Római katolikus felnőtt keresztségnél már a keresztelőre ki kell választani a "szentet", akinek a nevét szeretném viselni? Illetve a keresztelő előtt kell járni felnőtt hitoktatásra is? Anyagi vonzata van a szertartásnak?
"Római katolikus felnőtt keresztségnél már a keresztelőre ki kell választani a "szentet", akinek a nevét szeretném viselni?"- Attól függ, mi a neved. Ha benne van a szentek hosszú jegyzékében, akkor nem.
"Illetve a keresztelő előtt kell járni felnőtt hitoktatásra is?"- IGEN.
"Anyagi vonzata van a szertartásnak?"- Nincs.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Akkor kicsit átfogalmazom:
nekem a keresztnevem olyan, ami benne van a jegyzékben, de szeretnék egy konkrét másik nevet. Ilyen esetben is lehet választani? (És akkor így két keresztnevem lenne, amiből a később választott tudomásom szerint nem jelenne meg hivatalos papírjaimon - személyiben, stb. Viszont a szent élete példa számomra, akinek a nevét választani szeretném.)
Mivel a felnőtt kereszteléskor bérmálás is van, és a bérmálkozáskor mindenki választ magának egy bérmaszentet, így kell majd választanod.
Kell járni hitoktatásra, és nincs anyagi vonzata.
De mi van abban az esetben, ha nem találok bérmaszülőt?
Ugyanis akit/akiket szerettem volna, ők már bérmaszülők.
Tudomásom szerint pedig így másé már nem lehetnek. Vagy rosszul tudom?
Aki pedig ajánlkozott, azt én nem tudom elfogadni, mert neki ez csak formalitás - ezt ki is fejezte - nekem pedig annál ez sokkal fontosabb, jelentősebb, mint külsőség, szokás.
Ilyenkor lehet külön kérni csak a keresztséget felnőtt esetében? Amennyiben lehet, már ekkor meg kell adni a választott szent nevét is?
Érdekes a bérmaszülő és bérmagyerek kapcsolatának kérdése.
Ugyanis a Plébánia oldalon azt írják, hogy egy bérmaszülőnek lehet több bérmagyereke is...
Akkor most mi az igazság?
Még nem kértem fel azt bérmaszülőnek, akinek már van bérmagyereke, annak tudatában, hogy ő nekem már nem lehetne.
Én is így tudtam, de aztán megtaláltam ezt: [link]
De érdemes lenne ezt a kérdést feltenni a papnak, aki felkészít a keresztségre/bérmálásra, mert lehet, hogy bizonyos esetekben ettől a szabálytól eltérnek (esetleg már megváltozott ez a szabály?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!