Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek "Darwin...

Mi a véleményetek "Darwin megölte istent? " című videóról?

Figyelt kérdés

http://www.youtube.com/watch?v=XSOSfBQWfvg

1 órás videó.

Szerintem túlzás egy kicsit, mert Darwin nem merte kiadni egyből az elméletét annak idején, de a lényeget elmondja összeegyeztethető a keresztény vallás és az evolúció.

Valamint hevesen kritizálja Richard Dawkins, Önző gén c. művét és a memetikát, tudományos, filozófiai szempontokból.

Mi a véleményetek a videóról?

2013. nov. 2. 21:35
1 2 3 4
 21/31 Grielean ***** válasza:
100%

"Nem igazán az a lényeg, hogy bizonyítani vagy cáfolni lehet-e hanem az, hogy így is, úgy is a hitnél maradunk. Nincs olyan, hogy nem hiszel semmibe. Talán csak ha nihilista vagy, de szerintem még akkor sem..."

Igen, ez így van, a tudósok is sok dologban hisznek, de hit és hit között is van különbség. Ugyanis egy tudós, aki felállít egy elméletet, következtetések, kísérletek, mérések, logika alapján teszi, és ha csak száz kísérletet végeztek, akkor az már csak hit kérdése, hogy a százegyedik is ugyanezt az eredményt adná. Mint ahogy az is hit, hogy minden fűszál zöld, hisz nincs ember, aki mindet látta volna. Csakhogy minden eddigi tapasztalás, megfigyelés azt mutatja, hogy a fű zöld, és semmi sem utal rá, hogy egy másik fűszál majd nem lesz az. Így joggal is néznének hülyének valakit, aki azt állítja, hogy a szivárvány minden színében léteznek fűszálak. Annak ellenére, hogy a "fű zöld" általános kijeletés csak hiten alapul.

A másik oldalon ott vannak a vallások, amelyekben az ember hiába keresi a logikát, amelyek valódiságára semmilyen bizonyíték nincs, amit semmilyen megfigyelés vagy kísérlet nem támaszt alá, az ember csak olyan mondvacsinált indokok miatt hisz benne, minthogy

- fél a haláltól

- reméli, hogy a Mennybe jut

- kell neki valaki, aki megmondja, hogyan éljen

- képtelen elfogadni a tudomány egyes eredményeit, ezért inkább az irracionalitásba menekül

- megnyugvást lel abban, hogy valaki figyel rá és irányítja az életét

- stb.

De a lényeg, hogy ezek az indokok mind-mind szubjektívek, a hitüknek nincs köze a valósághoz.

Szóval igen, valamilyen hit minden emberben van. De köszönőviszonyban sincs egymással az, hogy az ember a tapasztalások alapján elhisz valamit, vagy egyszerűen csak hisz valamiben.

2013. nov. 3. 14:49
 22/31 A kérdező kommentje:

Grielean: Jó a gondolat menet! Ment a like!

Azonban annyit azért megjegyeznék, hogy nem minden vallás épül a vakhitre. lásd a buddhistákat. Náluk meditációk közben megjelenhetnek fizikai sérülések, amikor elmondásuk szerint önmagukkal harcolnak... Kicsit elvont tudom, de igaz. Igaz van rá tudományos magyarázat, hogy a hisziéria extrém formája akár csak a stigma. (Véleményem szerint ez ellent monda a termodinamika I főtételének.)

[link]

2013. nov. 3. 16:18
 23/31 anonim ***** válasza:

"Nem igazán az a lényeg, hogy bizonyítani vagy cáfolni lehet-e hanem az, hogy így is, úgy is a hitnél maradunk. Nincs olyan, hogy nem hiszel semmibe. Talán csak ha nihilista vagy, de szerintem még akkor sem... "

A mindennapi életben a hit a közelebbi megismerés iránti lustaságra vezethető vissza, illetve annak a szükségtelenségére. Ez így hülyeségnek hangzik, de bebizonyítom egy példán keresztül:

-Mész haza a buszon. A sofőr neked nem mutatta be a jogosítványát, mégsem feltételezed, hogy a sarki kocsmából szállt fel a Bélabá, aki eddig legfeljebb a talicskát vezette a disznótelepen. A munkáltató ellenőrizte a sofőr képesítését, ha pedig kétségeid vannak, alapvetően ellenőrizhető dologról van szó.

"A bizalom meglétének már eleve tartalmaznia kellet a hitet. "

Nem, pontosan erre vonatkozott az idézett mondatom. Valami oka van, hogy bízok az illetőben, ha meg minden ok nélkül bízok, az egy teljesen irracionális döntés, ami valóban a vallásos hittel ekvivalens.

"Mivel lehet, hogy léteznek nem fizikai rendszerek így a tudomány nem tudja megmondani, hogy lehetséges-e az ilyesmi. "

Az általunk érzékelhető rendszerek és vizsgált valóság szerint nem lehetséges. Hogy most tagadjuk a valóság létezését, az már nagyon felesleges felvetés szerintem. Egyszerűbb Jézus csodáit megkérdőjelezni, nem pedig a valóságot.

"Másik része az, hogy ahogy írtad JELENLEGI tudomány szerint nem lehetséges. "

De hát mi csak a jelenlegi tudományból tudunk kiindulni. Ilyen alapon mondhatnánk, hogy mi a fenének jártak lóháton a középkorban, amikor később az autót is legyártották.

"Harmadrészt lehet Jézus földönkívüli volt és szuper technológiával csinálta. "

Lehet. De ez megint egy értelmetlen feltételezés. Ésszerűbb dolog feltétlezni, hogy a csodatételek csak utólagos kozmetikálás eredménye, már ha Jézus egyáltalán létező személy volt. Most mondhatjuk, hogy de lehetett földönkívüli is. Valóban lehetett, de semmi okunk nincs ezt feltételezni főleg, hogy a földönkívüliek puszta léte is feltételezés. Ez a földönkívüli teória is túl sok értelmetlen változót hoz be és lecserél egy empirikusan és logikusan is működő és hatékony modellt. (A feltámadás/csodatétel része egyszerűen nem igaz.)

2013. nov. 3. 16:35
 24/31 Grielean ***** válasza:

"Azonban annyit azért megjegyeznék, hogy nem minden vallás épül a vakhitre."

Persze, elismerem, volt az írásomban némi túlzás és általánosítás, de a célom csak annyi volt, hogy felhívjam a figyelmet, nem lehet egy kalap alá venni az embereket azáltal, hogy te is hiszel, én is hiszek.

A buddhizmusról, őszintén szinte semmit sem tudok, így a kommented ezen részéhez nem is tudok érdemben hozzászólni, mindenesetre érdekesnek tűnik, ha időm engedi, utánanézek ;)

2013. nov. 3. 17:16
 25/31 A kérdező kommentje:

Hát oké leírtátok a nézetieket, és én tiszteletben tartom! Viszont még egy-két dolgot szenték megjegyezni, és utána befejezem.

" Valami oka van, hogy bízok az illetőben, ha meg minden ok nélkül bízok, az egy teljesen irracionális döntés, ami valóban a vallásos hittel ekvivalens. "

Szóval. Elképzelhető, hogy egy embernek is van valami oka amiért hisz abban, hogy Jézus csodákat tett. Ilyen ok lehet az, ha mondjuk olyat látott amire nincs naturalista tudományos magyarázat. Lásd például a csodás gyógyulásokat a kórházban. Volt is ha jól emlékszem nem rég a TV-ben olyan, hogy imádkoztak János Pál pápa szelleméhez és felgyógyultak, amit az orvosok csodának minősítették. Meg mesélte egy orvos is nekem, hogy ilyesmik elő szoktak fordulni, amire még mindig nincs naturalista magyarázat!

"Az általunk érzékelhető rendszerek és vizsgált valóság szerint nem lehetséges. Hogy most tagadjuk a valóság létezését, az már nagyon felesleges felvetés szerintem. Egyszerűbb Jézus csodáit megkérdőjelezni, nem pedig a valóságot. "

Itt igazából pszí vagy mágiára gondoltam amivel meggyógyította.

És még egy fontos gondolat ébresztő amit már írtam Occam borotvájáról (ezt gyakran használják az ateisták ami nem baj csak nem biztos, hogy mindig bejön):

" [link]

Európában az ókori görögök tesznek róla először említést.[4"

Tegyük fel, hogy nem ismered a gömbvillámot, csak olvastál róla egy ókori görög iratban és nincs a tudományos tények között a létezése. És tegyük fel, hogy szomszéd Mari néni a faluból, oda jön hozzád és el kezd arról beszélni, hogy ő gömbvillámot látott. Akkor az alábbiak közül melyik tűnne elfogadhatónak, ha:

1. Igaza van az ókori görög iratnak és valóban létezik a jelenség.

2. Hazudik Mari néni

3. Hallucinált Mari néni

4. Látott valamit pl. egy villámlást és összekeverte vele a jelenséget.

Légy őszinte magadhoz, ha használod Occam borotváját melyiket zárod ki? :)"

Grielean: Vannak "bizonyítékok" ugyan, de nem perdöntőek a paranormális jelenségek létezésére. A hadsereg is kimutatott ilyesmit. Keres rá Star Gate projekt. Véleményem szerint nem csak a tudományos módszerek az egyetlen dolog amivel vizsgálni tudod a valóságot közzel racionálisan és nem vakhittel. Nekem például bizony spirtuális meditációk segítségével sikerült testen kívüli élményt elő idéznem és amikor vissza tértem a testembe fájdalmat éreztem a mellkasomban. Talán a lélek volt az ami hirtelen vissza ugrott a testbe? :D Más részt vannak emlékem arról az időről buddhista meditációk miatt, mielőtt megszülettem volna... Szóval így nem a totális vakhit kérdése a spiritualitás, hogy is mondjam nem lenne perdöntő egy tudományos vitában a "bizonyítékaim", meg valószínűleg adnának rá materialista magyarázatot.

Na csak ennyit akartam még leírni így késő este!

Minden jót!

2013. nov. 3. 22:16
 26/31 anonim ***** válasza:

"A gyerekek hisznek abban, hogy van valaki aki megtervezte céllal a világot, életet."

Ez még mindig a te hited, és nem tény.

"Ez, hogy a hit teljes hiányát jelöli pedig nem létezik. Honnan tudod, hogy forog a föld?"

Onnan, hogy ez ellenőrizhető.

"Honnan tudod, hogy Jézus nem támasztott fel holtakat? "

Onnan, hogy tény, hogy sohesem létezett.

"De igen vallásos hevülettel gyilkolták meg az ateizmus nevében a Kínaik a buddhistákat. "

Hazugság. A területért öltek. Amúgy vícces. Nem atesita, hanem vallásos hevületnek hívod a gyilkolási vágy mértékét.

"A hipotézisek nélkül nincsenek tudományos elméletek... "

És ami bizonyosul, az tény lesz, ami nem az marad tévhit.

"Kevés dolog tart örökké."

De a tények ezen kevés dologba tartoznak.

"Pedig de ismerem."

Akkor tudnád, hogy a hedonizmus semmi rosszat nem foglal magába, a féreértések igen. És ne gyere a Bibliáddal válaszként. Ahol engedélyezett a gyilkosság és a rabszolgaság, az nem félreértelmezett dolog.

"A keresztények kisebb arányba élnek kábítószerrel."

Bizonyíték?

2013. nov. 4. 00:01
 27/31 A kérdező kommentje:

"Ez még mindig a te hited, és nem tény."

Négy magyarázat is létezik erre, és csak egyik állítja azt, hogy neked lenne igazad:

[link]

"Onnan, hogy ez ellenőrizhető."

Ezt most gondold végig. Mit és hogyan ellenőröl, ha feltesszük, hogy a valóság nem létezik?

"Onnan, hogy tény, hogy sohesem létezett."

Megint a hitnél tartunk.

"Hazugság. A területért öltek. Amúgy vícces. Nem atesita, hanem vallásos hevületnek hívod a gyilkolási vágy mértékét."

Ez a hazugság! Mivel a katonák meggyőződéses ateisták voltak akik, mint vallást kezelték az ateizmust ezt kihasználták a katonai vezetők és ráküldték Tibetre őket. Az lehet, hogy területről volt szó, de az ateizmussal életek vissza.

"És ami bizonyosul, az tény lesz, ami nem az marad tévhit."

Elmélet lesz! Nem tény! És de igen. Lásd az Éter elméletet, ami tévhit volt...

"De a tények ezen kevés dologba tartoznak."

Pedig nem! Mert valójában nem ismerünk tényeket.

"Akkor tudnád, hogy a hedonizmus semmi rosszat nem foglal magába, a féreértések igen. És ne gyere a Bibliáddal válaszként. Ahol engedélyezett a gyilkosság és a rabszolgaság, az nem félreértelmezett dolog."

A hedonizmus az a filozófia, mely szerint az örömök elérése a legfontosabb dolog az életben. A szó a görög "élvezet" szóból ered (ἡδονισμός hedonismos ; ἡδονή hēdonē "élvezet" + rag ισμός ismos "izmus"). A hedonista alapelv szerint az élvezet az egyetlen dolog, ami jó egy embernek. Gyakran használják a tettek az általuk kiváltott élvezet és fájdalom alapján való kiértékelésének igazolására. Nagyon leegyszerűsítve a hedonista arra törekszik, hogy a lehető legtöbb élvezetet érje el a lehető legkevesebb fájdalom mellett (élvezet - fájdalom).

És hülyeségeket nem kéne beszélni! Olvasd végig talán az Újszövetséget is egyrészt. Mást részt az Ószövetség sem olyan egyszerű amilyennek látszik.

"Bizonyíték?"

[link]

"So GSS data support the conclusion that non-believers use more, and in so doing are more likely to become addicted."

És most ha megtennéd azt az apró pici szívességet, hogy nem írogatsz vissza, mert semmi kedvem naturalista szektás agymosásra válaszolgatni!

Minden jót!

2013. nov. 4. 12:03
 28/31 anonim ***** válasza:

"Négy magyarázat is létezik erre, és csak egyik állítja azt, hogy neked lenne igazad: "

A wiki oldalak még mindig nem megbízható források, és ha tudnál angolul, láthatnád, hogy 2 szerint igen, ateistának születünk, egy szerint nem és egy szerint sem ateistának, se vallásoknak nem születünk (de akkor mi a 3. lehetőség??).

" Mit és hogyan ellenőröl, ha feltesszük, hogy a valóság nem létezik?"

A filozófia nem a tudomány része, így a filozofikus felétételezések csak agymenések. Nem tények.

"Megint a hitnél tartunk."

Meg a történészek többségének a megallapításánál. Ez van.

"Az lehet, hogy területről volt szó, de az ateizmussal életek vissza."

Igazi keresztény vagy. Na, akkor egy jelképet, egy elmondatot vagy bármit kérek, ami mutatja, hogy az ateizmus zászlaja alatt vonultak hadba. Adok monduk 50 évet, úgy sem találsz egyet sem. Szóval ne hazudozz, az elborult téveszméidet meg tartsd meg magadnak.

"Elmélet lesz! Nem tény!"

Jó lenne tudni, hogy a tudományban a theory= elmélet egy bizonyított tény legjobb leírását, definícióját jelenti.

"Mert valójában nem ismerünk tényeket."

Akkor ugorj le egy tízemeletesről, azt kiderül, vannak-e tények.

A droghasználattal kapcsolatban nem egy blogspot oldalt kéne linkelni... amúgy meg az egyik válaszoló a szakértők válaszát adta: "Once again, correlation does not equal causation, there are far more factors in the usage of drugs than one's theism. " Köszönöm, hogy legalább ő képes gondolkodni.

"És most ha megtennéd azt az apró pici szívességet, hogy nem írogatsz vissza, mert semmi kedvem naturalista szektás agymosásra válaszolgatni!"

1, akkor létek le, amikor akarok

2, naturalista szektás agymosás? Mi van? Kettőnk közül én vagyok az, akinek saját gondolatai vannak, és ateista vagyok. Én lennék szektás és agymosott? Oh, ne egy tükör előtt ülve írj válaszokat. A naturalista miértjét már meg sem kérdezem.

3, elküldesz, tehát feladod, csakhogy gyerekesen igazat mondva piszkálódhassak :D

2013. nov. 4. 15:43
 29/31 Makoscsiga ***** válasza:
Hogyan lehet megölni valakit, aki nem is létezett?
2013. nov. 4. 16:19
 30/31 A kérdező kommentje:

"3, elküldesz, tehát feladod, csakhogy gyerekesen igazat mondva piszkálódhassak :D"

Dehogy csak nincs kedvem, agymosásra válaszolgatni, mert nem ezért írtam ki a kérdést, hanem a videóval kapcsolatban szeretnék választ. Meg ha "tényként" (nem léteznek tények, továbbra is fent tartom) írok azt is letagadod. Meg amúgy sem vagyok keresztény...

2013. nov. 4. 18:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!