Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova Tanú gyerekeinél...

Jehova Tanú gyerekeinél hogyan működik ez?

Figyelt kérdés

Mostanában, hogy közelednek a ünnepek, gyakran eszembe jut, hogy a Jehova Tanúk hogyan oldják meg ezeket a gyerekeikkel? Azt tudom, hogy náluk nincs karácsony, gondolom, nem is mennek ki adventi vásárra sem, de mi van pl. az oviban, iskolában? Az én gyerekem ovijában már ezen a héten is karácsonyi zene szól a magnóból, a kisfiam Mikulás-dalokat fúj egész nap, karácsonyi díszeket készítenek ilyesmi. Ti ezt hogyan reagáljátok le? Hogyan oldjátok meg, hogy a gyerek ne találkozzon az oviban a Mikulással, ne tanuljon ehhez kapcsolódó dalokat stb.? Vagy ez kivédhetetlen, de otthon nem engeditek énekelni? Itt most elsősorban kicsi gyerekekről beszélek, ovis korúakról, akik még nehezen értik, hogy ez vagy az "nem tetszik Jehovának".

És ha már itt tartunk: vannak Jehova Tanú pedagógusok? Ha igen, akkor az ő osztályukban nincs karácsony, szülinap, anyák napja?

2013. nov. 28. 08:12
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Volt régebben egy ismerős JT-család. A gyerekek semmiféle ünnepségen nem vettek részt az óvodában és az iskolában, továbbá nem is szerepeltek semmilyen műsoron; és ha párizsi volt tízóraira, nem ehették meg. Én ennyit tudtam róluk, mást nem. (Az óvónők maximálisan tolerálták mindezt.)

Az a kérdés, hogy vannak-e JT pedagógusok, és ha igen, akkor hogyan oldják meg ezeket a helyzeteket, bennem kb. egy éve merült fel. Az oldalon rendszeresen író egyik JT azt válaszolta, hogy vannak, és hogyha az igazgató megértő, akkor nincs ebből probléma; azt állította, hogy náluk a ~200 fős gyülekezetben 5 pedagógus végzettségű személy van, de nem aktív mindegyik.

Én megkérdeztem akkoriban egy ismerőst is, náluk a szintén ~200 fős gyülekezetben egyetlen aktív pedagógus sincs. (Egy olyan személy volt csak, aki nyugdíjazása után lett JT.) Más gyülekezetekből két pedagógust ismert, de részletekkel nem tudott szolgálni. Azt is elmondta, hogy egy közeli rokona is érintett volt; és mivel nem tudta összeegyeztetni a hitével a karácsonyi és egyéb ünnepségekre való felkészülést, szervezést stb., inkább más munkakörben helyezkedett el.

Azóta pedig két olyan volt tanúval beszélgettem, akiknek pedagógus diplomájuk van, de egyikük sem dolgozik a szakmájában. (Nem hitelvi, hanem más okok miatt; de mindegy is, mert már nem tanúk.)

2013. nov. 29. 08:24
 12/18 anonim ***** válasza:

Párizsit miért nem ehetnek a Jehova Tanúi?

2013. nov. 29. 10:24
 13/18 anonim ***** válasza:
Azt mondták, azért, mert vért tartalmaz(hat). Nekem fogalmam sincs, de simán elképzelhetőnek tartom, hogy tényleg volt vér akkoriban (olyan 15-16 éve) egyes húskészítményekben.
2013. nov. 29. 11:38
 14/18 KZitus ***** válasza:
63%

Szervusz

Azt figyelem a válaszokban, hogy egyesek mennyire elítélik a JT szülőket, amiért az igazságra szeretnék nevelni a gyermekeiket!

Mert mi igazság van a mikulásban, vagy a karácsonyban? Csak gondolkodjanak el azok, akik ilyen "örömteli" ünnepben részesítik a gyermekeiket, hogy hányszor kell "lódítani" a gyermeknek ahhoz, hogy örömben legyen részük.

Mi naponta, hetente, vagy bármikor igyekszünk örmteli körülményeket teremteni a gyermekeinknek úgy, hogy közben mindig az igazat mondjuk nekik

Az ajándékot nem kell hazugságba csomagolni, hogy örömet okozzak a gyermekeimnek(fiam, lányom) van.

Amikor hazajött a lányom(annak idején) az iskolából, nevetve mondta el, hogy az egész osztályt átverték a szülők mikulás környékén. Nekünk pedig megköszönte, amiért nem csaptuk be, elmondtuk az igazat. Amikor ajándékot hoztam neki, megkérdeztem, jobb lenne, ha várnék néhány napot és a cipőjébe tenném? Azt kérdezte "anya viccelsz"?

Egyébként óvónő és pedagófus is van a Tanú ismerőseim között.

Üdvözöllek.

2013. nov. 29. 12:09
 15/18 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat, főleg azokét, akik az eredeti kérdésem tartalmánál maradtak, érdekes dolgokat tudtam meg belőlük. A párizsis dolgot én sem értem, miért nem lehet megenni, én magam is keresztény vagyok - nem Tanú -, nem eszem véres ételeket, de a párizsi azért belefér. (Vagyis beleférne, de nem eszem, mert nem szeretem.)

Nem ítélem egyébként el őket, hogy nem tartanak ünnepeket, nem vagyunk egyformák, én tényleg inkább a kivitelezésre voltam kíváncsi, hiszen ugye náluk/nálatok nem arról van szó, hogy egyszerűen nem szokás ezeket megtartani, hanem komolyan bűnként van kezelve, amitől minden körülmények között tartózkodni kell, ha jól tudom.

Annak külön örülök, hogy a pedagógusok nagy része megértő, így a gyerekeknek sem olyan kínos ez az egész.

2013. nov. 29. 12:19
 16/18 anonim ***** válasza:
Eléggé sivár lehet a tanúk gyerekeinek az élete. Az ünnepek teszik széppé. Ti mesélni sem szoktatok, csak a Bibliából olvastok fel számukra. A Mikulást, angyalt, húsvéti nyuszit nem becsapásnak kell venni, hanem mese figurának. Abban sincs semmi izgi, ha a gyerek előtt vásárolják meg az ajándékokat. Tudja, hogy apa, anya veszi. Az ünnep várásnak, készülődésnek megvan a maga öröme. A nem keresztény felekezeteknek is vannak ünnepeik, amire ajándékokat adnak. A Mikulás és Karácsony nélkül is örömet okoznak gyermekeik számára.
2013. nov. 29. 20:32
 17/18 anonim ***** válasza:

Kedves KZitus!

Én például nem hazudok a gyermekeimnek a Mikulással és karácsonnyal kapcsolatban, úgyhogy légy szíves ne általánosíts (mert az is hazugság)...

Üdv.

2013. nov. 29. 20:45
 18/18 anonim ***** válasza:

Eléggé sivár lehet a tanúk gyerekeinek az élete. Az ünnepek teszik széppé.

------

Kedves válaszoló, ugy gondolom ha a gyermekek életét csak az ünnepek teszi széppé, az nagyon szomorú egy élet.

A gyermekeink életét MINDEN NAP széppé kell tenni.

A fiam közben felnött, apuka lett, két szép édes, jópofa kislánya van, 2 és 4 évesek.

A menyem is nagyon aranyos, kedves, vidám. A hitünk egyforma, így nincs semmi probléma családon velül az ünnepekkel kapcsolatban.

A felnött fiam, sokszor megköszönte hogy neveltük, és többször hallottam töle, hogy sok mindent úgy szeretne csinálni mint ahogyan mi neveltük öt. Szereti a családját, sok a játék, az esti olvasás /mese is / a kirándulás, és az ajándék osztás is. De ezt tanulják a gyerekek is, már most öröm van a kis arcocskájukon, ha valami apróságot ajándékba adnak,.....

2013. nov. 30. 06:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!