Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kinél lehet szkíta keresztény...

Kinél lehet szkíta keresztény ( azaz nem római vagy görög katolikus és nem is valamilyen református, "újkeresztény" ) halottbúcsúztatást illetve gyermekszületéskor keresztelőt megrendelni?

Figyelt kérdés
Egy kis magyarázat : szkíta keresztények azok , akik az erőszakos szentistváni térítés előtti kereszténység (Árpád honfoglalóinak sírjában egyenlő szárú kereszteket találtak) hívei, Koppány vezér tisztelői. A "pogány" azt jelenti, hogy nem latin rítusú keresztény, de keresztény és magyar, továbbá Jézus urunkat párthus hercegként ismeri, akinek édesanyja Adiabene Mária párthus hercegnő, az egyház alapítóinak Péter, András, Tamás és Bertalan apostolokat ismeri el.
2009. nov. 22. 13:15
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

(Előző vagyok)

Amúgy úgy látom nem vagyok egyedül, aki ezt egy nagy marhaságnak tartja.

Csak én még arra sem méltatom, hogy cáfoljam.

2009. nov. 23. 18:01
 12/29 anonim ***** válasza:

Amúgy azt bevallom, hogy a sámánista részemről elég durva túlzás volt.

Koppány történetében, beismerem, nem vagyok igazán otthon, de még ha meg is keresztelkedett (bizánci rítus szerint) akkor sem hiszem, hogy hívő lett volna. Ő az ősvallás visszaállításáért szállt síkra.

De hogy valami "szkíta keresztény" lett volna, az a legnagyobb ökörség, amit életemben hallottam.

Mellesleg a magyar-manysi rokonságnak van elég erős nyelvészeti alapja. Habár ez az azonosság nyelvcsere révén is létrejöhetett, amit én valószínűnek tartok.

A parthusoktól, sumerektől, etruszkoktól való származás meg valóban olyasmi, amitől minden értelmes ember rögtön röhögőgörcsöt kap.

Ezeket az elméleteket olyanok találják ki, akiknek közük nincs a történetíráshoz, viszont annál nagyobb nacionalisták, antiszemiták és hungaristák (a szó rosszabb értelmében). Szerintem az ilyeneket kéne gumibottal verni, nem a cigányokat, mert jobban megérdemlik.

Bár ha rajtam múlna, akkor senkivel nem bánnának el így.

2009. nov. 23. 18:08
 13/29 anonim ***** válasza:

Én a 12:12-es vagyok. Reagálnék a történész írására, bár nem nekem szólt.

A manysi kapcsolatra valóban vannak bizonyítékok. Nem is azt vontam kétségbe, hanem azt, hogy az Arvisurában (mármint abban a verziójában, ami a kezembe került), egyszerre vagyunk rokonai a manysiknak, suméreknek, etruszkoknak, alánoknak, hunoknak, meg még vagy tucatnyi másik népnek.

Igazából ez volt nálam, ami leginkább fennakadást okozott az Arvisura kapcsán.

Koppány egyes feltételezések szerint valóban felvette a bizánci kereszténységet (más szerint nem). A lényeg valóban az, hogy ő a szeniorátus oldalán szállt harcba (hiszen a hatalom úgy maradhatott volna nála), viszont ez ellenkezett mind a nyugati, mind a keleti kereszténység által bevett szokásjoggal, a primogenitúrával (amit István képviselt). Emellett ha fel is vette Koppány a bizánci rítus szerint a kereszténységet, túl nagy jelentősége nem lehetett (már csak a fentiek miatt sem), és valószínűleg csak a házasodás miatt tette meg (egyfajta "Párizs megér egy misét" elven).

A gumibottal veréstől viszont elhatárolódom. Én inkább szeretem mindkét oldalt megnézni, megvizsgálni (mégha valamelyik olykor nagyon hihetetlen is), és csak utána ítélkezni felette. Inkább elolvasom a látszólag ostobaságnak tűnő írásokat is, mintsem úgy ítélkezzem felettük, hogy nem is ismerem azt.

2009. nov. 23. 19:11
 14/29 anonim ***** válasza:

Hát, ha úgy vesszük, akkor a Földön ma élő összes népnek rokonai vagyunk. :D

De itt inkább az a kérdés, hogy kikhez állunk a legközelebb.

Azt nem tagadom, hogy Koppány felvette volna a bizánci rítusú kereszténységet, mert nekem is ez rémlik. De ez max. politikai húzás lehetett. Az viszont tuti, hogy egyáltalán nem hitt benne.

A gumibottal veréstől én is elhatárolódom. Ezt csak elméleti síkon mondtam.

Oda is biggyesztettem a végére, hogy leginkább senkit nem kéne.

2009. nov. 23. 19:21
 15/29 anonim ***** válasza:

Hát ja, végülis mindenkinek rokonai vagyunk. :)

És Jézus is magyar volt! Ha nem hiszed, itt ez a jóember (asszony), és megmondja neked a frankót a párthus-sumér eredetről, meg a herceglányról is:

http://www.youtube.com/watch?v=TPSUZuWwauU&mode=related&sear..

Szóval minden szomorúság meg nyomorúság ellenére örülj, mert mi megdöglünk, és csak 144ezren maradnak az igazak. :)

Bár ha azok mind ilyenek lesznek, mint ez a videón, akkor inkább tényleg tegyen el engem a jóisten láb alól. :))

2009. nov. 23. 19:59
 16/29 anonim ***** válasza:

Ez az "őskereszténység" dolog egy marhaság,már bocs.A kereszténység fölvétele előtt a Magyarság tengrista volt, ahogy pl. a Törökök vagy a Bolgárok is.Szerintem ez annyira erőltetett, olyan mintha szégyen lenne, h régen nem keresztények voltunk, erre kitalálnak vmit, h bebizonyítsák, h mi bizony már mindig is keresztények voltunk, gondolom a Hunok is már keresztények voltak :DD Ez az egész alaptalan, és csak arra támaszkodik, h találtak bizonyos kereszteket, de az, h ezek a szimbólumok egyeznek puszta véletlen, a kereszt a tengri vallásban is használatos volt.Teljesen alaptalan ezt a kereszténységgel összefüggésbe hozni.Hatágú, úgynevezett Dávid-csillag Indiában a Hinduista vallásban is előfordul, ugyanúgy pl. Horogkereszt-el jelölik azt hiszem Japánban a térképen a templomokat, de szintén a hinduizmusban is előfordul stb.Vagy pl. különböző ókori írásrendszerekben is előfordulnak kereszt alakú betűk, viszont ugyanolyan alaptalan lenne ezt összefüggésbe hozni a kereszténységgel.

Amúgy szerintem sehol nem lehet ilyesmit megrendelni, amúgy is nagyon kevesen vannak, akik ezt elhiszik, inkább menj rendes templomba ilyenkor.

2009. nov. 25. 00:14
 17/29 anonim ***** válasza:

A horogkereszt a keleti kultúrákban az élet és a bőség jele volt.

Amúgy megjegyezném, hogy a Szovjetunióban 1933 előtt a legnagyobb névértékű papírpénzre (1000 rubeles) egy horogkeresztet nyomtak, annak jeleként, hogy akinek ilyen van, az már tényleg gazdag.

Aztán amikor a nácik megkezdték az előretörést, gyorsan bevonták az összes ilyen 1000 rubelest és a nagy részüket megsemmisítették. Mára már csak kevés maradt belőle.

2009. nov. 25. 10:12
 18/29 anonim ***** válasza:

Én személy szerint abban hiszek, hogy a hunoktól származunk és belső-ázsiai eredetűek vagyunk (nem mongolok!!!! a kettő nem ugyanaz!). Ennek vannak genetikai alapjai is, nyelvi alapjai is, egyszóval nem légből kapott.

Minden bizonnyal keveredtünk finnugor elemekkel is (szerintem nem túl nagy mértékében), de ez mindenkinek a szívügye miben hisz.

A sumer-párthus-stb. elméletekben nem hiszek. PL. a sumeroknak valóban van közük európai népekhez, de nem csak egyhez. A görög nyelvben jóval több a sumer jövevényszó.

De ez lényegtelen is, akár hunoktól, akár sumeroktól, akár szkítáktól származunk. (Mellesleg a szkíta nem egyetlen népet jelölt, hanem egy gyűjtőfogalom volt, ahogy később pl. a türk). A magyarság sem egységes, egyikünk szőke, másikunk fekete; mert egyikünk keletbalti ugor környezetből jött, másikunk belső-ázsiai turáni környezetből, de magyarok vagyunk, és ez a lényeg, a vérszerződés örökösei!

De mint mondtam, nem ez a lényeg. Európában a legutolsó helyen vagyunk mindenféle téren. Nem a múltba kell révedni (ismerni kell, de nam abban élni!), nem önvigasztaló őstörténeteket kell kitalálni.

A múltba menekülés a valós problémák megoldásától szakít el minket.

2009. nov. 27. 12:01
 19/29 A kérdező kommentje:

Én vagyok az eredeti kérdésfeltevő.

Végigolvasva a válaszokat kuncogva kell megállapítanom, hogy csak egy válaszadó

kísérelt meg az eredeti kérdésemre válaszolni :

„Amúgy szerintem sehol nem lehet ilyesmit megrendelni, amúgy is nagyon kevesen vannak, akik ezt elhiszik, inkább menj rendes templomba ilyenkor.”

A hozzáfűzött magyarázatomra olyasmiket mondtatok,hogy hülyeség, marhaság, ostobaság

valamelyikőtök még a gumibottal verést is emlegette. Úgy gondolom, hogy nem a dogmatikus elveket hivők, hanem az új utakat kereső emberek viszik előre a világot. Helytelen dolog ledorongolni valakit azért, mert új utakat keres és másképp magyaráz valamit. Hozzáállásotok nagyon emlékeztet valamire, úgy éreztem magamat mint ahogy Jézus urunk érezte magát amikor az üvöltöző, öklét rázó csőcselék előtt állt annak idején. Arról biztos nem hallottatok, hogy sem Jézus, sem apostolai nemzetiségüket tekintve nem voltak zsidók, ?

A 20 éves történészpalántának üzenem, hogy még fejlessze a tudását, ez a néhány év még nem volt elegendő arra hogy kikupálódjon és még nem tudja, hogy az alapvető ellentét a legősibb ragozó nyelvű népek és az őket sakkban tartó szemita eredetű népek között volt és van már évezredek óta. Ennek megfelelőek a vallásaik is : anyajogú a ragozó nyelvű népeké ( tisztelik a nőket és az édesanyákat ), apajogú, erőszakos férfiuralom jellemző a szemita eredetű vallásokra ( zsidó, muszlim , zsidókeresztény ).

Érdekelne a válaszadó között hányan vannak hitgyülekezetesek, Jehova tanúi, agyatlan szdszesesek vagy magyarul beszélő idegenek, mivel erős a gyanúm, hogy egy ilyen társaságba keveredtem. Amúgy pedig én itthon vagyok a saját hazámban és büszke vagyok a magyarság hagyományaira. És higgyétek, el nem vagyunk kevesen. Az igazság velünk van

( vagy odaát van ;-)

2009. nov. 27. 14:25
 20/29 anonim ***** válasza:

Véletlenül tévedtem újból ide, én vagyok az, aki javasolta, h menj rendes templomba :)

A legutolsó kommentedre reagálnék annyit, h katolikus vagyok és én is kifejezetten büszke vagyok a Magyarság hagyományaira, de csakis a valódi, megalapozott hagyományokra, nem erőltetett, politikai és egyéb eszmei érdekek miatt mesterségesen létrehozott elméletekre.Az általad fölvetett ún. szkíta kereszténység pedig szerintem pont ebbe a kategóriába tartozik.Konkrétan úgy gondolom, h ez a teória azért került megalkotásra, mivel egyes emberek irtóznak attól a gondolattól, h Jézus eredetileg zsidó volt, ill. bármiféle összefüggéstől a kereszténység és a judaizmus között, ezért ezt kikerülik úgy, h azt föltételezik, h Jézus előtt is voltak már keresztények stb., pedig ez teljesen megalapozatlan, nincs semmiféle ésszerű, kézzelfogható nyoma ennek.A talált keresztekről pedig már korábban kifejtettem a véleményemet.Engem ez az egész dolog valahogy olyan gondolatmenetekre emlékeztet, mint amikor olyasmikről olvastam, h a Magyar ősi hitvilág nagyon közel állna a germán odinizmushoz (Ásátrú), sőt olyat is hallottam már, h szint egyezi, tehát mondhatni, h az Ősmagyarok odinisták voltak, Wotan-t tisztelték, csak éppen másképp nevezték.Azok a személyek, akik ezt az álláspontot képviselik, általában (saját bevallásuk szerint is) nácik, az északi, ill. főként germán népek(tévesen:"árja") felsőbbrendűségének feltétlen hívei, ezért valahogy saját magukat is be kell vonniuk ebbe a körbe, ahhoz, h ugye ne kelljen bevallaniuk önmaguknak, h az általuk istenített eszme szerint alsóbbrendűek lennének.Továbbá olyat is láttam már, h vki a Magyar kultúrát kifejezetten északinak,a germán kultúrához legközelebb állónak mondta, pedig ez még véletlenül sem lehet helytálló állítás, mivel a két kultúra/hagyomány köszönőviszonyban sincs, sem a vallást tekintve, sem pedig egyéb vonatkozásban.Persze nem hiszem, h téged ilyesfajta indíttatás vezérelne, már azért sem, mert ezek az emberek a kereszténységet minden formában, alapból elutasítják, azért írtam le, mert szerintem a gondolkodásmód ugyanaz, légből kapott megállapítások gyűjteménye egy kívánt tény valódiságának bebizonyítására.Náluk az, h "árják" vagyunk, nálad az, h a kereszténységnek nincs köze a judaizmushoz, ill. , h mi Magyarok már mindig keresztények voltunk, valamint ha jól értelmezem, azt is vallod, h mi vagyunk a legősibb nép, legősibb nyelv stb., mondjuk sztem ez is alaptalan.

Egyébként azt kritizálod, h itt egyesek a "dogmatikus utakhoz" ragaszkodnak, és kifogásolod, h ledurrognak , amiért "új utakat" keresel, másképp magyarázod a dolgokat, holott pont ezzel a szöveggel dobálóznak a különböző, általad is említett, szekták, úgy hogy nem tudom miért van akkor pont neked problémád ezekkel a szektákkal.Abszolút nem vagyok híve egyik ilyen szervezetnek sem (Hit Gy., JT stb.), pont azért, mert ők is tényeket ferdítenek el, nyugati kultúrszennyt terjesztenek, őket mondjuk inkább elsősorban üzleti célok vezérlik, sajnos egyre több labilis ember bedől nekik, úgy hogy nem elképzelhetetlen, h itt is akad a válaszadók között, mivel ezt az oldalt előszeretettel használják a hamis tanításaik terjesztésére.

Hogy visszatérjek a kérdés eredeti lényegére, azt tudom javasolni, h amennyiben nem értesz egyet, nem tudsz azonosulni a keresztény egyházakkal, akkor inkább fordulj a VALÓDI ősmagyar hitvilághoz, a sámánizmushoz, tengrihez, ahelyett, h alaptalan,mesterséges vallási teóriákkal azonosulj.Még egyszer elmondom, nem szégyen az, h az őseink nem voltak keresztények, különben is úgy gondolom, h a különböző vallások csak más-más formái az Isten tiszteletére, nem hiszek abban, h y vallás rossz, hamis, sátáni, gonosz, helytelen stb.Viszont az alaptalan érekből létrejött vallásokat, mint az említett szektákat főként, de az őskeresztény elméletet kizárnám ebből a körből.

Végszóként pedig annyit, ha "pogány" szó nem azt jelenti, h "keresztény és Magyar", hanem első sorban azt, ha vki nem tartozik egyik világvalláshoz sem, tehát pl. tengrista, továbbá pedig (tévesen) sokszor az ateistákra is használják, de a lényeg a "pogány" és "keresztény" teljesen kizárja egymást.

2009. dec. 20. 07:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!