Mik a bizonyítékai annak, hogy Pálnak a damaszkuszi úton az igazi Jézus jelent meg?
A Bibliát maga Isten hitelesíti.
Ha ez nem lenne elég - ahogy sokaknak nem az -, akkor mind a belső, mind a külső bizonyítékok sziklaszilárdan bizonyítják ezt.
Ha komolyan érdekel, hogy mire alapozom az állításomat, olvass bele ebbe:
Ennél fogva minden, ami a Bibliában van, IGAZ. Akár történelmi eseményről, személyről, helyről, próféciáról, csodáról, tanításról, egyszóval BÁRMIRŐL van szó benne.
Kedves József!
Belenéztem az írásodba, és már a címszavakból is látom, hogy ismerem ezeket az érveket. Éveken keresztül én is ezekben hittem. Számos könyvet elolvastam, amelyek a Biblia hitelességével kapcsolatosak. És ezek megnyugtattak, hogy biztos alapon áll az életem. Azt tanították nekem, hogy a Biblia Isten szava, és ez egy tökéletes könyv, Isten üzenetét, az Ő szavát tartalmazza, és hogy Ő gondoskodott róla, hogy ez a számunkra fennmaradjon, stb...
Amikor először találkoztam Biblia-kritikával, és azzal, hogy hibák, ellentmondások vannak a Szentírásban, először szinte megrendült a hitem. A megtérésem és az Úr elhívása nagyon valóságos volt az életemben, nem ezt kérdőjeleztem meg. Viszont nem akartam elhinni, hogy a Biblia nem tökéletes. Azt tanították nekem, hogy a Biblia az életem alapja. Ha pedig ezzel gond van, akkor az életem alapjával is gond van. Ebbe nem is mertem belegondolni. De végül megnyugtattam magam, mert láttam, hogy a kritikusok által előhozott ellentmondások nagy része komolytalan. Például, hogy hány lova volt Salamonnak, vagy hogy hány éves korában kezdett el uralkodott Akházia, stb. Viszont vannak nyilvánvaló hibák, feloldhatatlan ellentmondások az Írásokban, de ezeket szépen besöpörtem a szőnyeg alá, nem akartam velük foglalkozni. Gondoltam, hogy majd később biztosan választ kapok rájuk. Mutatok párat a sok közül csupán az Ószövetségből:
“TIZENNYOLC esztendős volt Joákin, mikor királylyá lett, és három hónapig uralkodott Jeruzsálemben. Az ő anyjának neve Nékhusta, a Jeruzsálembeli Elnatán leánya.” 2 Kor 24:8
“NYOLC esztendős korában kezdett uralkodni Joákin, és három hónapig és tíz napig uralkodék Jeruzsálemben; de ő is gonoszul cselekedék az Úr előtt.” 2 Krón 36:9
“Ábrahám pedig ismét vőn magának FELESÉGET, kinek neve Ketúráh vala. És az szűlé néki Zimránt, Joksánt, Médánt, Midiánt, Isbákot és Suakhot.” 1 Móz 25:1-2
“Keturának pedig, az Ábrahám ÁGYASÁNAK fiai, kiket szüle, ezek: Zimrán, Joksán, Médán, Midián, Isbák és Suakh. És a Joksán fiai: Séba és Dédán.” 1 Krón 1:32
“És a vastagsága egy tenyérnyi volt, és a pereme olyan, mint a pohár ajaka, vagy a liliom virága, és KÉTEZER báth fért bele.” 1 Kir 7:26
“Vastagsága egy tenyérnyi volt, és karimája olyan, mint a pohár ajaka, vagy a liliom virága; és HÁROMEZER báth fért belé.” 2 Krón 4:5
“Árah fiai HÉTSZÁZHETVENÖT;” Ezdr 2:5
“Arah fiai: HATSZÁZÖTVENKETTŐ;” Neh 7:10
“És elküldé Hírám az ő szolgáit a hajókon, akik jó hajósok és a tengeren jártasak valának, a Salamon szolgáival. És egész Ofirig menének, és hozának onnét NÉGYSZÁZHÚSZ tálentom aranyat, és vivék azt Salamon királyhoz.” 1 Kir 9:27-28
“És külde Hirám az ő szolgái által néki hajókat és szolgákat, akik a tengeren jártasok valának, akik menének a Salamon szolgáival együtt Ofirba, honnan NÉGYSZÁZÖTVEN tálentom aranyat hozának és vivék Salamon királynak.” 2 Krón 8:18
“Ismét felgerjede az ÚRNAK haragja Izráel ellen, és FELINGERLÉ Dávidot ő ellenek, ezt mondván: Eredj el, számláld meg Izráelt és Júdát.” 2 Sám 24:1
“Támada pedig a SÁTÁN Izráel ellen, és FELINDÍTÁ Dávidot, hogy megszámlálja Izráelt.” 1 Krón 21:1
"Ennekokáért Mikálnak, Saul leányának NEM LŐN SOHA GYERMEKE, az ő halálának napjáig." 2 Sám 6:23
"De elvevé a király Aja leányának, Rispának két fiát, kiket Saulnak szült vala, Armónit és Méfibósetet, és a Saul leányának, MIKÁLNAK ÖT FIÁT, kiket szült Barzillai fiának, Adrielnek, a Méholátból valónak." 2 Sám 21:8
Hazugság az, hogy a Biblia minden egyes szava Istentől beszéde, mert Isten nem hazudik, és nem is téved soha. És mondom ezt úgy, hogy sokáig én is egy tökéletes könyvnek hittem a Bibliát. Az sem igaz, hogy a protestáns Biblia 66 könyve tartalmazza Isten minden egyes szavát. A Biblia számos Biblián kívüli könyvre hivatkozik, például: Jásár, Nátán, Gád, Jehdó, Semája, Iddó próféta könyveire, Jéhu könyvére, a Királyok könyvének magyarázatára, Média és Persia királyainak évkönyvére.
Jakab apostol egy ismeretlen helyről idéz Írásnak nevezve (Jak 4:5) azt. A Luk 11:49-ben Jézus szintén egy ismeretlen forrásra hivatkozik. A Luk 11:51-beli történet Jakab proto-evangéliumában megtalálható. Júdás apostol idézett az Énokh könyvéből (Júd 1:14 - Énokh 1:9), sőt még Jézus is! Amikor azt mondta a szadduceusoknak, hogy tévelyegnek, mert nem ismerik sem az Írásokat, sem az Istennek hatalmát, az Énokh 15:3-7-re utalt, hogy a mennyben nem fogunk házasodni, mert olyanok leszünk, mint Isten angyalai!
Ezek tények, bármennyire is fájdalmas és bármennyire is bántja sok hívő hitét. Jézus soha sem mondta, hogy egy könyv tökéletességében higgyünk. Soha sem ígérte, hogy megkapjuk majd a kezünkbe Isten szavát 66 könyvbe foglalva. Jézus az Ő beszédeiről mondta, hogy soha el nem múlnak. Ez (pontosabban ennek egy része) ott van Máté, Márk, Lukács és János evangéliumában. Az evangéliumokban a kommentárokban szintén vannak hibák. Például, hogy 1 vagy 2 gadarénus megszállott volt. Vagy Jézus megkísértésénél Lukács rossz sorrendben mondja el az eseményeket. Vagy több ószövetség hivatkozás pontatlan, vagy az eredeti egyáltalán nem prófécia, és nem is a Messiásra vonatkozik, stb.
És akkor még nem is beszéltem a rengeteg kézirattöredékről, amelyek összeválogatásából a Bibliát fordították. Sokan abban a téves hitben élnek, hogy van egy eredeti héber, és görög forrásunk, és abból fordították le a Bibliát. Többször hallottam prédikációkban olyat, hogy "minden egyes szó fontos, minden egyes szónak jelentősége van a Bibliában". Akkor talán el kellene dönteni, hogy mely kézirattöredékeket, és azok közül is mely verseknél melyik változatot tekintjük a Bibliának. Csakhogy ezt senki se tudja megmondani. És nem csupán apróságokról van szó, hanem lényeges, teológiai kérdésekről is. Nem láttam még egyetlen egy "végfelhasználók" számára szánt Biblia fordításban sem azt, hogy korrekt módon feltüntetnék azt, hogy ez és ez a vers más kézirattöredékekben így és így szerepel. Persze, mert akkor a Bibliánk lábjegyzete az Újszövetségnél minden oldalon kb. a lap felénél, vagy még feljebb kezdődne. A Nestle-Aland féle görög-magyar Újszövetség, amelyik pár száz görög kéziratot dolgozott fel a több ezerből, hasonlóan néz ki...
Ha hiányzik egy vers, vagy annak egy része valamelyik kézirattöredékből, de egy másikban benne van, ki dönti el, hogy az előbbiből törölték-e, vagy az utóbbiba szúrták be utólag? Nehéz kérdés, mert már a második században is számos elterjedt eretnek irányzata volt a kereszténységnek, akik előszeretettel módosítottak az Írásokon.
Például a marcionistáknak saját verziójú Lukács evangéliumuk volt. Az övék volt az első ismert kánon, ami a 4 evangéliumot és Pál leveleit (Tit és 1-2 Tim kivételével) tartalmazta. Péter, Jakab és János leveleit nem, hiszen Marcion hívei a 12 apostolt megtagadták, és Pál tanításait követték! Csak egy érdekesség, és a témába vág, hogy Tertullianus az ellenük írt írásában (Tertullianus: Against Marcion, III.) Pált eretnek apostolnak nevezi!
Pál leveleit a katolikus egyház tette bele a saját kánonjukba, ezzel megalapozva és bebetonozva a saját-, illetve a később ebből kialakult további egyházi rendszereket. Szinte minden lényeges tanítás, amit ma a gyülekezetek hirdetnek, Páltól származik. Nem Jézus, és az Ő szavai az alap, hanem Páléi. Pál a saját szavait emelte fel Jézus szavai fölé. Pál szavai miatt hiszik a hívők, hogy a Biblia minden egyes szava Istentől van. Ez a sátán aljas hazugsága. Jézus totál mást hirdetett, mint amit Pál leveleiben olvashatunk.
Az Éden kertjében volt két fa: az élet fája, illetve a jó és gonosz tudásának fája. Megengedte Isten, hogy ott legyen a 2. fa is? Igen, megengedte, és ez Ádám és Éva halálához vezetett. Megtűri Isten, hogy legyenek hamis próféták az igazak között? Igen megtűri, hogy megpróbálja az övéit, hogy szeretjük-e Őt teljes szívünkből, és teljes lelkünkből (5 Móz 13:1-3). Csak jó van abban a Bibliában, amit a korrupt, Istentől eltávolodott katolikus egyház állított össze? Az az Isten, aki hagyja, hogy együtt nőjön a konkoly a búzával, megengedhette azt, hogy ne csak azok a könyvek legyenek benne a Bibliánkban, amik Tőle származnak? Miért ne? Jézus megígérte, hogy az Ő beszédei el nem múlnak. Elolvashatjuk a Bibliánkban az Ő szavait? Igen, ott van benne. Csak vigyázni kell a konkolyra, mert az mérgező.
Az Atyánk azt mondta, hogy Jézust hallgassuk, egy jövendőmondó szellem pedig azt, hogy Pált:
"Ezek az emberek a magasságos Istennek szolgái, kik néktek az idvességnek útját hirdetik." Csel 16:17
Pál ezt TÖBB NAPON KERESZTÜL megtűrte. Érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon miért. Jézus nem engedett meg hasonlót.
Én köszönöm szépen, maradnék Jézusnál, és az Ő szavainál. Az örök élet beszédei Nála vannak.
És ha ki kell dobni Pál szavait a Bibliából, mit veszíthetünk vele? Hogy talán meglátjuk Jézus szavait? Én ezt nem látom nagy problémának...
Kedves ???
Mert ugye valójában nem is kérdésed van, hanem a saját meglátásaidat akarod világgá kürtölni.
Nem állok neki, hogy egyesével elkezdjek magyarázatot adni az általad idézett "ellentmondásokra", mert ezt magad is megtehetted volna, ha Istenben bíztál volna inkább, mint a Biblia kritikusokban. A Sátán elültette a KÉTELY-t a szívedben, és a helyett, hogy kivetetted volna onnan csírájában, hagytad, hogy felnövekedjen.
Gyakorlatilag felmondtad a liberális bibliakritika legfőbb vádjait a Szentírás megbízhatóságával szemben. (Van még persze ezeken kívül is bőven). De vajon mennyi energiát fordítottál arra, hogy megkeresd a válaszokat, melyeket konzervatív Biblia tudósok adtak ezekre a vádakra?
Én Pált a leveliben található szavairól, tetteiről és azok gyümölcseiről ítélem meg - ahogy egyébként Jézus is tanította - és nincs kétségem róla, hogy isteni elhívással és ihletettséggel rendelkezett.
Ez az én meggyőződésem, a tiédet pedig én biztosan nem fogom tudni megváltoztatni, hanem Istenre hagyom.
Szerinted minden kétely a sátántól van? Ha hazugság van a szívemben, és hallom az igazságot, akkor az is a sátántól van, hogy megkérdőjelezem a hazugságot?
Nem gondolom, hogy egy igazságot kereső embernek a nyilvánvaló tényeket (18 <> 8, feleség <> ágyas, 2000 <> 3000, 775 <> 652, 420 <> 450, van gyerek <> nincs gyerek, Úr indít <> sátán indít, stb...) félre kell magyaráznia, csak azért, hogy az általa igaznak vélt kis világa fel ne boruljon. Pár napja olvastam egy fórumon egy hívőtől, (akinek nagyon jó és komoly apologetikai írásai vannak) hogy szerinte Isten szándékosan rakta bele az ilyen hibákat a Bibliába, mert ha tökéletes lenne a Biblia, az túl nyilvánvaló lenne, hogy Tőle van. Jó vicc. Csak sajnos komolyan gondolta. De végül is, ez is egy magyarázat, ezzel könnyen meg lehet nyugtatni magunkat.
Ha Pált a leveleiben levő szavairól ítéled meg, válaszolhatnál ezekre:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__5..
Ui.: Amikor nem publikus valaki neve (az oldal szabályzata ezt lehetővé teszi), nyugodtan szólíthatod Kérdezőnek, vagy a válaszának sorszámára is utalhatsz, hogy például 5-ös Válaszoló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!