Római katolikusként tanulmányozhatom a keleti ortodox egyház tanításait? (Részletek bővebben)
Római katolikus vagyok.
Nem akarom elhagyni ezt.
De érdekel, hogy mennyire elfogadott, helyes az, ha én római katolikusként tanulmányozom a keleti ortodox tanításokat, rendszeresen mondom a Jézus-imát, stb.?
Pl. azt tudom, hogy római katolikusként nem volna helyes krisnás vagy hindu mantrákat mondani.
De mi a helyzet pl. a keleti ortodox tanításokkal, imákkal?
Éppen mostanság próbálja a pápánk rávenni az embereket, hogy nagyobb egyetértésben éljenek - nem tudnám szó szerint idézni, de olyasmit nyilatkozott, hogy béküljünk ki keresztények és muszlimok, mert lényegében egy istent imádunk, az erőszak pedig nem vezet sehova.
Szóval nem kell annyira a dogmák rabjának lenni - a hit (meg a másik emberrel szemben tanúsított hozzáállás) a fontos, nem az hogy hogyan imádkozol, esetleg balra vagy jobbra veted a keresztet.
"A krisnás vagy hindu mantrák" nem Krisztushoz szólnak, a Jézus-ima viszont igen, úgyhogy nem bűn imádkozni.
(A keresztvetés irányának van jelentősége.)
Tudtommal a görög katolikusok közül is sokan imádkozzák ezt az imát és olvasnak ortodox keresztény könyveket.
Nyugodtan lehet. Ráadásul a görögkeletiek ugyanazt vallják, mint mi, leszámítva Róma főségét, meg a Szentlélek 'származását' (Filioque-vita).
Egyébként a keleti vallások tanulmányozása sem bűn, ha ismeretszerzés céljából teszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!