Miért kell imádkoznunk Istenhez?
Imádkozhatsz a négy falhoz is. Nagyjából ugyanannyi reakciót fogsz kapni, de az legalább létezik.
Ilyenkor szoktam a hívőktől megkapni, hogy bizonyítsam be akkor, hogy nincs(enek) isten(ek). Ez viszont alapvető logikai tévedésre épül: nem lehet megcáfolni valamit, aminek a léte nem bizonyítható. Ahhoz, hogy konkrét adatokkal cáfoljam egy felsőbb hatalom létezését, ahhoz előbb kellene valami, amit cáfolhatok. Ez olyan mintha én kijelenteném, hogy tőlünk 12 millió fényévre, az X. bolygón rózsaszínű elefántok tanulnak tangózni. Hogy nem hiszed? Oké, bizonyítsd be, hogy nincs így!
tegnap 18:47
amíg viszont nem bizonyítod az igazadat, nem állíthatod, hogy nincs, max. annyit, hogy szerinted nincs
Én meg azt állítom hogy te házadban az ágy alatt van egy teve.
Igen könnyen bebizonyíthatod, hogy nincs, csak be kell nézned az ágy alá.
De be lehet bizonyítani valaminek a nemlétezését, max nem tudod még, mert nem áll olyan szinten a tudomány, hogy be tudd bizonyítani.
Az intuíciók működési elvét is megfejtették.
Viszont, amíg valamiről nem sikerült bebizonyítanod, hogy nem létezik, addig nem állíthatod, hogy nem létezik.
És képzeld, van egy jó hírem, a tudomány nem is állítja, hogy nem létezik isten, pusztán más megközelítésből áll a dolgokhoz, bizonyítható magyarázatokat keres a dolgokra, de attól még nem zárja ki isten létezését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!