Mi az adventisták és a pünkösdiek között a különbség?
Kedves Kérdésfelvető!
Elég nagy különbség van a két felekezet közt. Míg az utóbbi a jelekre teszi a hangsúlyt, és az un. "Szent Szellem" szerepét hangsúlyozza az életében, az előbbi Krisztus visszajövetelének fontosságát hangsúlyozza, és egy konzervatívabb protestáns irányvonalat képvisel.
Az adventmozgalom az 1800-as évek elején született, míg a pünkösdi mozgalom az 1900-as évek elején született, de abban közösek, hogy mindkettő Amerikából indult ki.
A pünkösdi jelek: a Szent Szellemben való alámerítkezés jele a "nyelveken szólás" az Isten Igéjének hirdetését kísérő jelek a csodálatos gyógyulások.
Az adventistáknál a hangsúly a megszentelődésen van, ami Krisztus áldozatából fakad és szükséges ahhoz, hogy Krisztus eljövetele előtt legyen hiteles és szent népe Istennek.
A pünkösdiek vasárnapot tartanak, az adventisták szombatot. A pünkösdiek prófécia értelmezése futurisztikus, vagyis minden próféciát a jövőre értelmeznek, az adventisták a történeti folytatólagos beteljesedésben hisznek. Ez utóbbiból következik, hogy az adventisták konzervatívak, hiszen a történeti beteljesedés folytán a reformációt vallókat hitbeli elődeiknek tekintik, énekeiket éneklik, szokásaikat átvették. A pünkösdiek sokkal liberálisabbak könnyűzenei énekeket énekelnek, éltmódjuk is világiasabb.
Remélem tudtam segíteni, ha részletesebben is érdekel nyugodtan írj, és akkor leírom a további tanbeli különbségeket is..
Üdvözlettel: Péter
(Bibliaház Gödöllő)
kedves Péter, köszönöm, hogy írtál.
igen, kérem, hogy írj légy szíves többet
Te milyen vallású vagy?
Hozzátennék pár dolgot Péter válaszához, aki adventista. Felmentem a honlapjára. :) Én pünkösdi gyülibe járok.
Valóban majdnem mindent jól tud, de a pünkösdiek sem csak a jövőre vonatkoztatnak minden próféciát, van egy csomó, ami már beteljesült. Az életmódunk külsőre valóban világiasabb, lehet farmerben járni istentiszteletre, eszünk húst, alkoholt is ihat, aki szeretne. Én szoktam. Sok gyüliben valóban modern dicsőítés megy, de sok helyen hagyományos himnuszokat énekelnek. Nekem, személy szerint a modern jobban tetszik, de ízlés dolga.
Viszont amiben hasonlítanak: persze mindenhol vannak kivételek, de mindkét irányzat nagyon komolyan veszi a Bibliát, a benne található parancsokat is (Péterrel most nem szeretnék a szombatról vitatkozni), és igyekszünk az egész életmódunkkal ezt tükrözni, akkor is, ha a többségi társadalom esetleg nem érti.
Ja, és bírom az adventistákat.
Én is bírlak...főként, ha ilyen kedveseket írsz! ;-)))
Visszatérva a témához:
A pünkösdi szemlélet szerint a történelmi egyházak húsvét és pünkösd közt megrekedtek. Tudják ugyan, hogy Jézus meghalt és feltámadott, de hiányzik náluk a "pünkösdi erő". Szerintük szükséges a szellemkeresztség, aminek a jele egyértelműen a nyelvekenszólás.
Az adventistáknál is nagy hangsúly van a Lélek munkáján az emberi életben, azonban ők a nyelvekenszólást a Lélek ajándékának tekintik, és mint ilyet nem tartják szükségszerűnek. Szükségszerűnek tartják viszont a megszentelődést, aminek meg kell látszania az egyén életén, szokásain. Hangsúlyozzák az egészséges életmód szerepét, az ép testben ép lélek elv alapján.
A pünkösdiek szerint az ember testből, lélekből és szellemből áll. Ez utóbbin van a hangsúly. Az adventisták azt vallják, hogy az ember élő lélek, nincs testtől független lélek.
A futurisztikus beteljesedést én elsősorban a Jelenések könyve értelmezésre gondoltam, az adventisták szerint nagy része már beteljesedett, a pünkösdiek szerint pedig nagy része még előttünk áll. A pünkösdiek hisznek a zsidó nép teljes megtérésében, az adventisták pedig nem tulajdonítanak szerepet a zsidóknak a végidőben. Nagy különbségek vannak a halál utáni élet értelmezésében is, de úgy gondolom, megadom a lehetőséget másoknak is, hogy hozzátegyenek még ezekhez...
Üdvözlettel: Péter
(Bibliaház Gödöllő)
Két hatalmas és lényeges különbséget mondanék:
1. Jézus keresztáldozatának a jelentősége
Az adventisták szerint a "vizsgálati ítélet" nevezetű tanításuk alapján abban hisznek, hogy Krisztus kereszten elvégzett munkája nem teljes. A halála és kifolyt vére csak egy része a kifizetett árnak, ennek befejezéséhez a hívőknek meg kell tartania az ószövetségi törvényt. Aki nem tartja meg a törvényt, nincs megváltva és csak a törvény megtartása által válhat igazzá és csak ez garantálja azt, hogy a bűneik el lesznek törölve. Továbbá Jézus ugyan elvette a bűneinket de nem bocsájtotta meg azokat, és a Sátánnak is része lesz a megváltásunkban. Isten rá fogja helyezni majd a bűneinket, és ő fogja elvinni azokat, ezzel válik teljessé a megváltásunk. Az adventisták szerint 1844 óta folyamatos engesztelés folyik a mennyei szentélyben.
Ez teljesen ellentmond szinte az összes protestáns egyház és Isten Igéjének tanításával. Jézus a kereszten azt mondta, hogy "Elvégeztetett.", az áldozata egyszeri volt és tökéletes:
"Ekkor ezt mondotta: Ímé itt vagyok, hogy cselekedjem a te akaratodat. Eltörli az elsőt, hogy meghagyja a másodikat, Amely akarattal szenteltettünk meg egyszer s mindenkorra, a Jézus Krisztus testének megáldozása által. És minden pap naponként szolgálatban áll és gyakorta viszi ugyanazokat az áldozatokat, amelyek sohasem képesek eltörölni a bűnöket. Ő azonban, egy áldozattal áldozván a bűnökért, mindörökre űle az Istennek jobbjára, Várván ímmár, míg lábainak zsámolyául vettetnek az ő ellenségei. Mert egyetlenegy áldozatával örökre tökéletesekké tette a megszentelteket. Bizonyságot tesz pedig erről mi nékünk a Szent Lélek is, mert minekutána előre mondotta: Ez az a szövetség, melyet kötök velök ama napok után, mondja az Úr: Adom az én törvényemet az ő szíveikbe, és az ő elméjökbe írom be azokat, Azután így szól: És az ő bűneikről és álnokságaikról többé meg nem emlékezem. Ahol pedig bűnök bocsánata vagyon, ott nincs többé bűnért való áldozat." Zsid 10:9-18
2. Az adventista egyház William Miller hamis próféciájára épül. Szerinte 1844-ben kellett volna Jézusnak visszajönnie. Miután kiderült, hogy ez nem teljesedett be, Willam megtért ebből, Ellen Gould White prófétaasszony pedig 'kitalálta', hogy a dátum jó volt, csak az esemény nem. Ennek elkendőzésére jött létre az első pontban említett vizsgálati ítélet tanításuk, és gyakorlatilag ezzel indította el az adventista irányzatot.
A pünkösdi gyülekezetek eredete ezzel szemben Jóel próféciájának újbóli beteljesedésével indult:
"És lészen azután, hogy kiöntöm lelkemet minden testre, és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok; véneitek álmokat álmodnak; ifjaitok pedig látomásokat látnak. Sőt még a szolgákra és szolgálóleányokra is kiöntöm azokban a napokban az én lelkemet." Jóel 2:28-29
Az Apostolok Cselekedeteiben ezt az Igét idézi Péter apostol és az utolsó napokra vonatkoztatja:
"És lészen az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Lelkemből minden testre..." Csel 2:17
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!