Egy erkölcsös kereszténynek megbocsátható, ha gonoszságot akar tenni?
19/F
Egész életem mindenkivel jóban akartam lenni, segíteni másokat, próbálkozni, hogy több jót adjak magamból. Nem sokat díjazták, talán tudják, hogy jó ember vagyok, de ez nem jutalom, ettől még semmivel nem tudott a világ igazán boldogabbá tenni...
Ez főként a kapcsolat keresésben bosszant. Ha jófej vagyok a másik nemmel, akkor elvárják tőlem a támaszt és a pozitív gondolatokat, de nem szeretnek... összejönnek valami bunkóval. Sokszor kikosaraztak, mert ugye a jófiúk szűzen halnak meg.
Az fordult meg a fejemben, hogy feltúrok egy kapcsolatot. A csaj mosolyog, érdeklődik... szerintem lehet tetszem is neki valamilyen szinten. Megkaphatnám, ha én is nyomulnék, de semmiképp nem kötelezném le magam mellette, talán kihasználnám. A csaj 15/16 éves és van fiúja. Kb. már 5x 6x voltam kikosarazva és elegem van... szűz vagyok és még csak nem is csókolóztam. Kijár-e nekem ennyi vétek annyi szerencsétlen jóság után?
Ha tudnátok hányszor marcangoltam már magam azon, hogy mit ronthatok el, mit nem csinálok jól, hogy eszerűen nem vagyok érdekes, csúnya, vagy unalmas, nyálas, bunkó vagyok-e...
Ha ismerős, akkor csak odamegyek hozzá, megkérdezem hogy van, mit csinál éppen, mit fog csinálni, általában aktuális dolgokról beszélek vele és közben próbálok megjegyzéseket tenni rá, hogy mondjuk jól néz ki, jól teszi-e amit tenni akar. Minden kérdést-választ úgy próbálok kezelni, hogy humoros legyen és/vagy csipkelődő. Ha visszakérdez válaszolok. Ha buliban történik, akkor belejátszik az is, hogy vendégem egy italra, esetleg mellé űlök és próbálok személyesebb dolgokra térni a beszélgetésben (Van fiúd? Milyenek a barátaid, akikkel jöttél? Hol találhatlak meg? Mit gondolsz, ha holnap összefutnánk? Van igazi szenvedélyed, amit nagyon szeretsz csinálni?), persze közben mindíg jelzéseket teszek, hogy jó ember ő, csinos, ha valamiben hasonlítunk, azt megjegyzem, szóval próbálom elárasztani pozitív dolgokkal, amiktől jól érezheti magát. Lehet ezt rontom el... nem kéne túl jófejnek lennem, hanem egyszeri találkozásra tervezni, pofátlannak, betelhetetlennek lenni.
Ha ismeretlen, akkor bár kicsit nehezebben veszem rá magam, de megszólítom és találok valamilyen elfoglaltságot, ami helyhez kötelezi, pl. zenés pub-ban kihívom csocsó meccsre, ha az iskola keretei közt ismeretlen, akkor általában amíg segítek neki ebben-abban, közben beszélek hozzá és megismerem a stílusát stb. Ha jól elvagyunk, akkor olyan 2-3 hétre rá elhívom valamilyen iskolán túli programra pl. koncert, jégkorcsolyázás, kiállítás, mozi stb. Ha ismertetlen és nincs meg ez a keretrendszer, például utcán, vagy közösségi helyen történik a beszélgetés, akkor ha jól elvagyunk elkérem a számát/bejelölöm facen és reménykedek, hogy ha felhívom, akkor eljön, találkozhatunk legalább beszélgetni... na így még nem sikerült összetalálkoznom egyel se. Valamiért egy se akar megjelenni, csak hitegetnek, hogy találkozhatunk.
"Egész életem mindenkivel jóban akartam lenni, segíteni másokat, próbálkozni, hogy több jót adjak magamból. Nem sokat díjazták, talán tudják, hogy jó ember vagyok, de ez nem jutalom, ettől még semmivel nem tudott a világ igazán boldogabbá tenni..."
Figyelj...ne akarj mindenáron segíteni,meg jóban lenni másokkal.Te legyél önmagad.Aki kéri a segítségedet az kéri,akivel meg megtaláljátok a közös hangot,azzal jóban leszel.Lehet,hogy ezt most önzésnek,szenvtelenségnek tartod,mert azt nevelték beléd,hogy mindig legyél jó fiú,de gondolj bele,Jézust szerette-e mindenki? mindig azt kapta az emberektől,amit ő adott nekik? Az a baj,hogy nem tartod magad elég jó embernek,szerethetőnek,ha pusztán önmagad adod.Ezért azt hiszed,hogy vissza fogod kapni a boldogságot az emberektől,ha mindenkivel készséges vagy.Most már látod,hogy ez nem így működik.Amíg az emberek szeretetétől teszed függővé a boldogságodat,amíg nem tudod magad szeretni,tisztelni,elfogadni,addig nem leszel boldog.
A csajokról annyit,hogy olyan fiúra vágynak,aki nem lohol utánuk,nem tőlük várja a megerősítést,van önbizalma,aki erős,független egyéniség,fel lehet rá nézni.A jó fiúknak nincs önbizalma általában,erős bennük a megfelelési vágy,épp ezért gyengének hatnak,és ezt bizony a lányok kiszimatolják a kis finom női orrocskájukkal....Merj egy kicsit bunkó lenni! Ne legyen bűntudatod,csak tudd a határt.Nem antiszociális bűnözőnek kell lenni(vannak akiknek ez jön be,de inkább őket hagyjuk)csak legyél laza,bátran mondj nekik nemet,Pl.ha randira kerül sor,a találkozás időpontja függjön a kedvenc hobbidtól,és ebből ne engedj,majd találkoztok másnap mondjuk,legyél flegma időnként.
És természetesen megbocsájtható,ha "gonosz" akarsz lenni néha:) vagy talán mondta valaki,hogy tökéletes vagy?
Azt írtad, hogy általában a kapcsolataid hosszú távra tervezed a kiszemeltekkel. Ebben az esetben azonban a személyiséged is teljesen mérvadó, ez tény. Gondolom ők is hamar levágták rólad, hogy egy keresztény értékrendet követő személy vagy. Őszintén szólva ez pedig tényleg hátrányt jelent az esetedben. Ennek orvoslásához több megoldás is létezik. A legegyszerűbb megoldás, ha lazítasz az értékrendeden, ami azt jelenti hogy önmagad adod a folyamatosan erőltetett "jó" cselekedeteid helyett (magyarul teljesen úgy viselkedsz, mint egy átlagember) és a kereszténységed mások számára kb csakis úgy nyilvánul meg hogy vasárnap elmész templomba (rengeteg keresztényt ismerek, aki így csinálja). A másik, hogy teljesen szakítasz a keresztény értékrenddel és más hasznos értékrendre váltasz (innentől azonban nem nevezheted magad kereszténynek sem igazán).
De kihangsúlyozom, hogy ez csakis a te döntésed. Ha nem érzed jól magad a bőrödben, válts. Ha megfelel neked a meglévő értékrended és annak eredménye, ne válts.
erkolcs zsaru:
ha igazan erkolcsos lennel akkor nem akarnal ilyet tenni, mivel az ellenkezik az elveiddel.
masreszrol nem megbocsathato neked, hogy ilyet cselekedjel, ahogy senki masnak sem. nezzuk masszemszogbol: van egy tisztesallampolgar, de keves a penze es eddig tenyleg mindig rendes volt meg minden. probalt munkat keresni. am egy nap ugy dontott hogy kirabol egy bankot es megis tette. gondolod a rendor nem fogja letartoztatni csak mert mindeddig egy tiszta szivu jolelek volt? de bizony lefogja es mehet a bortonbe.
plusz ez olyan minr a filmekben az "eddig mindig jo voltam am egy nap rajottem hogy a rosszak tobb mindent elernek igy en is azza lettem. mert a jok semmit sem kapnak" de akkor mert superment eljenzi az ember? vagy pokembert? vagy barki mas szuperhost?
raadasul mi ertelme volt eddig jo lenni ha masnep meg csakugy feladod? mire volt jo ez az egesz? legalabb maradjal meg jo embernek. attol amugy sem leszel boldogabb hogy kihasznalsz egy lanyt. ha meg igen, szegyelld magad.
buntudat ugynok:
egyetertek az elozokkal, megis mit tennel ha valaki a hugoddal viselkedne igy? vagy tegyuk fel vegre szerzel egy baratnot, ami csodalatos. erre egy masik srac odapofatlankodik es elveszi toled. majd lehet arra gondolsz hogy a csaj megerdemelte hogy atverjek. viszont mekkora szemetlada az a srac aki csak azert vette el toled hogy kihasznalja?
a tanacsado:
szerintem maradj meg ugy ahogy vagy , vagy csak legyel onmagad ha eddig nem az voltal. en szemely szerint amugy sem ertettem soha, hogy egyes lanyok mit szeretnek a "rosszfiukon" marmint elmeletben ez szep es jo, valosagban inkabb kosz nem. nekem valosagban egyebkent is inkabb a jofej, kedves emberek szoktak megtetszeni. ugyhogy nem ertem, hogy mi ez a "legyel bunko egy csoppet" mania. szamomra a bunko azt jelenti hogy banto, serto, lenezo dolgokat mond a masiknak, ami elegge visszataszito. az persze mas ha az ember kedvesen viccelodik meg ilyesmi, de mindenbol mertekkel, mert a mertektelen ketertelmu mar-mar banto viccektol az ember ugyszinten bunkova valhat...
inkabb talalj egy olyan lanyt aki ertekelni fogja a jo tulajdonsagaidat, mert valaki biztosan fogja, hacsak nem vagy mindig rossz helyen es a rossz idoben. a rosszindulatu gondolatokat pedig tuntesd el a fejedbol. es legyel magabiztosabb, lazabb, mert egyebkent nem tudom elkepzelni hogy mert ne lehetne neked baratnod foleg ha meg baratkozol is a masikkal.
egyebkent en nem vagyok kereszteny, viszont ha neked ez a vallas segit abban hogy jobb ember legyel akkor ok, ha meg nem, akkor probalj meg azert jobb lenni, mert ezt igy erzed helyesnek, csak sajat magadart... mert barmit is hiszel, vannak emberek akik igen is szeretik a jofiukat :)
Ahogy olvasom itt a kerdeseket, egyre elszornyedek, hogy mennyi erkolcstelenseg van, es meg mennyi lesz, mire felnovok... Es mimden aljassag, minden erkolcstelenseg mennyire magatol ertetodo...
Igy volt szamomra egy nagyszeru pillanat, amikor meglattam a kerdes elso 4 szavat...
Ez..nem volt hasznos valasz,tudom, es mivel a kerdeses lany hasonlo koru mint en, azert elmondom... Hogy NE.
Termeszetesen némi magyarazat sem artana, de en nem tartom magam eleg erettnek ahhoz hogy egy 19 eves fiunak magyarazzak erkolcsrol, hitrol,vallasrol...
De azt tudom, hogy akik allhatatosan az Ur utjat jarjak, arrol le nem ternek, hiven kitartanak Isten igeje mellett, azoknak imai meghallgatasra talalnak.
15/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!