Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehet olyat tenni, hogy...

Lehet olyat tenni, hogy valaki kihúzatja magát az egyháztól?

Figyelt kérdés

2014. febr. 17. 22:28
1 2
 11/15 Andizsuzsi ***** válasza:
45%

"Az anyakönyv nem tartalmaz hittel kapcsolatos adatokat."

Hogyne tartalmazna. Ha valaki el kívánja hagyni a közösséget, akkor a plébános a keresztelési anyakönyv megjegyzés rovatában rögzíti ezt. Ezzel tekinthető "kihúzottnak az egyháztól".

2014. febr. 18. 13:49
 12/15 ttrezi ***** válasza:
Lehet.
2014. febr. 18. 14:40
 13/15 A kérdező kommentje:
Én is az egyik ismerősömtől hallottam, s csak néztem, hogy ilyet lehet? Katolikus és mivel nem hisz, nem akar oda tartozni :)
2014. febr. 18. 21:55
 14/15 anonim ***** válasza:

Nincs ilyen, de nem is kell.

Az Egyház tagja akkor leszel, ha megkeresztelkedsz. A keresztség pedig mivel szentség, ezért eltörölhetetlen jegy, ezt nem tudjuk "kihúzni".

Olyan lehet, hogy valaki nem vesz részt a közösségben, tehát nem jár templomba, nem járul szentségekhez, nem tartja a kapcsolatot, stb.

Ha a kérdés az egyházi adó miatt lett feltéve, akkor sincs ok az aggodalomra, mivel az nem kötelező, így nem fognak utánajárni, hogy ki fizeti és ki nem. Ilyen jellegű "kihúzásra" olyan országokban lehet szükség, ahol kötelező az egyházi adó, mint pl. Németországban, ahol közvetlenül vonják le a fizetésből. Ott lehet kérni, hogy "kihúzzanak", de egyházjogilag attól még ugyanúgy tag maradsz, mivel meg vagy keresztelve.

2014. febr. 20. 16:44
 15/15 A kérdező kommentje:
köszönöm, kedves 14.
2014. febr. 20. 18:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!