Mit jelent a böjt a keresztényeknek?
Kedves Silver barátom! :) Én nem haragszom rád és mégcsak nem is neheztelek rád.
Én úgy gondolom,hogy mindannyian akik itt vagyunk azért vagyunk itt mert beszélgetni szeretnénk,beszélgetni akarunk olyan témákról amelyek a mindennapjainkbol hiányoznak(általában.
Itt bátrabb az ember,nyíltabb az ember és nincsenek se gátlások se korlátok(bizonyos értelemben mondom ezt).
Na szóval,te írtál én írtam és talán megvitatunk valamit vagy vitatkozunk valamin,dehát ebben nincs semmi rossz mert csak beszélgetünk.
Lehet,hogy holnap már egy másik témánál "egyoldalon"leszünk,ez itt így működik.
Én mindem esetre örülök a beszélgetésnek, és :)...szívesen máskor is! :)
Az Úr Áldjon!
Szia Zitus!
Sajnos ma a böjt fogalma igencsak eltorzult, a hústól való tartozkodást értik rajta, pedig sokkal többről van itt szó! Az igazi böjt teljes megtartóztatást jelent minden ételtől! Böjtölni általában azért szoktak az emberek, hogy megtisztítsák a szervezetüket a salakanyagoktól.
Van egy nagyon híres könyv, én 3 évig vártam rá az antikváriumban, hogy hozzájussak, az a címe, hogy a böjt csodája. Ebben arra biztat mindenkit a szerző, hogy heti egy napon tartóztassa meg magát az evéstől ,és jó sok tiszta vizet igyon, így a szervezet tud pihenni és regenerálódni.
Sajnos gyermekkorunktól fogva hozzászoktatjuk a szervezetünket a folyamatos evésre, így soha nem tud megpihenni az emésztőrendszerünk, pedig neki is szüksége lenne időszakonként a pihenésre, regenerálódásra. Ezen túlmenően azt ajánlja a szerző, hogy évente 2-4 alkalommal tartsunk több napos böjtöket, ahol teljesen ki tud tisztulni, és méregteleníteni tudja magát a szervezet.
A helyes böjt az egészséges életmód része, ajánlom figyelmedbe ezzel a témával kapcsolatosan Szabó Attila előadását a böjt csodája címen, melyet le tudsz tölteni a gödöllői Bibliaház életmód menüjéből: [link]
Attila saját életében most is megtapasztalhatta, hogy mit jelent a böjtölés. Nagyon komoly betegségből szabadult meg, sokan vállalták a komoly ima küzdelmet és böjtölést érte. Isten meghallgatta ezeket az imádságokat és meggyógyította őt. Ahhoz azonban, hogy ilyet tudjon az ember vállalni magáért, vagy másokért szükséges az előbbi egészségügyi böjt gyakorlása.
Üdv. Péter
Kedves Péter
Egyetértek veled, a böjtnek meg van a helye az egészséges élet fentartásához. Bár éltek emberek, akár 100 éug is úgy, hogy soha nem böjtöltek.
Van egy ismerősöm, aki heti böjtöt tart, nem vallási, egészségügyi szempontból, lé napokat és víz napokat is tart, bizonyos időközönként. És mivel ezt úgy 10 éve csinálja, látványos a változás rajta. Hiszen fiatalabb, energikusabb most ennyi idő után, mint mielőtt elkezdte.
Engem inkább az érdekelt volna, vallási szempontból, ma van-e jelentősége a böjtnek? Ma Isten hogyan tekint a böjtre?
A bibliai időkben az emberek különféle okok miatt böjtöltek, melyeket helyeselt Isten. Voltak, akik a bűneik miatti mélységes bánatukban böjtöltek (1Sámuel 7:4–6). Mások azért, hogy Isten kegyéért esedezzenek, vagy a vezetését kérjék (Bírák 20:26–28; Lukács 2:36, 37). Megint mások azért, hogy jobban tudjanak koncentrálni elmélkedés közben (Máté 4:1, 2).
A Biblia azonban olyan böjtökről is említést tesz, melyeket Isten nem helyeselt. Saul király például böjtölt, mielőtt egy szellemidézőtől tudakozódott (3Mózes 20:6; 1Sámuel 28:20). Gonosz emberek böjtöt hirdettek, például Jezabel, valamint azok a fanatikusok, akik meg akarták ölni Pál apostolt (1Királyok 21:7–12; Cselekedetek 23:12–14). A farizeusok arról voltak ismertek, hogy rendszeresen böjtölnek (Márk 2:18). Jézus viszont elítélte őket, és Istennél sem értek el vele semmit (Máté 6:16; Lukács 18:12). Jehova egyes izraeliták böjtjét sem fogadta szívesen a helytelen viselkedésük és a rossz indítékuk miatt (Jeremiás 14:12).
Ezekből a példákból láthatjuk, hogy nem maga a böjtölés az, amiben Isten kedvét leli. Ám a múltban Istennek sok olyan őszinte szolgája volt, aki böjtölt és elnyerte a helyeslését. De akkor böjtöljön egy keresztény, vagy se?
Kedves Zitus!
Tapasztalatból mondom, hogy aki soha nem böjtölt, és egyszer csak elkezd minden előzmény nélkül, az hamar rosszul lesz, és egy életre megutálja még a gondolatát is! Számos ilyen emberrel találkoztam, és jómagam is követtem el hibákat ezen a területen.
A szervezetünk szokásaink rabságában él. Ha tudatosan jó szokásokat alakítunk ki, akkor a szervezetünk ehhez alkalmazkodik. Ezért fontos, hogy szépen fokozatosan szoktassuk magunkat ezekhez a dolgokhoz és ne ész nélkül fussunk fejjel a falnak. A böjt is csak egy eszköz! Nem ettől válik az ember jóvá, vagy rosszá, de segít abban, hogy gyakoroljuk pl. a mértékletességet!
Nagyon ajánlom a hanganyagot, és kíváncsi vagyok a véleményedre!
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!