Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Itt vannak fent Izraelita...

Itt vannak fent Izraelita emberek akiktől lehet érdeklődni a vallás iránt?

Figyelt kérdés

Bocsánat ha kicsit hülyén hangzik a kérdésem. Személy szerint katolikus vagyok, de gyerek korom óta érdekel a zsidóság. A bibliában is olvastam párszor az Ószövetséget, utánanéztem héber szokásoknak, és a kultúra iránt is, sőt a nyelv is érdekel, de még sosem sikerült beszélgetnem ide tartozó személlyel. 17 éves korom óta érdekel a héber kultúra, szokások és maga a vallás is,hogy egy Izraelita hogyan is gondolkodik , hogyan éli az életet, a mindennapokat. Akik itt Magyarországon élnek, ti tudtok héberül? Hogyan veszitek azt ha valaki érdeklődik irántatok, ha valakit érdekel a szokásaitok?

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

2014. jan. 7. 17:18
 1/2 anonim ***** válasza:

Az eletvitelben, a midennapokban lenyeges kulonbseg van ha valaki vallasos zsido, illetve, ha nem vallasos.

A nem vallasos ugy el, mint barnelyik mas magyar. Legfeljebb Yom Kippur-kor elmegy a templomba. (Yom Kippur a bunbanat napja).

A vallasos zsido ferfiak tobbnyire legalabb pentek este elmennek az istentiszteletre, mire hazaernek, otthon egnek a gyertyak, a feleseg, gyerekek unneploben es unnepi hangulatban. Tobbnyire enekelnek egyutt ,( ez a leggyakoribb:

http://www.youtube.com/watch?v=dxoXYOOVPpE

)

Aztan a ferfi megaldja a bort, kenyeret, es vacsoraznak. Vagsora utan a szulok megaldjak a gyerekeket.

A magyar zsidok altalaban nem tudnak heberul. A vallasosok persze el tudjak olvasni az imakat.

2014. jan. 8. 13:06
 2/2 anonim ***** válasza:

Es ha mar szoba jott Yom Kippur, akkor egy ima,

Avenu Malkenu = Atyank, Kiralyunk

http://www.youtube.com/watch?v=0YONAP39jVE&list=RDm-hRt3mcitQ

2014. jan. 8. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!