre jól teszitek, ha figyelmeztek, mint sötét helyen világító szövétnekre, míg nappal virrad, és hajnalcsillag kél fel szívetekben" (2Pt 1,19) A nappal akkor virrad, amikor Jézus megnyitja az ember "nuszát", hogy érthesse az Írásokat: "Akkor megnyilatkoztatá az ő elméjöket (nuszukat), hogy értsék az írásokat." (Lk 24,45)
Hát nem kiábrándító? Jézus apostolai zsidók voltak, kisgyerek koruk óta az Írásokat hallották. Igaz ugyan, hogy többségükben tenyeres-talpas galileai halászok, legalábbis munkásemberek voltak, de zsidó mivoltuk miatt mégiscsak korán kapcsolatba kerültek az Írásokkal, ha nem is nevelkedtek Gamáliel lába előtt. Ráadásul kiválasztotta őket a Messiás, és három éven keresztül kemény intenzív képzésben részesítette őket, ami rengeteg gyakorlati oktatást is tartalmazott. Felkente őket gyógyító és szabadító erővel. Ők maguk is embereket gyógyítottak, démonokat űztek, halottakat támasztottak. Jézus feltámadása után azonban mégis az derült ki, hogy egész addigi életük során, dacára a sok bibliai tanításnak, gyakorlati oktatásnak, egy kukkot sem értettek a Biblia valódi szellemi kinyilatkoztatásaiból. Nincs ez másképpen velünk sem. Aki nem született újjá, annak nem lett a nusza megnyitva. Ha nem lett a nusza megnyitva, akkor még nem virradt fel a nappal, és nem kelt fel a hajnalcsillag a szívében, ahogyan Péter kifejezte. Ez a hajnalcsillag nem azonos a "Hélél ben Sáhár" nevet viselő szellemi lénnyel, azaz Luciferrel. Ezt a hajnalcsillagot Krisztus adja (Jel 2,28).
Az emberi kevélység és lázadás van annak a hátterében, amikor az emberek azt hiszik, hogy ha mindenki másnak meg kell is nyitni a nuszát, azaz a szellemi érzékeit ahhoz, hogy megérthesse a Bibliát, de nekem nem. Én már így is eléggé okos, pallérozott és bölcs vagyok, nincs szükségem ehhez Istenre. Isten törődjön csak az igazán fontos dolgokkal, a Biblia megértését bízza csak rám! Ezzel szemben a Biblia szerint Isten annak ad bölcsességet, aki kér tőle. Ahhoz, hogy kérjünk Tőle bölcsességet, előtte be kell látnunk, hogy nem rendelkezünk vele, hanem szükségünk van rá. Szegények és koldusok vagyunk nélküle. Ezért írja a Biblia, hogy: "Éhezőket töltött be javakkal, és gazdagokat küldött el üresen." (Lk 1,53) Vagy másképpen: " Az Isten a kevélyeknek ellenök áll, az alázatosoknak pedig kegyelmet ád."(Jk 4,6)
Amikor Jézus példabeszédet mondott akkor mindig meg is mondta hogy "ez most egy példabeszéd".
És így kezdi:
"A mennyek országa hasonlít a ..."
Amikor meg nem így kezdi akkor nem példabeszédet mond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!