Ma van még ellentét a nyugati és a keleti kereszténység között? A hívek még mindig nem kedvelik egymást?
néhány ortodox egyházra még ma is jellemző
pl. az előző pátriárka idején egyáltalán nem nézték jó szemmel, hogy katolikus püspökségek létesültek a felbomlott SZU területén, illetve, hogy ha térítettek a katolikusok arrafelé.
(Szerintem a többi szláv ortodox egyház, ill. a románok követik ebben őket) A konstantinápolyi egyház viszont kifejezetten jó kapcsolatokat ápol Rómával. (Ha jól tudom, régebben Moszkva ki is közösítette ezért a konstantinápolyi pátriárkát)
"pl. az előző pátriárka idején "
természetesen a moszkvai pátriárkára gondoltam
A római-katolikusok a pápai vezetést fogadják el, velük nagyon jó kapcsolatot tart fenn a görög-katolikus egyház -ők bizánci vezetésüek. Erdélyben Szatmár környékén (M o on Miskolc)él nagyszámban magyar anyanyelvű, gr.-kat felekezetű lakosság. A jó viszonyt példázza: Romániába a gr kat-ok vallásgyakorlatát megszüntették, és az ortodox (keleti Kiev, Moszkva) egyházoz csatolták őket, ekkor Márton Áron felszólította saját papjait, hogy engedjék kaolikus templomokba szentmisét tartani a grkatolikusokat. Egymás nagyobb ünnepeire meghívogaják egymás vezető papjait.
AZ ortodoxokkal való kapcsolat elég labilis, inkább politikai kényszer hatása alatt áll, de eszmeiségében sem tudnak közledni, mert az ortodoxok a fekete mágiát is gyakorolják (lehet kérni misét gonosz célokra is, ezeket a kolostorokba végzik el, valakinek a haláláért is imádkoznak)
A görög katolikusok is a pápa vezetése alatt állnak, csakúgy mint a rómaiak. Ők a görögkeleti egyházakból csatlakoztak Rómához a 16-18. sz. folyamán, úgy, hogy ortodox szertartásaikat megtartották.
Fekete mágia a misében, ez butaság. Nincs ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!