Szerintetek mennyi igaz Jézus történeteiből? És mennyit vettek át a keresztények más vallásokból akár Jézus, akár más dolgok kapcsán?
Az világos, hogy a kereszténység rengeteg szokást átvett más vallásoktól, ősi "pogány" szokásokból. Úgymint karácsonyt, karácsonyfa állítást, húsvéti locsolkodást, stb. Az Ószövetségre is egyértelműen hatottak más kultúrák törvényei, szokásai (pl. a Tízparancsolat pontjainak nagy része egyezik az egyiptomi Halottaskönyv pontjaival, kivétel a szombat megünneplése asszem).
De ami a Biblia újszövetségi részében szerepel Jézusról, abban vajon mennyi a saját, és mennyi a máshonnan átvett történet?
Amit eddig sikerült megtudnom, az az, hogy nagyon sok dolog Jézus életével kapcsolatban a kereszténység nagy riválisának számító Mithras-kultuszból eredt. (És elképzelhető még az is, hogy a Mithras-kultusz is átvett sok dolgot az őt megelőző vallásokból.) Ezek a következők:
- Mithras egyes források és korabeli vallásmagyarázók szerint szűztől fogant, akárcsak Jézus. (Más felfogás szerint sziklából - ebből is látszik, hogy a Mithras-kultusz sem volt teljesen egységes, és idő és terület szerint változhatott.)
- Mithras a Nap istene volt (illetőleg kapcsolatban állt a fénnyel), és december 25-én született (ma karácsonynak nevezzük). Akkoriban 25-én volt a téli napforduló (ha lehet így fogalmazni). A legtöbb hiedelemvilág szerint ekkor győzi le a fény a sötétséget, és ekkor lesznek újra egyre hosszabbak a nappalok.
Tudni kell ezügyben, hogy az őskeresztények nem december 25-ét tartották Jézus születése napjának (január 6-a volt, amit ünnepeltek). Ugyan sokan vitáznak, hogy pontosan mikor is születhetett Jézus, de abban minden kutató egyetért, hogy semmiképpen nem decemberben (na meg az év is kérdéses). Ezt az időpontot csak később vette át a kereszténység, ezzel is még jobban kiszorítva a rivális vallást.
- Mithrast Megváltóként tisztelték, akárcsak Jézust.
- Szent napja a vasárnap volt, ami a legtöbb pogány népnél is a Nap napja volt (Sunday, Sonntag a germánoknál pl.). Ezt szintén átvették a keresztények (niceai zsinat), akik azelőtt a szombatot ünnepelték (mint ahogy az Advenisták manapság is azt ünneplik), illetve a Bibliában is eredetileg szombat szerepel a Tízparancsolatban.
"Emlékezz meg a szombat napjáról, hogy megszenteld azt."
Tehát a vasárnap ünneplése szintén átvett dolog.
- A Mithras vallásban a legmagasabb rangú papot páternek hívják, ami egyezik a katolikus szóhasználattal.
- A katolikus püspöki süveg neve: mitra.
- A Mithras-kultuszban is volt hét szentség, illetve tartottak úrvacsorát, valamint volt keresztelés is.
- A Mithras-kultuszban Mithras testét ették, mikor kenyeret ettek, és a bor Mithras vérének számított (legalábbis a szertartások során).
- Mithrasnak 12 követője volt, akárcsak Jézusnak.
- Mithras követői úgy tartották, hogy Mithras a halálát követően 3 nappal feltámadt, és megváltotta őket a bűneiktől.
- Mithras követői az ítéletnapra vártak, valamint egy utolsó csatára a jó és a rossz között (ahol természetesen a jó győz), akárcsak a kereszténység mai követői.
Tudtok még ilyen dolgokat felsorolni?
Ha lehet, forrást is mellékeljetek.
Kiegészítő kérdés:
Hallottam afelől, hogy Jézus tanításainak egy jó része már jóval Jézus születése előtt is ismert volt ugyanabban a formában, és a Holt-tengeri tekercsekben megtalálhatóak ezek a tanítások.
Megtalálhatóak valahol a neten ezek a Holt-tengei írások? Gyanítom, nincs hiteles magyar fordítása, de ha mégis lenne, annak örülnék a legjobban. De megfelel más nyelven is.
Egy olyan ember, aki tudja mit beszel, mert valoban keres ;)
http://www.youtube.com/watch?v=6-eDEc2Yr24&feature=PlayList&..
Különbségek: Jézus Máriának és Józsefnek a gyermeke.
Isten nemcsak Atya, hanem Atya-Anya, tehát mindkét nem benne foglaltatik. Jézus mindig így imádkozik: Atyánk-Anyánk. (magyarul süketül hangzik, nekem angolul van a könyv, ott így van: my Father Mother)
Jézus 12 parancsolatot adott az embereknek, abből 6 arról szól, hogy mit ne tegyetek, és 6 arról, hogy mit tegyetek. Pl: ne öljetek meg semmiféle teremtményt, akit Isten teremtett. (állatokat se) Ne egyétek lemészárolt állatok húsát. Vagy: Szeresd szüleidet, mert ők szeretettel gondoskodtak rólad és tiszteld a tanáraidat, akik jóra tanítanak. Edd a föld gyümölcseit, és hosszúéletű leszel a földön.
Jézus nem engedte levágni a bárányt, nem evett semmiféle bárányhúst, vagy más húst.
Magdaléna Jézus választott szerelme volt("akit elszenteltem magamnak")
Ennyi jutott most eszembe... Én is ehhez tartom magamat, nem eszem húst. És egyebekben is ezt követem.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 23:16
Érdekes, erről még nem hallottam. Köszönöm a választ.
Hadd kérdezzek még annyit, hogy akkor te mit eszel? Írtad, hogy az van a parancsolatai között, hogy "ne öljetek meg semmiféle teremtményt, akit Isten teremtett".
Isten teremtette az állatokat és a növényeket is. Mit szoktatok akkor enni ha semmi olyan élőlényt, amit Isten teremtett?
A válasz megírásának időpontja: tegnap 07:43
"A fa az almát szeretettel nyújtja neked."
Ezt a fa mondta neked?
"Egy időben én is követtem ezt, de aztán mégséztem."
pedig akor bizony ölsz. Répát. :)
Sőt, ha lisztet eszel, akkor gabonát ölsz. Kettévágják szegényt, ledarálják élve, majd meg is pörkölik.
A zöldborsót is élve teszed a vízbe, mikor főzöd? Nem gondoltál még arra, hogy milyen érzés lehet forró vízben meghalni???
Te elvetemült gyilkos! :))
"De az udvaron kapirgáló tyúkocska adja a tojást szívesen."
Nem, a tyúkocska nem neked adja a tojáskát. Abból kiscsibécskét akar a tyúkocska. De te egy embrió-állapotú élőlényt megölsz, ha megeszed.
Gondolom, akkor az abortusz ellen sem emeled fel a hangod. ;)
"A növény nem szenved (talán) mert nem olyan tudatos, mint az állat."
Időközben a tudosók bebizonyították, hogy a növény is szenved. Ha megmutatom ezeket a bizonyítékokat neked, akkor onnantól csak vizet iszol, meg napfényen fogsz élni? :)
"Viszont Földanya adja nekünk ezeket, megengedi, csak nem szabad mohónak lenni"
A Biblia hol ír Földanyáról???
"de bőr cipőt esetlegm ha feltétlenül szükséges"
Az ember nagyon sok ideig mezítláb mászkált. Ennyit igazán megtehetnél, hogy ne kelljen leölni az állatokat.
Én pl. nem hordok soha bőrcipőt, pedig nem védek állatot úgy, mint te. Van többb másik anyag, ami megfelel a célnak.
Álszent vagy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!