Ha nem járok gyülekezetbe, hogyan fizethetném a tizedet?
Olyanok véleménye érdekelne, akik úgy gondolják, jó dolog tizedet fizetni, mert biblikus.
Köszönöm előre is a hasznos válaszokat!
Én is évekig kerestem gyülekezetet, és most sincs vallási gyülekezet, ahová tartozom.
Ne a matekra figyelj, hogy 10% legyen, hanem ha adsz, adjál annak, aki kér, vagy koldul, vagy hajléktalan. Ezt alamizsnának is hívhatnánk, és szerintem kedves Istennek.
Lk 12,33 Adjátok el a mitek van, és adjatok alamizsnát; szerezzetek magatoknak oly erszényeket, melyek meg nem avúlnak, elfogyhatatlan kincset a mennyországban, a hol a tolvaj hozzá nem fér, sem a moly meg nem emészti.
Évenkénti egyházadót csak a gyülekezet tagjainak kell fizetni. Reformátuséknál évi 2-3000 forint. Ezt a presbiterek szedik, akik becsöngetnek a gyülekezettagok otthonába (vidéken legalábbis így van). Aztán van aki elhajtja őket, hogy ő csóró, vagy nem akarja fizetni. Abból sincs semmi. Ezt az összeget én nem nevezném tizednek, de ez már más dolog.
Ha meg eljársz időnként templomba (, akármilyen vallású is vagy), akkor szokott lenni kitéve persely, amibe mindenki lelkiismeretéhez, kedvéhez és pénztárcájához mérten tetszőleges összeget bedobhat, vagy nem dobhat be.
A tized biza biblikus, pénzhajhász népség. Az Úr adja a jövedelmet és nekünk hitünk diktálja azt, hogy visszaadjuk neki, mivel ő biztosítja számunkra a megfelelő lelkipásztort és gyülekezetet. Tehát az én tizedem (és se hitgyülis nem vagyok, se jehovista) és a másik tizede az én lelki épülésem fizetsége.
Kérdező: adj a rászorultaknak addig, amíg nem tartozol sehova. Ez is biblikus és Istennek tetsző.
Ha meg majd tartozol valahová, akkor nekik adj, a rászorulók meg le vannak sz@rva...
???
De hogy biblikus legyen a válaszom, pedig mélyen megvetem ezt a pénzimádatot, íme egy összeszedett, bemásolt válasz:
A tizedfizetés egy ószövetségi elv. A tizedet a törvény írta elő, minden zsidónak oda kellett adnia a szent sátornak / templomnak 10%-ot mindenből, amit megkeresett vagy megtermelt (3 Mózes 27:30; 4 Mózes 18:26; 5 Mózes 14:24; 2 Krónikák 31:5). Ez az ószövetségi tized érthető módon egy adófizetési forma volt, amely gondoskodott a papok és léviták szükségleteiről az áldozási rendszerben. Az Újszövetség sehol sem parancsolja vagy akár javasolja, hogy a keresztények ragaszkodjanak egy törvény szerinti tizedrendszerhez. Pál azt mondja, hogy a hívőknek félre kell tenniük a bevételük egy részét, hogy támogassák a gyülekezetet (1 Korinthus 16:1-2).
Az Újszövetség sehol sem ír elő egy konkrét százalékot, amennyit félre kell tenni, csak annyit mond, hogy amennyi tőlünk telik (1 Korinthus 16:2). A keresztény egyház lényegében átvette a 10%-os formát az Ószövetségből és elvárta, mint egy “minimálisan ajánlott” adományt a hívőktől. Ugyanakkor a keresztényeknek nem kell úgy érezniük, hogy muszáj mindig tizedet fizetniük. Úgy kell adakozniuk, ahogy képesek rá, amennyi tőlük telik. Néha ez többet jelent a tizednél, néha talán kevesebbet. Mindez csak a keresztény lehetőségein és a gyülekezet szükségletein múlik. Minden egyes hívőnek kitartónak kell imádkoznia és Isten bölcsességét keresnie abban, hogy adakozzanak-e, és ha igen, akkor mennyit (Jakab 1:5). “Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert a jókedvű adakozót szereti az Isten.” (2 Korinthus 9:7)
Kedves Kérdező!
Hasonló helyzetben vagyok én is, mint te.
Lehet fizetni tizedet, ha szeretnél, de ez egyáltalán nem kötelező. A Zsidókhoz írt levél szerint az Ószövetség alatt a lévitai papok parancsolatok kaptak Istentől, hogy tizedet szedjenek. De rajtuk kívül SENKI MÁS nem kapott ilyen parancsolatot! Az egyházi vezetők a saját érdekeiknek megfelelően hazugságot tanítanak erről. Érdekes módon sok tanító szerint a mózesi törvény nincs már érvényben, de ennek egy része, a tized fizetés igen. Több tanítást hallottam már erről, mindegyik arról szólt, hogy a gyülekezet vezetőit illeti meg a tized. Hazudnak! A mózesi törvény szerint a rászorulók is kaphattak ebből, de erről SOHA nem esik szó:
"A harmadik esztendő végén vidd ki annak az esztendő termésének minden tizedét, és rakd le a te kapuidba. És eljön a lévita (akinek nincsen része és öröksége te veled), és a jövevény, árva és özvegy, akik a te kapuidon belől vannak, és esznek és megelégesznek, hogy megáldjon téged az Úr, a te Istened a te kezednek minden munkájában, amelyet végzesz." 5 Móz 14:28-29
Péter levele szerint az igaz hívők mindannyian papok. Ezért, bárkinek odaadhatod közülük a tizededet. Nem kötelező, de ha mégis szeretnél tizedet fizetni az Úrnak, akkor ezt az Úrnak add, és add oda annak, akinek Ő mutatja neked. Amíg nincs ilyen, tedd félre a tizededet. És ne hagyd, hogy emberek manipuláljanak és ők mondják meg, kinek add a pénzedet. Hallgass az Úrra, Ő vezetni fog ebben.
Egyébként Keresztelő János azt hirdette, hogy ha valakinek két köntöse van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs...
Isten áldjon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!