Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kis egyházak milyenek egyáltal...

Kis egyházak milyenek egyáltalán? Nagyon elzárkózóak, vagy és nagyon mások?

Figyelt kérdés

Kisegyházak közül egyedül Jehova tanúival kerültem idáig közelebbi kapcsolatba (egyébként református vagyok). Eléggé szektások! Teljesen más Bibliát használnak, lenéznek minden más felekezetet, és hitvallásukban is teljesen másra helyezik a hangsúlyt (pl. ha autóbalesetet szenvedsz, és a gyerekednek vérre van szüksége, nehogy adj neki mert Jehova megbüntet)...

Na de mi a helyzet a Hitgyülivel, Pünkösdi egyházzal, Metodisták, Hetednapi adventisták, Nazerénusok, stb egyházzal?

Ui: normális válaszokat kérek, és senki ne offoljon!

2013. okt. 24. 17:53
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem azért kicsik, mert bigottak vagy beavatottnak köl lenni, hanem mert egy nagy szamár 100-at csinált elv valósult meg még régebben.
2013. okt. 24. 18:00
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem is gondoltam,h ogy az összes szektás lenne, csak hogy miben különböznek más egyházaktól?
2013. okt. 24. 18:12
 3/6 anonim ***** válasza:

A katolikus, református, evangélikustól?

Mást vallanak. De az összes protestáns inkább.

2013. okt. 24. 18:15
 4/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Milyen érdekes. Éppen ma reggel beszélgettem egy volt egyetemi társammal erről a témáról. Jómagam református családban nőttem fel, és 18 évesen teológiára készültem, jártam is a Ráday utcába egy évet előkészítőre, végül, a műszaki pályát választottam, és a teológiát évekkel később végeztem el másoddiplomásként.

Én egyetemi éveim alatt ismerkedtem mg az adventistákkal, és jelenleg a gödöllői Bibliaházba járok. Ez a közösség kisegyháznak számít, 1600 megkeresztelt taggal rendelkezünk országos szinten. Nem vagyunk elismert felekezet, nem azért mintha nem felelnénk meg a feltételeknek, hanem azért, mert mi magunk nem kértük ezt. Ennek az oka egyszerű: mi nem kérünk és nem fogadunk el az államtól támogatást a hitéletünkhöz, az egyházat a tagok adományaiból tartjuk fent.

Nagyon sokan szeretnek, és ismernek bennünket, ez annak köszönhető, hogy nem vagyunk erőszakosak, sokkal inkább a magas szintű bibliai és életmód előadásainkról, vagyunk ismertek. Talán te is hallottál már dr. Reisinger Jánosról, vagy Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnökről, akik hozzánk tartoznak. Jómagam is így kerültem kapcsolatba a közösséggel, Szabó Attila művészettörténet-tanár előadásai "fogtak meg".

Aki meglátogat minket annak rögtön feltűnnek az ismerős énekek: énekeskönyvünk nagy része tradicionális református énekekből áll, melyeket ugyanúgy orgonakísérettel énekelünk az Istentiszteleteken, mint a református templomokban szokás. Hasonlóan az Istentisztelet lényege az igehirdetés, melyet jól felkészült prédikátoraink tartanak. Érdemes belehallgatni: [link] - ami különleges, hogy nálunk minden héten más prédikátor szolgál, így egy-egy prédikátornak sokkal több ideje van felkészülni egy-egy igehirdetésre, mert azt több gyülekezetben is elmondhatja.

Nálunk az összejövetelek szombaton vannak, akkor viszont az egész napot a gyülekezetben töltjük, Bibliaórával kezdünk reggel frissen, utána Istentisztelet, majd közös ebéd, és a délutánt is együtt töltjük. Fotókat itt láthatsz rólunk:

[link]

Bármilyen kérdésed van még szívesen válaszolok!

Üdv. Péter

2013. okt. 24. 18:35
 5/6 A kérdező kommentje:

2. a kisegyházakra gondoltam...

Péter, köszönöm!

2013. okt. 24. 18:49
 6/6 yuda ***** válasza:

De jó lehet Péternek lenni. :D

A labda egy betört ablakon keresztül leesett az alagsori folyosóra.

Az egyik gyerek, a házmesterék Pétere, lebicegett érte. Szegénykének a villamos levágta a fél lábát, s boldog volt, ha labdát szedhetett a többieknek.

Az alagsorban félhomály terjengett, de azért feltûnt neki, hogy egy sarokban megmozdult valami.

- Cicus! - szólt oda Péter. - Hát te hogy kerülsz ide, kiscicám?

Fölkapta a labdát, s ahogy csak tudott, elsietett vele.

Az öreg, csúnya és rossz szagú patkány - õt nézték cicának - meghökkent. Így még nem beszélt vele senki. Eddig csak utálták, szénnel hajigálták, vagy rémülten elmenekültek elõle.

Most jutott eszébe elõször, hogy milyen más lett volna minden, ha történetesen cicának születik. Sõt - mert ilyen telhetetlenek vagyunk! - mindjárt továbbszõtte ábrándjait. Hát még ha falábú házmester-Péterének születik?

De ez már túlságosan szép volt. Ezt már el se tudta képzelni.

2013. okt. 25. 08:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!