Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Minden zsidó izraelita, de...

Minden zsidó izraelita, de nem minden izraelita zsidó? Isten választott népe az izraeliták vagy a zsidók?

Figyelt kérdés

Zsidó,izraelita,kiválasztott nép, hogy is van ez? Ki számít kiválasztottnak és ki nem?

Ha jól tudom akkor a zsidóság Juda leszármazottja. A 12 törzsből ő az egyik. Aki szintén Izraelita !

Mint a másik 11 és atőlük származő törzsek .

Ők kik és hol vannak? Róluk miért nem hallani?

Ők már nem kiválasztottak csak a zsidók?

Vagy a zsidók nem isemrik el őket kiválasztott népnek eetleg ők sem tudják magukról,hogy részei a kiválasztottaknak?

Esetleg ma,amikor a kiválasztott népről beszélünk egyértelműen,automatikusan használjuk a zsidókre, de beletertoznka a nem zsidó izraeliták is?

Szóval, itt most ki kicsoda és minek számít?

2013. dec. 17. 13:52
1 2
 11/14 anonim válasza:

Lehet,hogy értetlen vagyok,de nekem, mint olvasónak még nem világos.

Most akkor az elveszett 10 északi törzs is kiválasztott vagy nem, mert ők nem Izsák és Jákob leszármazottai?

ill. Nekem úgy tűnik,hogy a kérdező arra is kíváncsi,hogy a kiválasztott megnevezés az a zsidót vagy izraelitát takar.

Tehát,hogy mindenkire akire ma azt mondjuk, hogy kiválasztott az csak zsidó lehet vagy nem zsidó is lehet Adonaj kiválasztott népe ? Nem szellmi értelemben !

Amit én kérdeznék, van egy 13. elveszett zsidó törzs is? Vagy izraelita....

Mert ugye 12 fia volt,Izrael 12 törzse és a kiválasztott nép az Izraeliták akiknek egy része a zsidóság.

És ma csak azért a zsidók a kiválasztottak, mert csak ők tudják magukról, honnan származnak.

Ha többi törzs leszármazottai is tudnák magáról és tudnák igazolni akkor ma másokat is a kiválasztott jelzővel illetnék a zsidók mellett?

A zsidók is elismernék őket?

2013. dec. 20. 12:32
 12/14 A kérdező kommentje:

Kissé zavaros. Vagy nekem is gyenge a felfogóképességem.

Az indiai,jemeni és etióp zsidók is tuti Júda leszármazottai vagy más törzsekhez tartoznak? Hogy tudják kideríteni?

2013. dec. 20. 13:10
 13/14 anonim ***** válasza:

az israel hazanak 12 torzse vala!!

ezek szorattak szet a diaszporaba!

a manasse torzse pl,; indiaba!!ok ma a bnei israel gyermekei!!

ugynacsak-(asszem a neftali torzse)-kerult a mai yemen-be!

2013. dec. 21. 02:34
 14/14 anonim ***** válasza:

Egyszerűen,és röviden:

Izraelnek(más néven Jákobnak,vagyis"csalónak)12 gyermeke volt,akik egy-egy izraelita törzset alapítottak.Egyik közűlük Júda.Velük összeolvadt Benjamin törzse.Júda törzséből valókat mondjuk zsidóknak elvileg.

A zsidók,70-ben,amikor Titusz római tábornok lerombolta Jeruzsálemet,a zsidók szétszóródtak.

500 körül,a kazár birodalom szétesés széleére került,s az uralkodó,a birodalom egységét,az egységes vallásban látta,s a zsidó vallás mellett döntött.Birodalmába hívott rabbikat,akik megtanították őket a vallásra.Ideológiai alapként kitalálták,hogy a kazárok Izrael 10 elveszett törzse közül az egyik.(Genetikai módszerrel cáfolt elképzelés.)Ők,az askenázi zsidók,akik csupán vallási szempontból azok.A szefárdi zsidók, vér szerint is azok.

Az etióp zsidók Salamon zsidó király,és Sába királyné kapcsolata révén kerültek a zsidó vallásra.

2016. aug. 4. 07:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!