Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a katolikus egyház állásfog...

Nagylzs kérdése:

Mi a katolikus egyház állásfoglalása a házasságtörésről?

Figyelt kérdés
Bővebben: ha valaki házasságtörést követ el, akkor az alól hogyan nyerhet feloldozást? Az világos, hogy meg kell bánni és hogy meg kell gyónni. De ezen kívül van-e még más feltétele? Vagy elegendő az is ha megbánja és egy papnak meggyónja?

2013. nov. 19. 22:10
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

A beismerésen mellett max el kell mondanod egy imát, olvasni a bibliából, elmenni egy misére vagy ilyesmi.

Pénzt nem szoktak kérni.

2013. nov. 20. 10:25
 12/17 A kérdező kommentje:

> Hétköznapi nyelven?

> Mond meg a párodnak, hogy megcsaltad és ne hazudj a szemébe!

Nem csaltam meg senkit. Sőt, jelenleg nincs párom. Semmi szükség személyeskedésre. Nem a te véleményedre voltam kíváncsi, hanem a katolikus egyház állásfoglalására. Persze attól még megírhatod a véleményedet, de akkor ne nekem címezd mert erre nem vagyok kíváncsi.

> Jézus: amit akarsz, hogy veled ...... - remélem tudod, hogyan folytatja.

Igen tudom hogy folytatódik, de egy idézet az nem egyenlő a katolikus egyház állásfoglalásával. Külön kértem hogy ne idézeteket írjatok. Nekem a hivatalos állásfoglalás kell, nem egy idézet.

Sikerült válaszolnod olyanokra amiket nem kérdeztem. 90%-ban kb. erre számítottam, mert ez egy ilyen hely. Azért remélem hogy valaki megírja a tutit.

2013. nov. 20. 12:40
 13/17 A kérdező kommentje:

> A beismerésen mellett max el kell mondanod egy imát, olvasni a bibliából, elmenni egy misére vagy ilyesmi. Pénzt nem szoktak kérni.

Igen, azt gondoltam hogy pénzt nem kérnek. Sőt azt is tudom hogy a gyónás végén adnak penitenciát. Pl. hogy mennyit kell imádkoznod, vagy milyen módon kell vezekelned.

Milyen más feltétel van még? Semmi más? Akkor tehát ebbe belefér az is, hogy a házastársának el se mondja? Az elhallgatás az vajon (az egyház álláspontja szerint) a bűnbánat hiányának bizonyítéka, és kizárja a bűnbocsánatot? Személy szerint én úgy érzem hogy nem zárják ki egymást. El tudom képzelni hogy valaki elhallgathat egy ilyesmit, és közben mégis nagyon bánhatja.

De most nem az a kérdés hogy ki mit érez, hanem hogy mi az egyház álláspontja.

2013. nov. 20. 12:44
 14/17 anonim ***** válasza:
Az, hogy bűn. És nem elég meggyónni, nem is szabad többször elkövetni. Inkább a házasság rendbehozatalán kell igyekezni.
2013. nov. 20. 13:03
 15/17 anonim ***** válasza:
Bocs, átfogalmazom, mert hülye lett az előző mondatom: nem elég meggyónni, az is nagyon fontos, hogy ne kövesd el újra!
2013. nov. 20. 13:05
 16/17 anonim ***** válasza:

Ha elmegy az illető gyónni, akkor ott a pap meg fogja mondani a penitenciát, ami nem csak imából, meg Szentírásolvasásból állhat, hanem mondjuk abból is, hogy el kell mondania a párjának. A házasságon kívüli kapcsolatot mindenképp meg kell szakítani.

Mivel nem vagyok pap, így nem tudom, hogy milyen feltételeket lehet ilyenkor szabni, de mivel a cél a házasság rendezése, és annak az alapja az őszinteség, ezért úgy gondolom, hogy el kéne mondani a megcsalást.

A szentgyónás nem egyéni gyógymód, hanem a közösségbe való visszatérésről szól. Ha valaki lopott, akkor azt is jóvá kell tenni. A megcsalást is ugyanígy jóvá kell tenni. Nem elég csak Istennel rendezni a dolgokat, hanem az embertársakkal is kell.

2013. nov. 20. 22:04
 17/17 A kérdező kommentje:
Ezek szerint a bűnbocsánat világi feltételeit a pap szabja meg? Ez elég érdekes, nekem úgy tűnik mintha egy ember (a pap) hivatalosan ítélkezne egy ember fölött.
2013. nov. 21. 08:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!