A meditációban fontos, ilyen nehéz pózokban ülni?
Tudjátok, mint a lótusz ülés.... Én szoktam meditálni, monjuk nem mesteri szinten, hanem ellazítom magam, fekszek, vagy kényelmesen hátra dölök, és elképzelek szép helyeket...stb. Egyszer annyira ellazultam, hogy nem éreztem a testem... mintha nem is lett volna...
De, általába akit meditálni látok, mindig lótusz ülésben...stb. Fontos ez? Vagy csak megszokás?
Nem nem fontos, söt épp az a lényege a meditálásnak hogy ellazulj, és kikapcsold az agyadat. a kezdöknek mindnképpen fontos hogy kényelmes pózban legyenek, aztán egyre nagyobb önuralom gyakorlással akár féllábon is sikerül kikapcsolni az agyadat.
de vigyázz a meditáció veszélyes is lehet, akár szellemi problémakat is okoz, ha nem megfelelöen csinálod, olyan nagyon kikapcsolhat hogy szó szerint nem tudsz vissza térni. ezért is tanácsos egyhivatalos jóga oktatót találni. azt hiszem joginak hívják.
ha kezdő vagy akkor egyenes végtagokkal a jobb mert akkor tud áramolni az energia a testedben.Ha már sokszor szoktál szerintem akkor gyakorolhatod először a török, utánna meg a lótusz ülést.sok sikert!!
AloHa^^
Egyáltalán nincs jelentősége, hogy milyen pózban meditálsz, csupán egy a lényeg: kényelmes, ülő testhelyzetben csináld.
Patandzsali a Jóga Atyja ennyit ír a megfelelő Ászanáról (meditációs ülő testhelyzetről):
"Ászana az, amely szilárd és kényelmes."
Azért fontos ülő testhelyzetben meditálni, hogy ne aludj el közben. Ha keresztbe tudod tenni a lábad (nem fontos, hogy lótusz legyen, elég akár egy sima törökülés), akkor az elme összpontosító képessége nagyobb.
Az összpontosítás tárgya pedig az igazi meditációban Önmagad, nem pedig egy gondolat vagy kép az elmében.
Ajánlom figyelmedbe az alábbi linket:
Szia, én vagy törökülésben szoktam (a keresztbe tett láb jó, de a török ülés nem olyan szimmetrikus mint a lótusz) vagy egy széken ülve, egyenes háttal, lábaim a padlón. A póz csak annyiban fontos, hogy
-el tudj lazulni, de ne aludj el
-egyenes legyen a gerinced
-minél szimmetrikusabb legyen a testtartásod, hiszen a spirituális középpontodat keresed (gondolom azért meditálsz) tehát akkor a testet is jó összhangba hozni.
Freya
Kedves Kérdező!
Az attól függ, hogy mit tekintesz meditációnak!
Magam csupán a buddhista gyakorlatokról tudok mit mondani (utálom a pontatlan és művi meditáció kifejezést)
Nos, a buddhista gyakorlásnál rendkívül fontos a testtartás. Gyakrabban használjuk a vadzsra vagy un. fél-lótusz ülést és magas párnával támasztjuk meg a testünket. A zazenben pedig mindezt extra szigorúan veszik. Törekedni kell a minél egyenesebb tartásra. Hogy ülésed rendíthetetlenséget, erőt és éberséget sugározzon mindez azonban a a tested helyes tartásából és ne az izmok feszességéből származzon.
A buddhista gyakorlás rendszere:
Szattipathana (az éberség alapjainak kiművelése)
Szamatha /tib.: Shiné/ (nyugodt időzés illetve koncentráció, meghatározott tárgyakon)
Vipasszána /tib.: Lahtong/ (belátó bölcsesség)
A szamatha és a vipasszána együttes gyakorlása.
sétálómeditáció
zazen
Jidamokra vonatkozó szádhanák a test (a testtartás, a légzés, mudrák, felajánlások, leborulások) a beszéd (mantrák, magszótagok, imák, szútrák recitációja) a tudat (megelőző /fenti/ gyakorlatok, vizualizáció kibontakoztatási, egyesülési és feloldási szakaszai) visszatérés az ürességbe.
Álomjóga
Mahamudra és/vagy Dzogchen
Amit fentebb vagy épp nálad olvastam az nem tekinthető tradicionális gyakorlatnak, inkább valami xx. századi relaxációs technikának.
Ha ezt csinálod és mentális tréning a célod akkor ezzel nincsen semmi baj, csak a kettőt ne mossuk össze. Ahogy a vallásos ima és a neurolingvisztikus programozásnak sincsen sok köze egymáshoz
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!