Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Római katolikus felnőtt...

Római katolikus felnőtt keresztségnél már a keresztelőre ki kell választani a "szentet", akinek a nevét szeretném viselni? Illetve a keresztelő előtt kell járni felnőtt hitoktatásra is? Anyagi vonzata van a szertartásnak?

Figyelt kérdés

2013. okt. 28. 11:18
 1/10 anonim ***** válasza:

"Római katolikus felnőtt keresztségnél már a keresztelőre ki kell választani a "szentet", akinek a nevét szeretném viselni?"- Attól függ, mi a neved. Ha benne van a szentek hosszú jegyzékében, akkor nem.

"Illetve a keresztelő előtt kell járni felnőtt hitoktatásra is?"- IGEN.

"Anyagi vonzata van a szertartásnak?"- Nincs.

2013. okt. 28. 11:42
 2/10 anonim ***** válasza:
69%
Nem vagyok katolikus, de úgy hallottam, felnőtt keresztség esetében a keresztelő egyben bérmálás is. Így választani kell bérmanevet, egy szent nevét, akiről példát szeretnél venni (de lehet, hogy ez nem kötelező). Felnőtt hitoktatásra járni kell, ez biztos. Fizetni nem tudom, hogy kell-e érte.
2013. okt. 28. 11:58
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Akkor kicsit átfogalmazom:

nekem a keresztnevem olyan, ami benne van a jegyzékben, de szeretnék egy konkrét másik nevet. Ilyen esetben is lehet választani? (És akkor így két keresztnevem lenne, amiből a később választott tudomásom szerint nem jelenne meg hivatalos papírjaimon - személyiben, stb. Viszont a szent élete példa számomra, akinek a nevét választani szeretném.)

2013. okt. 28. 12:04
 4/10 anonim ***** válasza:
53%

Mivel a felnőtt kereszteléskor bérmálás is van, és a bérmálkozáskor mindenki választ magának egy bérmaszentet, így kell majd választanod.

Kell járni hitoktatásra, és nincs anyagi vonzata.

2013. okt. 28. 12:22
 5/10 A kérdező kommentje:

De mi van abban az esetben, ha nem találok bérmaszülőt?

Ugyanis akit/akiket szerettem volna, ők már bérmaszülők.

Tudomásom szerint pedig így másé már nem lehetnek. Vagy rosszul tudom?

Aki pedig ajánlkozott, azt én nem tudom elfogadni, mert neki ez csak formalitás - ezt ki is fejezte - nekem pedig annál ez sokkal fontosabb, jelentősebb, mint külsőség, szokás.

Ilyenkor lehet külön kérni csak a keresztséget felnőtt esetében? Amennyiben lehet, már ekkor meg kell adni a választott szent nevét is?

2013. okt. 28. 12:30
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Attól, hogy másnak bérmaszülője a választottad, még lehet Neked is. Nincs olyan kikötés, hogy másnak nem lehet. Kérd meg nyugodtan! :)
2013. okt. 28. 14:45
 7/10 anonim ***** válasza:
Bocs, rosszul tudtam, tényleg nem lehet több bérmagyermeke egy bérmaszülőnek :(
2013. okt. 28. 14:52
 8/10 A kérdező kommentje:

Érdekes a bérmaszülő és bérmagyerek kapcsolatának kérdése.

Ugyanis a Plébánia oldalon azt írják, hogy egy bérmaszülőnek lehet több bérmagyereke is...

[link]

Akkor most mi az igazság?

Még nem kértem fel azt bérmaszülőnek, akinek már van bérmagyereke, annak tudatában, hogy ő nekem már nem lehetne.

2013. okt. 28. 15:01
 9/10 anonim ***** válasza:
Egy bérmaszülőnek akármennyi bérmagyereke lehet, nincs számbeli megkötés.
2013. okt. 28. 15:06
 10/10 anonim ***** válasza:

Én is így tudtam, de aztán megtaláltam ezt: [link]

De érdemes lenne ezt a kérdést feltenni a papnak, aki felkészít a keresztségre/bérmálásra, mert lehet, hogy bizonyos esetekben ettől a szabálytól eltérnek (esetleg már megváltozott ez a szabály?)

2013. okt. 29. 12:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!